Başakşehir Belediyesi kaçak yapılar ile mücadele için Drone Uçurması sorun oldu

16 Nisan 2024 - 05:27

Başakşehir Belediyesi kaçak yapılar ile mücadele için Drone Uçurması sorun oldu

Mega projelerden Kanal İstanbul’da çalışmalar hızlandı. 64. Eylem Planı’nda yer alan dev projenin ilk kazması 2016 yazında vurulacak.

Son Güncelleme :

14 Aralık 2015 - 10:11

Başakşehir Belediyesi kaçak yapılar ile mücadele için Drone Uçurması sorun oldu

Mega projelerden Kanal İstanbul’da çalışmalar hızlandı. 64. Eylem Planı’nda yer alan dev projenin ilk kazması 2016 yazında vurulacak. Başakşehir Belediyesi kaçak yapılar ile mücadele kapsamında drone olarak bilinen uzaktan kumandalı kameralı hava aracı Drone Uçurma tartışmaya sebep oldu.

Dronenin Atatürk Havalimanı sahası üzerinde uçurulmasının tehlikeye sebep olacağı belirtildi. Belediye yetkilileri ise uçuş güvenliğini etkilemeyecek şekilde alçaktan denemelerin yapıldığını aktardı.

Başakşehir Belediyesi ekiplerinin kaçak inşaata karşı mücadelede drone kullanması tartışmaları da beraberinde getirdi. Atatürk Havalimanı’nda uçakların iniş ve kalkış güzergahında uçurulmasının hava trafiğini tehlikeye düşürebileceği belirtildi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, havalimanı çevresine ‘drone uçurmak yasaktır’ levhaları konulduğunu belirterek, bu araçların uçakların iniş kalkışlarında sıkıntılar oluşturabileceği uyarısında bulundu. Başakşehir Belediyesi görevlileri ise uçuş güvenliğini etkilemeyecek şekilde alçaktan deneme uçuşları yapıldığını, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM)’ uçuş izni alınacağını aktardı.

Başakşehir Belediyesi kaçak yapılar ile mücadele için Drone Uçurması sorun oldu

Başakşehir Belediyesi kaçak yapılar ile mücadele için Drone Uçurması sorun oldu

İHA TALİMATI YENİDEN HAZIRLANDI

SHGM, dün Türk hava sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil insansız hava aracı (İHA) sistemlerinin operasyonları, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri gibi konularla ilgili talimatları yeniden hazırladı. Resmi Twitter adresinden duyurulan maddelerin bazıları şöyle: “Türk Hava Sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin operasyonlarını, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, İHA’ların uçuşa elverişliliklerine dair hususları ve İHA operasyonları sırasında verilecek hava trafik hizmetlerine ilişkin usul ve esaslar belirtildi.

Tüm İHA ve sistemlerinin işleticileri/sahipleri Türk Hava Sahasında Uçuş Yapan Türk ve Yabancı Sivil Hava Araçlarının Yaptırması Gereken Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası Yönetmeliğine göre sigorta yaptırmak zorundadır ve sigortasız uçuş yapılması yasaktır. Sigorta belgeleri, kayıt, tescil ve uçuşa elverişlilik ile izin müracaatları esnasında Genel Müdürlüğe sunulur. AR-GE çalışmaları kapsamında başvuru sahibi; test uçuşlarının kapsamını, uçulacak bölgenin koordinatlarını, irtifasını, sigorta ve pilot bilgilerini Genel Müdürlüğe bildirmek ve uçulacak bölge için izin almak zorundadır. Bu tip test uçuşları için diğer gereklilikler aranmaz.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.