Dünyanın en büyük koşusu şehitler için yapıldı - Kayaşehir İstanbul

29 Mart 2024 - 11:30

Dünyanın en büyük koşusu şehitler için yapıldı

İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Maratonu’nun 38’incisinin “15 Temmuz Şehitleri İçin Koşuyoruz” temasıyla gerçekleştiğini belirterek, bu yıl bu nedenle çok anlamlı olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük koşusu şehitler için yapıldı
Son Güncelleme :

13 Kasım 2016 - 22:13

İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Maratonu’nun 38’incisinin “15 Temmuz Şehitleri İçin Koşuyoruz” temasıyla gerçekleştiğini belirterek, bu yıl bu nedenle çok anlamlı olduğunu söyledi. Dünyanın en büyük koşusu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor A.Ş. tarafından bu yıl “15 Temmuz Şehitleri İçin Koşuyoruz” temasıyla düzenlenen Vodafone 38. İstanbul Maratonu tamamlandı. Maratonun startını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte, Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya ve İstanbul Valisi Vasip Şahin verdi.

Organizasyonun ev sahibi Başkan Kadir Topbaş, Bakanlar Akif Çağatay Kılıç ve Fatma Betül Sayan Kaya ile birlikte ilk olarak Engelliler Koşusu’nun startını verdi. Organizasyonun en büyük koşusu olan 42 kilometre 195 metrelik maraton, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden başladı. Şehitlerin anısına saygı amacıyla koşu start noktalarında tabanca kullanılmadı. Koşular, Kadir Topbaş ve Akif Çağatay Kılıç’ın çaldığı korna sesiyle başlatıldı.

Dünyanın en büyük koşusu

Dünyanın en büyük koşusu şehitler için yapıldı

Maratonda katılımcı sayısı 10 bin, 15 kilometre yarışında 12 bin 500 ve 10 kilometre yarışında ise 15 bin 500 kişiyle sınırlandırıldı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü gişelerin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan maratonda atletler, köprüyü geçtikten sonra, Beşiktaş, Karaköy üzerinden Galata Köprüsü ve Eyüp’e yöneldi. Feshane’den sonra dönüş yaparak Unkapanı üzerinden Yenikapı’ya inen sporcular, Bakırköy’den yapılan dönüşle sahilden Gülhane Parkı ve Sultanahmet’e çıktı.

15 ve 10 kilometre koşularının ardından başlatılan halk koşusu, bu yıl ilk kez “Kahramanlar Koşusu” adıyla start verildi. Yüz binin üzerinde vatandaşın katılımıyla Altunizade’den başlayan 8 kilometrelik koşu, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün ardından Beşiktaş ve Dolmabahçe’de parkuru ile son buldu. Organizasyonun bu etabında, çok sayıda kurum, şirket, dernek ve sivil toplum kuruluşu yer aldı. Her yıl olduğu gibi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün üstü renkli etkinliklere ve görüntülere sahne oldu. Dünyanın en büyük koşusu

Bakan Kılıç: Şehitler Köprüsü’nden birliğimizi haykırıyoruz

Kahramanlar Koşusu’nun startında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 15 Temmuz gecesi milletin ve devletin geleceği için o büyük fedakarlığı yapanlara, şehit olanlara Allah’tan rahmet, gazilere acil şifalar diledi. Maratona katılanların, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına cevap veren milletin ne kadar büyük bir millet olduğunu bir kere daha gösterdiğini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu;

İstanbul Maraton Koşusu

Dünyanın en büyük koşusu şehitler için yapıldı

“15 Temmuz’un üzerinden geçen çok kısa bir süre sonra yine Şehitler Köprüsü’nde bir araya gelerek tüm dünyaya birliğimizi ve beraberliğimizi haykırıyoruz. Bunun en büyük göstergesi sizin buradaki birlikteliğiniz. İnşallah gelecek yürüyüşümüz, milletin yürüyüşü devam edecek.”

Dünyanın en büyük koşusu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da halkın katılımıyla dünyanın en büyük koşusu haline gelen Vodafone İstanbul Maratonu’nun 38’incisinin “15 Temmuz Şehitleri İçin Koşuyoruz” temasıyla gerçekleştiğini belirterek, dünyanın tek kıtalararası koşusunun bu yıl bu nedenle çok anlamlı olduğunu söyledi.

“Şehitler Köprüsü üzerindeyiz. Şehit ve gazilerimizi hayırla yad ediyoruz. Maratona, şehitlerin ve gazilerin aileleri de katıldı. Şehitler ölmedi, onlar bizi izliyor” ifadelerini kullanan Başkan Kadir Topbaş, “15 Temmuz’da bir destan yazıldı. Bu bağlamda bu koşu, çok farklı bir anlam taşımaktadır. Milletimizin yüreği, duruşu olmasaydı, Başkomutanımızın o iradesiyle milletimiz caddelere, meydanlara çıkıp meydan okumasaydı, şehitler vermeseydik, gazilerimiz olmasaydı, bugün bu maraton olmayacaktı. Onun için biz barışa, sevgiye, hoşgörüye koşuyoruz” diye konuştu.

Halkın iradesinin, milli iradeye hiç kimsenin kast edemeyeceğini dünyaya gösterdiğini dile getiren Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Milletin ne demek olduğunu, dünya insanlığı öğrendi. Yurt dışından gelenler, bu başarıyı anlam veremedikleri şekilde takdir ediyorlar. İşte bu yürek, 79 milyon büyük bir aile olarak bir yumak oluşturduk. Dileriz bundan sonraki süreçte de bu birlikteliğimizi daim kılmak, kardeşliği yaygınlaştırmak, siyasi görüşlerimizi bir kenara bırakarak, etnik ve inanç değerlendirmeleri yapmadan ülkemizi geleceğe taşımak için çocuklarımızın yarınlarını tesis etmek için bu güzelliği, bu birlikteliği daim kılmak bizim elimizde.”

Türkiye’nin gurur duyulacak güzelliklerle dolu bir ülke olduğunun altını çizen Başkan Topbaş, “Tüm insanlığa buradan sesleniyoruz; halka rağmen, hiçbir güç iktidar olamaz. Bunu haykırdık, dünya zaten bunu biliyor. Bu topraklarda binlerce yıllık tarihimizdeki şehitlerimize rahmet diliyoruz. Yine şehitler vermekteyiz. Bedelsiz olmuyor bunun farkındayız. Ama bir gerçek ki kararlılığımızın önüne hiçbir şey geçemez” şeklinde konuştu.

Elit atletler yarıştı

Bu yıl yine altın kategoride koşulan Vodafone 38. İstanbul Maratonu’nda 90 elit atlet yer aldı. İki kıtayı birleştiren tek maraton olma özelliği taşıyan yarışta, Türkiye, Belarus, Eritre, Etiyopya, Güney Afrika, Kenya, Rusya ve Ukrayna’dan elit atletler madalya için start aldı.

Erkeklerde Kenyalı Peter Kiptoo Kiplagat, Vincent Kiprop Chepkok, Etiyopyalı Shura Kitata Tola, Tariku Jufar Robi, Birhanu Gedefa, Ukraynalı Olekandr Sitkovskyy, Cibutili Mümin Gala, kadınlarda ise Etiyopyalı Fatuma Sado, Sechale Dalasa, Kenyalı Agnes Barsosio ve Litvanyalı Diana Lobacevske, maratonda yarışacak önemli isimler olarak dikkati çekti.

Vodafone 38. İstanbul Maratonu’nda erkeklerde Azerbaycanlı Evans Kiplagat birinci oldu. Etiyopyalı Shura Kitata Tola maratonu ikinci, Kenyalı Peter Kiptoo Kiplagat ise üçüncü sırada tamamladı. Kadınlarda ise Kenyalı Agnes Jeruto Barsosio birinci oldu. Etiyopyalı Sechale Adugna Dalasa ikinci, aynı ülkeden Rahma Tusa Chota da üçüncü sırada yer aldı. Dereceye giren sporculara ödülleri, Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen törende Bakan Akif Çağatay Kılıç, Başkan Kadir Topbaş, İBB Meclisi 2. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ tarafından verildi.

Organizasyon kapsamında dereceye giren sporculara toplam 887 bin dolar ödül dağıtıldı. Maraton genel klasmanında toplam 216 bin dolar ödül konulurken, kadınlar ve erkeklerde ilk 5 sırayı alan sporcular, sırasıyla 50 bin, 25 bin, 15 bin, 10 bin ve 8 bin dolar kazandı. Maraton zaman bonusu olarak toplam 550 bin dolar ödül verildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Buna bakmak ister misiniz..