gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir

Hz. Peygamber'in Şehircilik Anlayışı - Kayaşehir İstanbul

20 Nisan 2024 - 08:45

Hz. Peygamber’in Şehircilik Anlayışı

Hz. Muhammed (S.A.V.)’in şehircilik anlayışı ve Medine’nin şehirleşme süreci ile bu sürecin günümüz şehirlerine yansımaları, “Yesrib’den Medine’ye Bir Şehir Kurmak” panelinde konuşuldu.

Son Güncelleme :

29 Nisan 2016 - 11:27

Hz. Peygamber’in Şehircilik Anlayışı

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in şehircilik anlayışı ve Medine’nin şehirleşme süreci ile bu sürecin günümüz şehirlerine yansımaları, “Yesrib’den Medine’ye Bir Şehir Kurmak” panelinde konuşuldu.

Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi’nin düzenlediği “Yesrib’den Medine’ye Bir Şehir Kurmak” panelinde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in şehircilik anlayışı ve Medine’nin şehirleşme süreci ile bu sürecin günümüz şehirlerine yansımaları konuşuldu. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen panele; İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler İlçe Müftüsü Halil Şekerci, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Karataş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hz. Peygamber’in Şehircilik Anlayışı

Programda ilk konuşmayı yapan İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran, “Peygamber Efendimiz gönüller yapmaya gelmiştir. İnsanın kalbi üzerinde durmuştur. İnsanın kalbi olduğu gibi şehirlerin de kalbi olur. O, Yesrib’i Medine’ye dönüştürdüğü gibi toplumları da dönüştürmüştür” diye konuştu.

Yesrib’den İstanbul’a şehir inşa ediyoruz

Şehir tasavvurunda önceliklerine değinen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Bizim şehir tasavvurumuzu ortaya koyacak şey, kültürel kodlarımızdır. Bu anlamda şehirlerin anası dediğimiz Medine’nin, Yesrib’den Medine’ye nasıl dönüştüğünü bilmek bizim için çok önemli. Bunun için Mekke, Medine bize vahim ruhunu, Kudüs tarihin ruhunu, İstanbul da estetiğin ruhunu anlatır. Biz de bu şekilde gönülleri inşa edecek, İslâm medeniyetinin tasavvuru olan, yeşillikler içerisinde yeni bir şehir kurmak için çalışıyoruz. Kültür bir tasavvursa, bunun tecessüm etmiş hali şehirdir. Biz de Yesrib’den başlayıp Medine’ye, Medine’den Mekke’ye, Mekke’den Kudüs’e ve Kudüs’ten İstanbul’a bir şehri inşa etmek için çalışıyoruz” dedi.

Şehirleri yaşanır kılalım

Programda konuşan Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal ise, “İnsanın evinde, işinde, sosyal yaşantısında ya da bunlardan en az birinde estetiği ve güzelliği yaşaması gerekiyor. Şehirler bu şekilde yaşanacak hâl alır” ifadelerine yer verdi.

En iyi mekân algısı Hz. Adem’deydi

Peygamberler ile şehirler arasındaki ilişkiye değinen panelin yöneticisi Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı da, “En iyi mekân algısı Hz. Adem’deydi. Çünkü Dünya’ya Cennet’i görerek geldi. Peygamberler şehirlerden ayrılmaz bütündür, şehirler de Peygamberlerin ayak izlerini taşırlar” diye konuştu.

Efendimiz geniş caddeye önem verirdi

Panelde konuşan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez de, Yesrib’in Medine’ye dönüşüm sürecini anlattı. Söylemez, “Peygamber Efendimiz, Yesrib gibi bir köyü şehir hâline getirdi.

Esasında bir şehri dönüştürmedi, yeni bir şehir kurdu” dedi. Hz. Muhammed (S.A.V.)’in yeni bir şehirde önce Mescid-i Nebevî’yi kurduğunu hatırlatan Söylemez, “Günümüz kültür merkezleri niteliğindeki bu Peygamber Mescidi’nde Efendimiz, kadınlara ve çocuklara özel bir program oluşturdu” şeklinde konuştu. Peygamber Efendimizin geniş caddelere önem verdiğini belirten Söylemez, “Hz. Peygamber, caddelerin daraltılmaması gerektiğini buyururdu. Hz. Ömer zamanında caddeler 40 metreye varırdı. Bizim de caddeleri insanlara hizmet edecek duruma getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Şehirlerde sosyal doku

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Vecdi Akyüz ise, şehirlerin sosyal dokusunun nasıl olması gerektiğini anlattı. Akyüz, “Şehirler; güvenli, verimli, korunaklı yerlerdir, sosyal dokularında bu üç özellik olmalıdır. Bunun yanı sıra Efendimiz sosyal dokuda kardeşliğe de öncelik vermiştir” dedi.

Peygamberimiz yüksek kata karşıydı

Panelin son konuşmacısı Yüksek Mimar Mehmet Şimşek Deniz, Peygamber Efendimize göre iyi bir meskende olması gerekenleri, “İyi mesken geniş olmalı, en az iki odalı olmalı. Mahremiyeti sağlamalı, misafir ve iş odası olmalı. Evin kendi mescidi olması, ev büyüyüp daralabilen esneklikte olması Efendimiz tarafından teşvik edilmiştir” diye konuştu. Hz. Peygamber’in yüksek yapılara karşı olduğunu söyleyen Deniz, “Hz. Muhammed (S.A.V.) yüksek yapılara tavır almıştır. O’na göre ihtiyaç fazlası her kat, sahibi üzerine vebaldir” şeklinde konuştu.

Konuşmacılara Medine vesikası

Panelin ardından konuşmacılar, dinleyenlerin sorularını da cevapladı. Programın sonunda protokol üyeleri, konuşmacılara Medine Vesikası’ndan bölümlerin yer aldığı birer tablo takdim etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.