Yeni sınav sistemi ile doğru tercih nasıl yapılmalı? - Kayaşehir İstanbul

19 Nisan 2024 - 10:29

Yeni sınav sistemi ile doğru tercih nasıl yapılmalı?

BÜTEF Fuarı öncesinde sınav sistemi ve tercihler hakkında detayların paylaşıldığı seminer, Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Son Güncelleme :

30 Nisan 2018 - 11:05

Yeni sınav sistemi ile doğru tercih nasıl yapılmalı?

Her yıl BÜTEF Fuarı öncesinde sınav sistemi ve tercihler hakkında detayların paylaşıldığı seminer, Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. tercih nasıl yapılmalı

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakülteleri Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kocabaş moderatörlüğün de gerçekleşen seminere Yazar ve Kişisel Gelişim Uzmanı Sait Özdemir, Türk PDR Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Enis Tustaş, Eğitim Danışmanı İbrahim Altınışık öğrencilere sistem, tercihler ve sınavla ilgili merak edilen konularda bilgiler verdi.

Üniversite yaşamı insanların geleceğini belirlediği farklı bir yaşamdır diyerek oturumu başlatan Prof. Dr. İbrahim Kocabaş, “Keşke demeden hayatımıza bilerek yön vermeliyiz. Bizlerin zamanında aldığımız puanı bilmeden tercih yapardık. Şuan çok daha avantajlı bir dönem. Tercihlerinizi yaparken ve sınava hazırlanırken bir çok imkandan faydalanabiliyorsunuz” dedi.

Başarılı insan hedef sahibidir

Üşenme, erteleme ve vazgeçme diyen Yazar ve Kişisel Gelişim Uzmanı Sait Özdemir , “Üşenen insan hep erteler, erteleyen insan vazgeçer, vaz geçen insanda hayatta her zaman başarısız olur. Geleceğimizi belirleyeceğimiz yaptıklarımızdan çok yapmamız gerektiği halde yapmadıklarımızdır. Başarı için atılması gereken bazı adımlar vardır.

Bunlar olumlu düşünme, inanç ve zamandır. Çoğu zaman yapamayacağımızı düşünerek hemen pes ederiz ama imkansızı da zorlamamız gerekmektedir. Çünkü başarılı insan hedef sahibidir. Büyük işler başarmak istiyorsak hayal kurarak harekete geçmeliyiz. Başarılı insanlar başkalarının göremediğini gören ve bunu fırsata dönüştürenlerdir” dedi.

Yeni sistemde sınav

Yeni sınav sistemi hakkında öğrencilerle detaylı bilgiler paylaşan Türk PDR Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Enis Tustaş, “ÖSYS yerine YKS getirildi. Burada birinci aşama temel yetenekler testi YGS’nin yerine geldi. İkinci aşama alan yeterlilik testleri oda LYS’nin yerini aldı. Üçüncü aşama olarak da yabancı dil testi YDT olarak kısaltıldı.

İlk sınavda temel matematik ve Türkçe testleri çözülecek. Bu sınava herkes girecek. Bu sınavda matematik ve Türkçeden 0.5 net çıkartmanız gerekmektedir. İkinci sınavda Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, Sosyal, Fen ve Matematik Bilimleri soruları yer alacak. Bu sınavda okulda gördüğünüz derslerden olacağı için başarılı olma olasılığınız daha yüksek olacaktır” şeklinde konuştu.

Doğru tercih nasıl yapılmalı?

Son aşama olarak tercih yaparken nelere dikkat etmeliyiz? , karar verirken sıralamalar nasıl olmalıdır? sorularına cevap veren Eğitim Danışmanı İbrahim Altınışık, “ Aldığımız puan belirlediğiniz okula ve bölüme girmek için yeterli ise bunu ilk tercih yapabilirsiniz. 24 tercih hakkınız var. Bütün tercihleriniz yaptınız ve son olarak yaptığınız tercihe yerleştiğinizde mutlu olacak mısınız bunu kendinize sormalısınız.

Ve sınava bir daha hazırlanamayacağınızı düşünüyorsanız mutlaka tercih yapmalısınız. Okul başarı puanımız bir sonraki yıl tercih yapmak istediğimizde yarıya düşüyor. O yüzden tercih yapacağınız üniversitede sizin için uygun meslekler bedensel ve ruhsal anlamda hangi bölüm ve üniversiteler bunu tespit etmeliyiz. Tercih yaptığınız bölüm beklentileriniz ile ne kadar uyuşuyor bilmelisiniz. Tercih yaptığınız üniversite çevre aile ve ekonomik yapınızla uyumlu görmelisiniz” diyerek tercih yapacak öğrencilere kritik tüyolar verdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.