3 Boyutlu Yazıcı Living Lab'da - Kayaşehir İstanbul

28 Mart 2024 - 11:28

3 Boyutlu Yazıcı Living Lab’da

Başakşehir Living Lab (Teknoloji ve İnovasyon Merkezi) artık girişimcilerin projelerinin prototipini üretebileceği 3D Printer’a sahip.

Son Güncelleme :

03 Şubat 2014 - 11:38

3 Boyutlu Yazıcı Living Lab’da

Başakşehir Living Lab (Teknoloji ve İnovasyon Merkezi) artık girişimcilerin projelerinin prototipini üretebileceği 3D Printer’a sahip. Living Lab binasında hizmete sunulan 3 boyutlu prototip makinesi ile Living Lab çerçevesinde proje geliştirenler ürünlerinin 3 boyutlu üretebiliyor. 3 Boyutlu Yazıcı

Başakşehir Belediyesi’nin teknoloji kullanımı ve uygulamalarında dünya şehirlerini örnek alarak geliştirdiği Living Lab kullanıcılarına ve proje üretenlere yeni bir imkan sunuyor. Living Lab binasında hizmete geçen biri çok renkli biri tek renkli 2 adet üç boyutlu prototip makinesi ile girişimciler Living Lab’da hazırladığı proje sonunda elde ettiği ürünü 3 boyutlu hale getirip test edebiliyor, yatırımcıların ve vatandaşın deneyimine sunabiliyor.

3D Printer ile neler yapılıyor?

Başakşehir Living Lab Merkezi’nde hizmete sunulan iki farklı 3D Printer ürünün kullanış amacı ve yapısına göre kullanılabiliyor. Ürünlerini alçı, seramik bazlı tozdan ve poli(laktik asit) PLA’dan olmak üzere iki farklı maddeden üreten iki 3D printer ile girişimciler ürünlerinin tipine göre bu iki makineden birinde 3 boyutlu malzeme elde edebiliyor.

3D Printerle ile ilgili bilgi veren Teknik Eğitmen Erdem Erduvan; “Çok renkli prototip makinesinin çalışma sistemi birebir masaüstü yazıcılar gibidir. Tek fark kağıt yerine özel tozunu kullanmasıdır. Tozun üzerine kendi için özel üretilmiş sıvısını yine birebir yazıcı kartuşları gibi kartuşların içinden geçirerek üretimi yapar. En son bittikten sonra tozun içinden malzemenizi çıkartırsınız ve yan tarafındaki temizleme ünitesinde temizleyerek sertleştirici uygulayarak ürünü alabilirsiniz. Cube adlı tek renkli printer makinemiz PLA denilen poli laktik asitten yapılmış flementi kullanır.” diye konuştu.

Sanal Gerçeklik Programı

Ayrıca binada hizmete sunulan Sanal Gerçeklik Makinesi’nin özelliklerinden de söz eden Erduvan; Var olan sanal gerçeklik programının kullanım amacı ise sizin hayal gücünüzle sınırlıdır. İsterseniz bir şeyler tasarlayabilir ya da var olan bir şeyin üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Dijital ortama aktarılmış 3 boyutlu tarama datasının üzerinde istediğiniz değişikliği yapıp 3d printerlerden çıktı alabilirsiniz. Kullandığımız üç boyutlu gözlük ve tasarımcı-bilgisayar etkileşiminde yeni bir ara yüz oluşturan alternatif tasarım aracı olan bird ve yerçekimi özelliği ile modellerin gerçek ortamda nasıl hareket ettiğini de görebilirsiniz.” dedi.

Önce Proje Üretilmeli

3D Printerlerle ürünlerini görmek isteyen girişimcilerin ilk olarak Başakşehir Living Lab’a bir proje sunması gerekiyor. Proje kabul edildiği takdirde 3-6 ay arası bir sürede Living Lab Merkezi’nde yer alan kuluçka katında geliştiriyor. Daha sonra bunu canlı bir labarotuvarda üreten girişimcilerin proje sonucunda elde ettikleri ürün ya da hizmetleri Living Lab Merkezi’ndeki Showroom veya Başakşehir’in pilot bölgelerinde hayata geçirilerek vatandaşın görüşüne sunuluyor.
3 boyutlu yazıcı ve tasarım atölyesi aynı zamanda dışarıdan gelen ve prototip üretmek isteyenlere de maliyet karşılığında hizmet verecek.

Başakşehir Living Lab yatırımcı ve girişimciyi buluşturuyor

Yaratıcı fikir sahibi bireylerin veya küçük işletmelerin geliştirme yapmalarını imkan sağlayacak, gerekli her türlü ekipmanın, atölye ve yazılım ortamının bulunduğu Kuluçla Merkezi’nde proje geliştiren girişimciler aynı zamanda ürün ya da hizmetlerini yatırımcı firmalara tanıtıp birlikte çalışma imkanı da buluyor. Showroom katında yer alan ve projelerle ilgilenen diğer yatırımcılarla iletişim sağlayabiliyor ve Başakşehir’in projeyi yatırımcı ve vatandaş gözünden değerlendirme imkanını ve kullanıcı talebini ölçebiliyor. 3 Boyutlu Yazıcı

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.