gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir adana psikolog ankara psikolog antalya psikolog kayseri psikolog izmir psikolog

Sabırlı anne olmak mümkün mü? - Kayaşehir İstanbul

25 Nisan 2024 - 14:09

Sabırlı anne olmak mümkün mü?

Bilgievi söyleşilerine katılan Tuğba Akbey İnan, daha sabırlı anne olabilmenin ipuçlarını anlattı.

Son Güncelleme :

24 Şubat 2016 - 15:05

Sabırlı anne olmak mümkün mü?

Bilgievi söyleşilerine katılan Tuğba Akbey İnan, daha sabırlı anne olabilmenin ipuçlarını anlattı.

Güvercintepe Bilgievi’nde gerçekleşen söyleşiye ilçe kadınları yoğun ilgi gösterdi. Yazar-Radyo Programcısı Tuğba Akbey İnan, çocuk eğitimi ve terbiyesinde anne babalara düşen sorumlulukları anlattı, pratik ipuçları verdi.

‘Sabırlı anne olmak için ihtiyaç, güven ve bağ gerekir’

Daha sabırlı anne olmak için ihtiyaç, güven ve bağ gerektiğini belirten Tuğba Akbey, sözlerini şöyle sürdürdü, “Pek çok anne çocuğuna karşı daha sabırlı anne olmak istiyor. Sabırlı anne olmak çok zor değildir. Biz annelerin asıl problemi hem çocuklarımızın birbirinden farklı olduğunu söylüyoruz hem de çocuklarımızdan aynı davranışları göstermesini bekliyoruz.

Sonuçta istemediğimiz gibi olduğunda sıkıntı yaşayabiliyoruz. Yıllardır aynı şeyleri yapıyoruz ama düzenli, istediğimizi yapan çocuklar olsunlar istiyoruz. Aynı şeyleri yapıp, ardından psikologlara gidip neden çocuğum benim istediğim gibi davranmıyor, diyoruz.”

İhtiyaç, güçlü istek ve yokluk demektir, diyen Tuğba Akbey çocukların fiziksel ihtiyaçları yanında psikolojik ihtiyaçlarının da olduğunu belirtti, “Kişiliğimize saygı duyulması da bizim ihtiyaçlarımızdandır. Bebekler ihtiyaçlarını ağlayarak söyler, büyüdükten sonra da huysuzlukları, istediklerimizi yapmayarak belirtirler. Çocuklarımızın bu olumsuzluklarının hepsi ‘varlığımı gör’ çağrısıdır.

Çocuklarımız olumsuz davranış yapmadan onu görmek lazım. İki yaşından sonra çocuk kendi benliğini geliştirmeye çalışır ve sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Nasıl olsa yaramaz, nasıl olsa saygısız diyerek genellersek, çocukla ilgili de olumlu bir bakış açısı geliştiremeyiz. Çocuğum benim dikkatimi çekmek için yaramazlık yapıyor, bakış açısı ile bakmalıyız. Ağlamak, bağırmak, şımarıklık ne kadar zirvede yaşanıyorsa çocuğunuzun o kadar çok fark edilmeye ihtiyacı vardır.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.