Uzmanlar uyarıyor: Başarı sırasına göre tercih yapılmalı

28 Mart 2024 - 13:57

Uzmanlar uyarıyor: Başarı sırasına göre tercih yapılmalı

18 Temmuz’da açıklanacak LYS sonuçlarına göre tercih yapacak üniversite öğrencisi adaylarını dikkat etmeleri gereken konularda uyaran uzmanlar, “Puana göre değil, başarı sırasına göre tercih yapılmalıdır” diyor.

Son Güncelleme :

12 Temmuz 2016 - 21:11

Uzmanlar uyarıyor: Başarı sırasına göre tercih yapılmalı

18 Temmuz’da açıklanacak LYS sonuçlarına göre tercih yapacak üniversite öğrencisi adaylarını dikkat etmeleri gereken konularda uyaran uzmanlar, “Puana göre değil, başarı sırasına göre tercih yapılmalıdır” diyor.

2015-2016 eğitim-öğretim süreci sonunda yapılan YGS ve LYS sonrası, adaylar sonuçların açıklanmasını heyecanla bekliyor.

Uzun süren hazırlık sürecinden sonra istedikleri üniversiteye girebilmek için zorlu sınav maratonunu tamamlayan üniversite öğrencisi adayları şimdiyse yine çok önemli olan tercih dönemi içine girecekler.

18 Temmuz’da açıklanacak LYS sonuçlarına göre tercih yapacak üniversite öğrencisi adaylarını zorlu bir süreç bekliyor. Ancak, tecih listelerini adayların isteklerine göre hazırlayarak ve uzmanların tavsiyelerini dikkate alarak doğru tercihi yapmak mümkün.

“Puana göre değil, başarı sırasına göre tercih yapılmalıdır”

Uzmanlar tercih konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususların altını çiziyor. Kadir Has Üniversitesi Rehber Öğretmeni Sevda Zaim Aydınlı, “Puana göre değil, başarı sırasına göre tercih yapılmalıdır” diyor.

Tercih dönemine kısa bir süre kala öğrencilerin yoğun ve stresli bir döneme gireceğini belirten Aydınlı, “Öğrenciler öncelikle yayınlanacak tercih kılavuzunu beklemeliler. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla tercih listelerini oluşturmaya başlayacaklar. Tercih listesini hazırlarken öncelikle dikkat edilmesi gereken şey, puanlarına göre değil başarı sırasına göre tercih yapılması. Çünkü ÖSYM puana göre değil başarı sırasına göre yerleştirme yapacak.

Dolayısıyla öğrenciler başarı sıralarını göz önünde bulundurarak ve üniversitelerin geçen yılki başarı sıralamalarıyla kendi sıralamalarını karşılaştırarak bir liste oluşturacaklar. Listeyi sıralarken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, yüksek puandan düşük puana sıralama yapılmasından ziyade, tercihlerini bir istek sırası şeklinde düzenlemeleri.

Öğrenciler en çok istedikleri bölümü en başa yazdıkları takdirde sistem önce o bölüme yerleştirmeyi deneyecek ve öğrenciler de bu sayede istedikleri bölüme yerleşme şansı yakalamış olacaklar. Buradaki en büyük çekince ve öğrencilerin zaman zaman hata yaptığı konu, sınavda başarılı olmuş öğrenciler puanları boşa gitmesin diye yüksek puanlı üniversiteleri yukarılara yazarak tercihlerini oralardan yana kullanmak istiyorlar.

Fakat daha sonra buralara yerleştiklerinde mutsuz olabiliyorlar. Başarı sıralarına göre yapacakları tercih sıraları bir okula yerleştiklerinde onları en mutlu edebilecek sıralamadır diye düşünüyoruz” dedi.

“Veliler inisiyatifi öğrencilere bırakmalı”

Aileler tercih yapılırken üniversite adayı olan çocuklarına bazı bölümleri seçme konusunda ısrarlı davranabiliyor ancak uzmanlar bu konuda velileri uyarıyor.

Sevda Zaim Aydınlı, “Veliler de bu sürece dahil olmak istiyorlar. Bu süreçte çocuklarına destek verip, onların en doğru kararı vermelerine yardımcı olmak istiyorlar. Ama anne-babalar inisiyatifi öğrenciye bırakmalı ve onların tercihlerini göz önünde bulundurmalılar.

Geçmişte kendilerinin olmak istedikleri fakat bir sebepten olamadıkları veya seçemedikleri meslekleri çocuklarına seçtirme noktasında baskı uygulamamalılar. Çok klasik ama tercih döneminde en çok karşılaştığımız sorunların başında geliyor. Bu noktaya biraz hassasiyet gösterebilirler.

Öğrencilerin kendilerini mutlu edebilecekleri meslekleri seçme hususunda destek olmaya gayret ederlerse, çocuklarının ileriki yaşantılarında onlar da bu mutluluklarına ortak olacaklardır” diyerek hem öğrencilere hem de velilere tavsiyelerde bulundu.

18 Temmuz’da açıklanacak LYS sonuçlarına göre tercihler 26 Temmuz ila 2 Ağustos arası yapılacak.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.