Türkiye’de bir ilk; 3D Printing Hackathonu - Kayaşehir İstanbul

29 Mart 2024 - 05:59

Türkiye’de bir ilk; 3D Printing Hackathonu

Başakşehir Belediyesi Living Lab Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 3D Printing Hackathonu düzenledi.

Son Güncelleme :

09 Kasım 2015 - 13:26

Türkiye’de bir ilk; 3D Printing Hackathonu

Başakşehir Belediyesi Living Lab Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 3D Printing Hackathonu düzenledi.

Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirilen 3D Printing Hackathonu, 24-25 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

3D Printing

Üniversite de tasarım ile ilgili bölümlerinde okuyan öğrenciler ve tasarımcıların bir arada olduğu etkinliğin organizasyonu İstanbul Design Factory’den Gülbahar Coşkun ve Başakşehir Living Lab’ten Can Tunçsav’ın rehberliğinde gerçekleştirildi. Projeye; 3Durak, Zaxe, Kadir Has Üniversitesi FabLab İstanbul, Aluteam , Studio HDD katkı sağladı. İstanbul’un yanı sıra il dışından da katılımlarla gerçekleşen 3D Printing Hackathonunda katılımcıların grup olarak oyuncak tasarladı. Gruplarlar kendilerine verilen belirli süreler içerisinde ürünlerini geliştirdi ve 3 boyutlu yazıcılardan çıktı aldılar.

Eğitimlerle öğrenciler desteklendi

3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile ilgili eğitimlerinde yer aldığı program süresince konusunda uzman mentorlar katılımcılara yol gösterdi.

Etkinliğin ilk günü FabLab İstanbul Koordinatörü olan Endüstriyel Tasarımcı Tahsin Demir “Üç Boyutlu Yazıcılar” konusunda katılımcılara bilgi verdi. Demir ayrıca üç boyutlu yazıcıdan çıktısı alınacak ürünlerin bilgisayar ortamında modelleme aşamasında dikkat edilecek noktalara değindi. Tahsin Demir’in ardından üç boyutlu yazıcıları ile etkinliğe büyük destek veren 3Durak ekibinden Ali Can Erk kullanılacak yazıcıların özelliklerini belirtti. Studio HDD’nin kurucusu Hakan Diniz, Oyun ve Oyuncak tasarımı üzerine keyifli bir sunum yaptı. Oyuncak tasarımı gerçekleştirirken yapılması gerekenler, dikkat edilmesi gerekenleri belirtti.

Ürünler 3D yazıcılardan çıktı

Sunumların ardından birlikte çalışacak gruplar tespit edildi. Toplam 24 kişinin katılımı ile gerçekleşen etkinlikte 6 grup yarıştı. Öğleden sonra çalışmalarına başlayan gruplar, akşam 6’ya kadar eskiz ve konspet geliştirmekle geçirdi. Bu sırada mentorler katılımcılara destek verdi. Tasarım kararları alındıktan sonra gruplar çalışmalarını bilgisayar ortamında modelleme aşamasına geçti. Bu aşamada da mentorler katılımcıları modelleme konusunda dikkat etmesi gerekenler konusunda yönlendirdi. Akşam yemeğinin ardından ekiplerden modellemesini bitirenler ürünlerinin basılması için üç boyutlu yazıcılara verdi. Ürünlerin modellemesi ve basımı sabaha kadar devam etti.

Ürünler 36 saatte hazır hale geldi

İkinci gün programı Can Tunçsav’ın Başakşehir Living Lab’i tanıtımı ile başladı. Katılımcıların yapmış oldukları modeller bir yandan basılmaya devam ederken, İstanbul Design Factory’den Gülbahar Coşkun, Sunum tekniklerinde dikkat etmeleri gereken konuları belirtti. Tüm grupların projelerini anlatan bir pafta, power point sunum ve sözlü sunum hazırlamaları istendi.

Sunum teknikleri eğitimden sonra 3Durak’tan İlker Vardarlı üç boyutlu tarayıcı teknolojisi ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi, ardından uygulamalı olarak gösterdi. Bir yandan baskısı biten gruplar ürünlerini boyadı, diğer maket malzemeleri ile ürünlerini tamamladı. Katılımcılar, 36 saat içerisinde tasarladıkları ürünün prototipi ile birlikte sunuma hazır getirdiler.

Yedi jüri üyesinin değerlendirmesi sonucunda “Kolony” alı oyuncağı tasarlayan grup birinci olurken; “Dönge” adlı oyuncağı tasarlayan grup ikinci, “The Last” isimli oyuncağı tasarlayan grup üçüncü olmuştur. Tüm katılımcılara ve mentorlere sertifika verildi. Ayrıca üç boyutlu yazıcıyı en iyi kullanan Kolony ve dönge iki grubun üyeleri 3Durak’tan bir yıl içerisinde basacakları ilk ürün de %50 indirim kazandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.