Yaşanabilir Şehirler Yönetimi Sempozyumu Yapıldı - Kayaşehir İstanbul

19 Nisan 2024 - 10:50

Yaşanabilir Şehirler Yönetimi Sempozyumu Yapıldı

5 farklı kıtadan, 15 uzman konuşmacının; kentsel gelişimin ulaşım ve hareketlilik ayağı ile toplu taşıma odaklı gelişim, yol güvenliği,

Son Güncelleme :

22 Kasım 2013 - 18:41

Yaşanabilir Şehirler Yönetimi Sempozyumu Yapıldı

5 farklı kıtadan, 15 uzman konuşmacının; kentsel gelişimin ulaşım ve hareketlilik ayağı ile toplu taşıma odaklı gelişim, yol güvenliği, erişilebilirlik, kamusal alan kullanımı, kamu sağlığı ve güvenliği konularını kapsayan iyi uygulama örneklerini anlattığı ‘Yaşanabilir Şehirler Yönetimi Sempozyumu, The Marmara Otel’de gerçekleşti.

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın da bir sunum gerçekleştirildiği Sempozyuma; kalkınma ajansları uzmanları, yerel yönetimler ve kamu kuruluşlarından temsilciler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, şehir planlamacıları, mimarlar, ulaştırma mühendisleri, inşaat mühendisleri, makine mühendisleri, endüstri mühendisleri, çevre mühendisleri ve sürdürülebilir kentleşme, ulaşım, kalkınma konularında uzmanlar katıldı.

Yaşanabilir Şehirler Yönetimi Sempozyumu

EMBARQ Türkiye (Sürdürülebilir Ulaşım Derneği) tarafından organize edilen sempozyumun açılış konuşmasını EMBARQ Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Canan Ediboğlu ve EMBARQ Türkiye Direktörü Arzu Tekir yaptı.

Sempozyumun ‘Yaşanabilir Şehirler Yönetimi’ oturumunda söz alan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İlçe’de yapılan kentsel değişim uygulamaları ve projelerini anlattı. Başkan Uysal “Yeni kurulan bir ilçe olan Başakşehir göreve geldiğimiz 2009 yılında 205 bin nüfusa sahipti. Gelecekte Kanal İstanbul projesinin yapılması durumunda planlanan nüfus ise 1,5 milyon civarında. İlçemizin büyük kısmı yeni yapılaşma alanı. Biz bu yapılaşmayı gerçekleştirirken aynı zamanda yaşanabilir çevreye etkisini de düşünüyoruz. İstanbul’un en yeşil ilçelerinden biri olan Başakşehir’de göreve talip olduğumuz ilk günlerden bu yana ‘Gayret ve samimiyeti rehber alarak, temel belediyecilik hizmetlerinin ötesine geçerek Başakşehir’e birçok alanda ‘ilk’ler ve ‘en’leri kazandırmaya çalıştık.” dedi.

Alt yapı çalışmalarını uzun süredir sürdürdüğümüz birçok alanda inovasyon ve uygulama ortamı sağlayacak olan Living Lab (Yaşam Laborutuvarı)’nı Türkiye’de ilk olarak ilçede kurduklarını dile getiren Başkan Uysal, Başakşehir’de yapılan çalışmaları aktardı “Başakşehir’de geleceğin teknoloji şehrini inşa etmek için belirli periyotlarla teknolojik anlamda gelişimi ölçümlerle kontrol ediyoruz.

Türkiye’de bir öncü olan Living Lab’de üretilen ilk proje ‘Mobil Kişi ve Halk Sağlığı Takip ve Kontrol Sistemi’ni ilçede pilot bölgelerde uygulamaya başladık. Vatandaşlarımız; sıra beklemeden, zaman kaybetmeden site ve alışveriş merkezleri gibi mekânlarda 18 farklı kalemde sağlık testlerini personelimizin önderliğinde kendileri yapabilecekler. Türkiye’nin ilk online sağlık tarama ve ölçüm sistemi olan projemiz önümüzdeki dönemde hızla ilçe genelinde genişleteceğiz. İlk etapta çalışmayı 50 farklı noktaya taşıyacağız.” dedi.

Yaşanabilir şehirler oluşturmak amacıyla ilçede hayata geçirilen Akıllı Çöp Toplama Sistemiyle de ilgili bilgiler aktaran Başkan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Başakşehir’i “Akıllı Çöp Toplama Sistemi’yle tanıştırdık. Başakşehir Belediyesi mühendisleri tarafından tasarlanan ve yoğun bir Ar-Ge çalışmasının ürünü olan yeni yer altı çöp toplama sistemi, mevcut konteynerlerden kaynaklanan tüm olumsuz şartları ortadan kaldırdı. Üç yılda yerli tasarımla geliştirilen proje, Başakşehir’in çöp yönetimini daha modern bir işleyişe kavuşturmasının yanı sıra; kendi “yerli sistemini” kurması ile de benzer uygulamalara örnek oluşturdu.”

Sempozyumun önemine de değinen Başkan Uysal “Belediyecilikte standartları değiştiren teknoloji bazlı projelerimizle ilçemizi ‘İlklerin ve enlerin şehri’ yapmak için köklü bir dönüşüm sürecindeyiz. Bu dönüşüm sürecinde yerel yönetimler, kurum temsilcilerini ve bilim insanlarını bir araya getiren böylesi güzel birliktelikler insanımıza verilen hizmetlerin geliştirilmesi için büyük imkânlar sunuyor. Şahsım ve çalışma arkadaşlarım adına bizleri bir araya getiren EMBARQ Türkiye yöneticilerine, belediye başkanlarımıza ve katılımcılarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Moderatörlüğünü EMBARQ Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Bayazıt’ın yaptığı ‘Yaşanabilir Şehirler Yönetimi’ oturumuna Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın yanı sıra Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ümit Güney, İstanbul Bilgi Üniversitesi – Doç. Dr. Asu Aksoy katılarak sunum gerçekleştirdi. Sempozyuma Başakşehir Belediyesi’nden Başkan Uysal’ın yanı sıra Başkan Yardımcısı Murat Şahin ve Bilgi İşlem Müdürü Bekir Selçuk Temel katıldı.

Gün boyu devam eden Sempozyumda; Sürdürülebilir ve Yaşanabilir Şehirler, Yeni Uygulamalar – İTÜ Sürdürülebilir Kampüs Projesi, Araç Paylaşım Sistemleri, Kentsel Gelişim ve Erişilebilirlik – İyi Uygulama Örnekleri, Toplu Taşıma Odaklı Gelişim ve Güvenli Trafik başlıkları altında oturumlar gerçekleştirildi. Sempozyumda; Yaşanabilir şehir nedir, nasıl olmalıdır? Yaşadığınız şehir ne kadar yaşanabilir? Yaşadığınız şehirlerde neleri değiştirmek isterdiniz? İyi uygulama örnekleri hangileridir? Şehirlerde yaşam kalitesi nasıl yükseltilir? Neler yapılmalı? Sorularına cevaplar arandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.