gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir adana psikolog ankara psikolog antalya psikolog kayseri psikolog izmir psikolog

7. Uluslararası dergi fuarı açıldı - Kayaşehir İstanbul

25 Nisan 2024 - 10:38

7. Uluslararası dergi fuarı açıldı

Başakşehir Belediyesi’nin destek verdiği fuarı Türkiye Dergi Editörleri ve Yayıncıları Birliği (TÜRDEB) tarafından Sirkeci Garı’nda düzenleniyor.

Son Güncelleme :

12 Mayıs 2016 - 8:16

7. Uluslararası dergi fuarı açıldı

Başakşehir Belediyesi’nin destek verdiği fuarı Türkiye Dergi Editörleri ve Yayıncıları Birliği (TÜRDEB) tarafından Sirkeci Garı’nda düzenleniyor. Uluslararası dergi fuarı

Geçen yıl 12 ülkeden 165 derginin katıldığı fuara bu yıl 20 ülkeden 305 dergi katıldı.

Fuarın açılış programına; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Nurettin Ertemel, Haksöz Dergisinin kurucusu Hamza Türkmen, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Türkiye Dergiler Birliği Başkanı Asım Gültekin, şairler, yazarlar, yayıncılar, editörler, STK temsilcileri ve çok sayıda dergi sever katıldı.

Uluslararası dergi fuarı

Sirkeci Tren Garı’nda düzenlenen fuarın açılışı mehter konseri ile başladı. Fuarın açılış konuşmasını yapan Türkiye Dergiler Birliği Başkanı Asım Gültekin, “Yepyeni keşifler sağlayan bir ortamdayız. Her yıl aramızdaki dergilerin sayısı artıyor ilk fuarımızda 70 dergimiz vardı. Bu yıl 400’e yakın dergimiz katıldı. Bu sene okul dergileri de aramızda. Başımızın üzerinde yeriniz var dedik” dedi.

‘Dergiler birer okuldur’

Fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, dergilerin birer okul olduğunu belirterek, dergilerin, gazetelere, televizyonlara, kültür ve sanat hayatına aydın, entelektüel ve mütefekkir yetiştirdiğini söyledi.

Yayman, “Hepimizin bir dergi hikayesi var. Kimimiz okulda dergiler çıkardık, kimimiz yayın kurullarında yer aldık kimimiz yazı yazdık dergilerde. Dergiler hep hayatımızın içinde oldu. Cemil Meriç’in dediği gibi ‘dergiler hür tefekkürün kalesidir.’ Türkiye’de muhafazakar camianın entelektüel birikiminin oluşmasında 1950’li yıllardan günümüze çıkan dergilerin büyük katkısı vardır. Şimdiye kadar imar ve bayındırlık alanında önemli işler yapıldı. Şimdi sanat ve edebiyat eserleriyle Türkiye’yi 2023’e taşıyacak yeni hedeflerimizin olması lazım. Yeni dönemde Bakanlık olarak kültür ve sanat alanında yeni projeler gerçekleştireceğiz. Bir devletin esasını kültür ve sanat oluşturur. En büyük hedefimiz milyon kitaba sahip olan kütüphaneler kurmaktır” dedi.

‘Başakşehir Belediyesi olarak dergiciliği önemsiyoruz’

Başakşehir Belediyesi adına açılışa katılan Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş ise yaptığı selamlama konuşmasında, “Düşünmek insanların en değerli hasretlerinden bir tanesi. İnsanlık için, dünya için, ülkemiz için fikir, değer üretmek asli görevlerimizdendir. Bu anlamda dergilerin fikir işçisi yetiştirmek ve düşünmekle ilgili edebi eserlerimiz bir tarafa dergilerin ayrı bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Güncel bilginin elde edilmesi, hemen hazırlanıp istikametin belirlenmesi yarınla ilgili bir şeyler söylenmesi dergi kültüründe var olan bir şeydir. O nedenle dergiciliği çok önemsiyorum. Biz maneviyatına bağlı bir toplumuz. Geçmişimizden aldığımız değerleri geleceğe taşımamız gerekiyor. Yazmak geleceğe okumak geçmişe dönük bir eylemdir. Başakşehir belediyesi olarak genç kalemlerin yetişmesi anlamında, milli manevi değerlerimizin geleceğe aktarılması konusunda önemli bir görev üstlenen dergicilik fuarını destekliyoruz” dedi.

‘Dergiler yükseldiğimiz araçlar olsun’

Fuarın onur konuğu olarak yer alan Haksöz Dergisinin kurucusu Hamza Türkmen, dergicilik olgusunun, 17 ve 18. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa’nın oluşum sürecinde ortaya çıkmış bir form olduğunu söyledi.

Türkmen, ” Dergiler hala fikir ve sanat üretme konusunda atölye fonksiyonunu devam ettiriyor. Aynı zamanda aidiyet aracı ve insanlarla iletişim kurma aracıdırlar. Dergicilik bizim için yerli olanı, vahyi olanı inşa etmeyi, erdemi yakalama yolunda bir araç olsun. Dergiler bizim yükseldiğimiz araçlar olsun” dedi.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, geçtiğimiz yıl basılan kitap sayısında Türkiye’nin dünyada 10. olduğunu belirterek “Böyle bir organizasyon vesilesiyle de doğru bilinen yanlışlar ortaya çıkıyor. Onlardan biri bu memlekette insanlar kitap okumaz. Geçen sene itibarıyla Türkiye dünya sıralamasında kitap basımı ve piyasa büyüklüğü bakımından 11. sıradaydı. Önümüzdeki 10 ülkenin yerine de gözümüzü diktik. Bunu da bu tip organizasyonlarla başaracağımıza güvencimiz var.” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcıları Haluk Dikbaş, Nurettin Ertemel ve beraberindeki heyet fuarın açılış kurdelasını kesti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Başakşehir Belediyesi’nin fuar alanında yer alan standını ziyaret ederek, Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş’tan bilgiler aldı. Yayman, daha sonra Başakşehir Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin standına da uğrayarak okulun Siyer Gazetesi hakkında bilgiler aldı, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Fuar ödül töreni ile sona erecek

09.30 – 21:00 saatleri arası ücretsiz herkese açık olan fuar 15 Mayıs Pazar günü saat 18.de yapılacak Uluslararası Dergiciliğin Ödülleri ödül töreni ile sona erecek.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.