Aile eğitim seminerleri devam ediyor - Kayaşehir İstanbul

29 Mart 2024 - 08:51

Aile eğitim seminerleri devam ediyor

Bakmer tarafından Başakşehirli kadınlar için hayata geçirilen ‘Aile eğitim seminerleri’ devam ediyor.

Son Güncelleme :

21 Ekim 2016 - 19:20

Aile eğitim seminerleri devam ediyor

Bakmer tarafından Başakşehirli kadınlar için hayata geçirilen ‘Aile eğitim seminerleri’ devam ediyor. Her hafta alanında uzman eğitmenlerin eşliğinde aile ve aile bireylerini ilgilendiren konular hakkında bilgilendirmeler yapılan seminerler 8 oturumda tamamlanacak.

Bakmer konferans salonunda gerçekleşen seminerlerde bu hafta Anne baba ve çocuk iletişimi konu alındı. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nin katkılarıyla gerçekleşen seminer Uzman M. Pervin Baysan tarafından verildi.

‘Çocuğunuzla iletişiminizde sevginin ayrı bir önemi vardır’

İletişimi, iletilmek istenilen mesajın göndericiden alıcıya aktarılması olarak tanımlayan Uzman M. Pervin Baysan, “Her anne baba çocuğunun sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesini ister bunu da çocuğumuzla doğru iletişim kurarak sağlayabiliriz. İletişim, kişinin konuşma şekli, seçtiği kelimeleri, beden dili, ses tonu gibi etkenlere bağlıdır. Duygularımızı düşüncelerimizi, heyecanlarımızı biz iletişim yoluyla karşı tarafa aktarabiliriz.

Çocuklar öncelikli olarak hayatı anne babaları ile kurdukları iletişim yolu ile öğrenirler. Çocuğunuzla nasıl iletişim kuruyorsanız ve değer verdiğinizi gösteriyorsanız çocuğunuzun da değer yargıları bunlara göre gelişir, davranışlarını etkiler. Çocuğunuzla iletişiminizde sevginin ayrı bir önemi vardır. Biz karşı tarafa olan sevgimizi de iletişim yolu ile aktarırız. Çocuğunuz ancak onunla kurduğunuz iletişim sayesinde onu sevdiğinizi ve değer verdiğinizi anlayabilir.

Ergenlik dönemindeki çocuklarda yaşanan sıkıntılar da bu iletişim bozukluklarından kaynaklanır. Ergen bireyin en büyük sıkıntısı anne babası tarafından anlaşılamadığını düşünmesidir. Çocuğumuzla kuracağımız düzgün bir iletişim ile ergenlikte yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçebiliriz.” Şeklinde konuştu.

Aile eğitim seminerleri

Yemek yeme ve ders çalışma sürecinde çocuklarda yaşanan sıkıntıların da yine doğru iletişim ve empati ile çözülebileceğini belirten Baysan, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Pek çok anne baba için çocuğuna yemek yedirmek yada ders çalıştırmak çok sancılı şekilde geçiyor. Bu sorunları çözebilmek için öncelikle anne babanın yapılan eylemden kendisi keyif alıyor olması gerekiyor.

Çocuğunuz siz onunla ders çalışırken stresli mi yoksa keyifli mi olduğunuzu çok rahat hisseder. Sizin stresiniz çocuğu da strese sokar. O nedenle öncelikle siz keyif almalısınız. Yemek masasında anne babalar ‘ye çocuğum, bunu da ye çocuğum’ şeklin de bir baskı yaparlar hâlbuki bu eylemde siz rahat olursanız çocuğunuz da rahatlayacaktır ve yemekten mutlu olacaktır.”

‘Çocuğunuza değerli olduğunu hissettirin’

M. Pervin Baysan, başarılı iletişim kurmanın yollarını ise şöyle anlattı, “İletişimde başarının anahtarı karşı tarafa değerli ve önemli olduğunu hissettirebilmektir. Çocuğunuz size bir şey anlatırken ona değer verdiğinizi gösterirseniz size açılacaktır. Gerçekçi ve doğal olmanız gerekir. Onunla empati kurmanız gerekir. Elbette en önemlisi de iletişimde dinlemektir. Anne babalar dinlemek yerine öğüt verme eğiliminde olduğu için sorunun kökenine inemiyorlar.”

Çocukla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken noktaları da anlatana Baysan, “İletişim sürecinde sorunu çözmek mi, kimin haklı kimin haksız olduğunu belirlemek mi öncelikle bunu tespit etmeliyiz. Kim haklı kim haksızı bulmaya yönelik bir tavır sergilersek sorunu çözemeyiz.

Çocuğunuz bir şey dökmüşse burada önemli olan dökülen şeyin temizlenmesi olmalıdır, haklı haksızı bulmak olmamalıdır. Dinleme aşamasında da anne baba aktif olmalıdır. Yani, ‘seni dinliyorumu’ hem bedenen hem de fiziksel olarak çocuğunuza hissettirmelisiniz. Aktif bir şekilde çocuğunuzu dinlerseniz, suçlamaya gitmezseniz çocuğunuz da sizi dinlemeyi öğrenecek ve yalan söyleme ihtiyacında olmayacaktır” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.