Kanal İstanbul için "Katkı Payı" - Kayaşehir İstanbul

18 Nisan 2024 - 15:21

Kanal İstanbul için “Katkı Payı”

Bakan Arslan, Kanal İstanbul tarzı dev yatırımlar için “katkı payı” modelinin getirilebileceğini söyledi.

Son Güncelleme :

28 Haziran 2017 - 19:28

Kanal İstanbul için “Katkı Payı”

Bakan Arslan, Kanal İstanbul tarzı dev yatırımlar için “katkı payı” modelinin getirilebileceğini söyledi. Katkı Payı Modeli

İstanbul’da veya ülke genelinde yapılacak projelerin süre bakımından 20 yılı aşması dahilinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, büyük yatırımlarda kullanılmak üzere “katkı payı” modelinin hayata geçirilebileceğini söyledi. “Katkı payı” modelinin Kanal İstanbul projesinde de uygulanabileceğini belirten Arslan, “Yatırımın bir kısmını devlet yapar, kalanını özel sektör öder ya da tamamlar. Tamamı özel sektörce finanse edilemiyorsa, bu model olabilir.” ifadelerini kullandı. Modeli

Arslan, tamamlanması 20 yılı aşmış olan ve bundan ötürü yeterli finansman sağlanamayan projelerde de bu modelin uygulanabileceğini söylerken, “Projenin dönüşü 50 yılı buluyorsa, kamu bu sürenin 20 yıla düşecek kısmına katkı payı sağlar.” diye ekledi. Sorulara gazetecilerle buluştuğu iftar yemeğinde cevap veren Arslan, geri dönüşü 20 yılı aşan yap-işlet-devret projelerinde uzun vadeli işlerde özel sektörün kredi bulmasının çok zor ya da mümkün olmadığını belirterek, “Bir kısmını kamu yapıp, kalan kısmını özel sektör yapar ya da öder.” sözlerini kullandı.

Kanal İstanbul projesi gibi büyük projelerin finanse edilmesi için de oldukça yüksek rakamların söz konusu olacağını ekleyen Arslan, “Yapılabilirlik, işletme ve finans boyutuna bakıyoruz.” dedi. Dünyada bir kısmının yapımına kamunun da yardımı dokunan modeller olduğunu ifade eden Bakan, kamuya düşen payın projeden projeye farklılık gösterebileceğini de ekledi.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki bakım çalışmalarına da değinen Bakan Arslan, boğaz köprüsünden ziyade vatandaşların farklı güzergahlar izlemeyi denemesini ya da toplu taşımayı tercih etmeleri önerilerinde bulundu. Köprüde tam 26 yıl sonra bu şekilde bir çalışma yapıldığına da dikkat çekti. Tek şeritli yollarda bu yenilenmenin bir günde bittiğini fakat köprünün 6 şeritli olduğunu ve 3 günde bitirileceğini ifade etti.

Avrasya Tüneli’ni kullanan sürücülere kesilen uçuk rakamlı cezaları da değerlendiren Arslan, sadece Avrasya’da değil tüm yollarda HGS’ de yeterli bakiye yoksa ceza kesimi gerçekleşir. Diğer yollarda bakiyesiz geçişlerde atılan SMS’ lerin 9 Haziran itibarıyla Avrasya Tüneli’nde de atılmaya başlandığını belirten Arslan, “Sürücüler 6 aydır bakiyesi olmadan geçtiyse o cezalar olmuştur” dedi. Arslan, birikmiş cezalara af gelmesinin kanun değişikliği gerektirdiğini ve Bakanlar Kurulu’nun karar verebileceğini söyledi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.