Avrasya Tüneli Boğaz Trafiğini Rahatlatacak - Kayaşehir İstanbul

19 Nisan 2024 - 21:00

Avrasya Tüneli Boğaz Trafiğini Rahatlatacak

Ulaştırma Bakanı Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ardından trafik sorununa ikinci neşteri Avrasya Tüneli ile vuracaklarını söyledi.

Son Güncelleme :

02 Eylül 2016 - 22:40

Avrasya Tüneli Boğaz Trafiğini Rahatlatacak

Ulaştırma Bakanı Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ardından trafik sorununa ikinci neşteri Avrasya Tüneli ile vuracaklarını söyledi. Avrasya Tüneli Boğaz Trafiği açısından çok iyi oldu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, darbe girişimine rağmen yatırımların hız kesmediğine dikkat çekerken, 3’üncü köprünün ardından yıl bitmeden Avrasya Tüneli’ni de açacaklarını söyledi. Habertürk’te yeralan habere göre Avrasya Tüneli’nin, planlanandan 7 ay önce 20 Aralık’ta açılacağını kaydeden Arslan, projenin şehir merkezindeki trafik sıkışıklığını engelleyeceğini ifade etti.

avrasya tüneli ceza

Avrasya Tüneli Boğaz Trafiğini Rahatlatacak

Arslan, geçiş ücretinin 12 TL+KDV olacağını söyledi. Arslan, İstanbul Boğazı’nın altından geçen tünel ve yaklaşım yollarındaki çalışmaların büyük bölümünün tamamlandığını vurgulayarak, proje için 24 saat 8 ayrı şantiyede çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.

Geçiş ücreti 12 TL+KDV

Arslan, projenin yaklaşım yollarının da iyileştirilip genişletildiğini, kavşakların düzenlendiğini ve uygun yaya geçitleri yapıldığını anlattı. Arslan, projenin planlanandan 7 ay önce hizmete sokulacağını ifade ederken, “Şu anda Boğaz geçişinde trafik yükünü taşıyan iki köprünün yükünü hafifletecek Avrasya Tüneli’nden, günde ortalama 120 bin aracın geçmesi bekleniyor” dedi. Arslan, geçiş ücretinin otomobiller için 12 TL+KDV olacağını söyledi. Proje için kamu kaynağı kullanılmadığına dikkat çeken Arslan, “Proje, 24 yıl 5 ay süreyle işletilecek. Bu süre sonunda Avrasya Tüneli kamuya devredilecek. Proje, yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

7.5’lik depreme dayanıklı

Arslan, Avrasya Tüneli’nin 7.5 büyüklüğünde bir depreme dayanacak şekilde tasarlandığını belirterek, “Boğaz’ın altında inşa edilen sistem, İstanbul’da 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek” dedi. Tünel, 7 gün 24 saat hizmet verecek. Geçiş ücreti HGS ve OGS aracılığı ile ödenebilecek. Nakit gişesi olmayacak. Asya girişi Harem’de, Avrupa girişi Çatladıkapı’da yer alacak.

Avrasya Tüneli geçiş ihlali

Avrasya Tüneli Boğaz Trafiğini Rahatlatacak

15 dakikada yolculuk

Projenin yararlarına dikkat çeken Arslan, şunları kaydetti: Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek. İki katlı tünelin her katında 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak. Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalacak. Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama olacak. İstanbul’un siluetine zarar vermeyecek.

“Sadece yakıt tasarrufa 160 milyon TL”

Arslan, araç geçiş ücretlerinden elde edilecek gelirin paylaşımı sayesinde yılda yaklaşık 180 milyon TL devletin gelir sağlayacağını belirterek, “Projenin açılmasıyla birlikte yılda toplam 160 milyon TL’lik (38 milyon litre) yakıt tasarrufu sağlanacak.

Avrasya Tüneli geçiş ücreti

Avrasya Tüneli Boğaz Trafiğini Rahatlatacak

Boğaz geçişlerinde sağlayacağı ek kapasite sayesinde yolculuk sürelerindeki kısalma ile yılda yaklaşık 52 milyon saat zaman tasarrufu sağlanacak. Tüneli kullanan araçların seyahat mesafesinin ve zamanının azalmasıyla, araçların salgıladığı emisyon miktarı yılda yaklaşık 82 bin ton azaltılarak çevresel katkı sağlanacak” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.