Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak olan ve “Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Marmaray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Bahçeşehir Boğazköy Marmaray hattı
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile Bakanlar, Milletvekilleri, Belediye Başkanlarının yanı sıra Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da katıldı. Marmaray’ın teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme yanında projenin Bahçeşehir’e kadar uzatılacak olması yüzleri güldürdü.
Marmaray Barış projesidir
Marmaray’ın Üsküdar istasyonunda düzenlenen açılış töreninde konuşan Başbakan R. Tayyip Erdoğan “Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil, aynı zamanda bir insanlık projesidir. Marmaray bir barış projesidir. Marmaray sadece yolcuları değil, sevgiyi, muhabbeti, aşkı, kardeşliği de kıtalar arasında taşıyacaktır.”
2015’te de biraz daha güneyden otomobillerin geçeceği tüp geçidin bitirileceği müjdesini de veren Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sonlandırdı “Tüp geçişle 3. köprü de bitirilecek. Bu büyük eser, aynı zamanda insanlığın bir eseridir. İstanbul’da, Türkiye’deki her bir kardeşim bu büyük projeyle gurur duysun.”
Törende ilk olarak kürsüye çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tarihi bir güne tanıklık edildiğini belirterek, “Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Marmaray asrın değil, asırların projesidir. Marmaray, Türkiye’nin tarihine vurulmuş bir mühürdür” dedi.
2 Kıta Arası 4 Dakika
Marmaray Projesi, 3’ü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Avrupa ile Asya arası yolculuk süresini 4 dakikaya indiren Marmaray’ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattıyla entegre olacak. Banliyö hatlarının tamamlanmasıyla birlikte toplam maliyeti 8 milyar liraya ulaşacak olan Marmaray, 60 metre derinliği ile “dünyanın en derin batırma tüneli” özelliğine de sahip.
Boğaz geçiş kesiminde çift hat olarak Kazlıçeşme‘den sonra Yedikule’de yer altına giren Marmaray, Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyerek İstanbul Boğazı’nın altından geçip İstanbul’un Anadolu yakasında (Asya) Üsküdar’daki yer altı istasyonuna ulaşıyor. Ayrılık çeşme’de tekrar yeryüzüne çıkarak Söğütlüçeşme’ye ulaşıyor. Yaklaşık 13,5 kilometre olan bu kesim, bugün hizmete girdi. Gebze-Halkalı banliyö hattının da hizmete girmesiyle Marmaray ile Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak. Tek yönde saatte 75 bin, günlük ortalama ise 1 milyon 200 bin yolcu taşınabilecek. Bahçeşehir Boğazköy Marmaray
Marmaray Metro’ya bağlanacak, Bahçeşehir ulaşımı kolaylaşacak
Kent içi ulaşımda raylı sistemlerin payını yüzde 28’e çıkaracak olan Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın yanı sıra İstanbul Metrosu’na da bağlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın müjdesini verdiği Marmaray’ın Metro’yla entegre olarak Bahçeşehir’e kadar uzatılmasıyla da Başakşehir’e de ulaşımda önemli bir rahatlama ve kolaylık sağlanacak.
Halkalı’ da son bulması planlanan Marmaray projesinin Bahçeşehir’e kadar uzatılması yanında yakın zamanda hizmete açılan Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköyü Metrosu ve proje aşamasında olan; Bahçeşehir-Boğazköy üzerinden 3. köprüye bağlantı yolu çalışması da tamamlandığında ulaşım anlamında bölgede ciddi mesafeler kat edilmiş olacak. Ayrıca Olimpiyat Stadı’nda biten metronun Kayabaşı’nda kurulacak meydana kadar uzatılması için Başakşehir Belediyesi’nin yetkili mercilerle görüşmeleri ise devam ediyor.