
İstanbul Başakşehir’de mahkemenin iptal ettiği plan ve rezerv yapı alanı için Emlak Konut GYO tarafından yeni planlar hazırlandı. Başakşehir İmar Durumu
Hazırlanan yeni planda konut yükseklikleri 32 metre olarak belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’un Başakşehir ilçesinde Başak ve Başakşehir mahallerini içeren yeni konut alanına dair hazırlanan imar planlarını askıya çıkardı.
Emlak Konut GYO tarafından hazırlanan imar planlarının 1 milyon 142 bin 169 metrekarelik alanı kapsadığı bildirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca rezerv yapı alanı ilan edilen bölge için 2019 yılında onaylanan imar planları mahkemece iptal edilmişti. Yapılan itirazlar sonucu İstanbul 6. idare Mahkemesi 27 Ocak 2021’de imar planlarını iptal etmişti. Başakşehir İmar Durumu
MAHKEME PLANLARI İPTAL ETMİŞTİ
Mahkemenin gerekçeli kararında iptal sebebi olarak ise ilgili bölgede öngörülen 5.325 kişilik nüfus için yeterli miktarda sosyal donatı alanı ayrılmadığı açıklandı. Ayrıca lise için de alan ayrılmadığı ve bu durumun hem şehircilik hem de kamu yararına uygun olmadığı tespitleri yapılmıştı. Mahkeme tarafından plana dair yapılan açıklamada bölgedeki hak sahiplerinin yapacakları yatırımların hayata geçirilemeyeceği ve bu durumun çeşitli mağduriyetlere neden olacağı vurgulandı.
YENİŞEHİR’İN KOMŞUSU
Kanal istanbul’un çevresinde kurulacak olan Yenişehir’i de kapsayan Avrupa Yakası Rezerv Planı alanının da komşu olan bölge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 12 Şubat 2021’de yeniden rezerv yapı alanı ilan edilmişti.
YENİ PLAN HAZIRLANDI
Hazırlanan plan ile alana; ticaret, konut, akaryakıt istasyonu, cami, sağlık tesisi, eğitim, park, meydan, sosyal ve kültürel tesis, spor fonksiyonları tanındı. Alanda yaşayacak nüfus bu kez 4 bin 776 kişi şeklinde belirlendi. Konut, ticaret ve akaryakıt istasyonu için yaklaşık 310 bin metrekare büyüklüğe sahip bölümde 462 bin 646 metrekarelik inşaat yapılacak.
İstanbul Başakşehir’de bulunan bölgede konut alanının 215 bin metrekare olduğu bildirildi. Yine imar planında okul, hastane, cami, sosyal tesis, spor alanı, park ve meydan için 468 bin 960 metrekare ayrıldı. Toplan alanın yüzde 41’i bu yapılar için tahsis edilecek. Konut ve ticaret alanı için ise emsal 1.50 yükseklik 32 metre olacak.
MÜLKİYET DAĞILIMI
Planlama alanı hazine, Emlak Konut, TOKİ, İBB, İSKİ, Başakşehir Belediyesi, TEİAŞ, vakıf ve özel mülkiyet parsellerinden meydana geliyor.
İstanbul Kayaşehir ve Başakşehir ilçemizdeki gelişmeleri paylaşıyoruz. Toki, Emlak Konut ve Kiptaş haberleri, konut satışları ve kentsel dönüşüm çalışmalarından kayasehiristanbul.net sitemizden haberdar olabilirsiniz.