Başakşehir Belediyesi’nin destek verdiği, Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union -WPU) tarafından düzenlenen “8. Uluslararası Dergi Fuarı” 4-9 Mayıs tarihleri arasında Sirkeci Garı’nda açıldı.
Fuarın açılış törenine, Başakşehir Belediyesi’ni temsilen Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir katıldı. Fuarın onur konuğu dergisi Hece Dergisi’ni temsilen usta yazar Rasim Özdenören’de fuara katıldı. Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon’da fuarın sürpriz konuğu olarak açılışta yerini aldı.
Uluslararası Dergi Fuarı
Bu sene sekizincisini düzenlediğimiz ve Başakşehir Belediyesi olarak destek olmaktan da ayrıca gurur duyduğumuz dergi fuarına hoş geldiniz diyerek açılışta bir konuşma yapan Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, “Biz dergiciliği önemsiyoruz çünkü gelecekteki medeniyet anlayışımızın mutfağından yetişecek arkadaşlarımız buralardan geçiyorlar. Fakat bir avuç insana döndük.
Önceden dergi dendiğinde satış oranları çok yüksekti. Bu anlamda gelecekte medeni yürüyüşümüzü tamamlayabilmek, ufkumuzu genişletebilmekle alakalı mutlaka gençlik dergilerimizin ve mevcut dergilerimizin hepsinin desteklenmesi gerekmektedir. Belediye olarak biz bu desteği sekiz yıldır vermekteyiz. Emeği geçen tüm dergicilere teşekkür ediyorum.”
Yazan her zaman kazanır
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de fuarda dergi severleri selamlayan bir konuşma yaptı. Yelkenci, “ Edebiyat alanında şiir dinletilerinin ve dergilerin sürdürülebilir olması çok zordur. Geleneksel hale gelmiş olan şiir dinletilerini ve çok uzun süre devam eden dergilerin arkasında büyük bir performans, emek ve sevgi olduğunu söyleyebiliriz. Dergicilik zor olmasına rağmen dergi fuarını sekizinci kez düzenliyor olmak büyük bir başarıdır. Sekiz yıldır bu fuara emek vererek düzenleyen herkesi tebrik ediyorum” diyerek fuarın dergiciliğe büyük kazanımlar kazandırması temennisinde bulundu.
TÜRGEP Başkanı Asım Gültekin yaptığı konuşmasında,” Yazan her zaman kazanır bizim gözümüzde. Kötü ya da iyi yazar önemli değil biz eleştiririz. Kalem bizdedir. Cümle kurmayanlara kalem verince yerini bulmuyor. Biz dergiciler yeryüzüne secde merkezli bakan dergiciler olarak burada, İstanbul’un merkezinde bir araya geliyoruz. Maalesef ki son yıllarda dergicilik yan gelip yatma işine dönüşüyor. 10 yıl önce bu işe emek verenlerle şimdi emek erenler arasındaki fark ortada. Tecrübenin ne olduğunu genç arkadaşlarımız böyle ortamlarda anlıyorlar. Bu süreçte bize yardımcı olmaya çalışan ve destek olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Onur konuğu olan Hece Dergisini temsilen fuara katılan Rasim Özdenören, “ Buna benzer toplantılarda sevgili kitapseverler olarak başlarken burada bir değişiklik yaparak sevgili dergi dostları olarak seslenmek istiyorum.
Türkiye dergicilik konusunda ilginç bir noktada bulunuyor. Bizlerin hem düşünsel dünyamızda hem de edebiyat dünyamızda dergiler daima öncü olmuştur. Fikir ve edebiyat alanlarının atan nabzı olmuştur. Hece dergisi 20 yıldan bu yana hizmet vermektedir. Hece dergisi bu alanın hem zemini olarak hem de nabzı olarak devam etmekte. Hece dergisi kişilere özel sayılar ve tematik alanlarda sayılar çıkartmakta. Bu eserlerin her biri düşünce dünyamıza katkılar sağlamıştır. Bu yıl yurtdışı katılımı önceki yıllara oranla daha fazla bu da demek oluyor ki dünyanın başka ülkelerinde de dergicilik Türkiye’dekine benzer şekilde yürüyor. Bu fuarın benim için çok özel bir anlamı daha var sevgili Mehmet Akif Ersoy’un torunu Sema Hanım ile tanışmak oldu” diyerek tüm katılanlara teşekkür etti.
Fuarın bu yılki onur konuğu dergisi “Hece Dergisi”
Bu yıl sekizincisi düzenlenen fuara kültür, sanat, çocuk, mizah, tarih, edebiyat, ekonomi, gençlik gibi alanlarda 500 dergi katıldı. Dünyanın ilk ve tek dergi fuarı olma özelliğini taşıyan “8. Uluslararası Dergi Fuarı”, “Özel sayılar ve dosya dergiciliği” ana teması altında gerçekleşti. Türkiye’den 400 derginin yer aldığı fuarın bu yılki onur konuğu ise 20 yılını dolduran “Hece” dergisi oldu. Fuara, Hindistan, Pakistan, Yunanistan, Makedonya, Filistin, Kosova, Bosna-Hersek, Karadağ, Avusturya, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan, Sudan, Cezayir, Mısır, Irak, İran, Endonezya gibi 23 farklı ülkeden 100 dergi konuk oldu.
Dergi fuarında ilk defa
100’den fazla etkinliğin de gerçekleşeceği fuarda, her derginin kendi standında okurlarına sundukları hediyeler ve sürprizler ile trende söyleşiler, çocuk atölyeleri, Sirkeci Garı’nın tarihi ve estetik bekleme salonunda konferans, panel, müzik dinletileri fuar süresince devam edecek. Fuar ile birlikte izlenime açılan “Manifestoları ile Dergiler Sergisi” başlıklı özel sergide, ilk sayılarında bir manifestoya yer veren dergilerin kapaklarının ve manifesto metinleri yer aldı.Bu yıl ilk defa fuarda açılacak olan “Dergi Hazineleri Özel Bölümü” nde kapanmış nadirattan kıymetli dergilere de ziyaretçiler ulaşabilecek.
Fuar 9 Mayıs tarihine kadar 10.00 – 20.00 saatleri arası ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.