Başkan Güçlü Şehirler Ağı Zirvesi’nde - Kayaşehir İstanbulKayaşehir İstanbul

29 Kasım 2023 - 14:20

Başkan Güçlü Şehirler Ağı Zirvesi’nde

Son Güncelleme :

12 Mayıs 2016 - 16:04

Başkan Güçlü Şehirler Ağı Zirvesi’nde

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Antalya’da düzenlenen Güçlü Şehirler Ağı Zirvesi’ne katıldı. Başkan Topbaş burada yaptığı konuşmada, “Artık dünyanın en uzak köşesinde bile yaşanan bir olay yaşandığı yerle sınırlı kalmıyor” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen Güçlü Şehirler Ağı Zirvesi’ne Türkiye Belediyeler Birliği ve Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı’nı da yürüten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel ile pek çok sayıda yabancı ülke belediye başkanları katıldı.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı’nı da yürüten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 21. yüzyılda baş döndürücü teknolojik gelişmeler yaşandığını ve bununla beraber de dünyanın küçülerek adeta sınırların ortadan kalktığını söyledi.

Dünyayı etkileyen terör olaylarının bilim adamları tarafından sebeplerinin araştırılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Topbaş, “Özellikle yönetimde bulunanlar, sivil toplum kuruluşları bu konuda ciddi sorumluluklar taşımaktadır. Sivrisineği öldürmek değil, bataklık nasıl kurutulur buradan başlamak gerekir. Bireysel olarakta insanlar bu konuda hassasiyet göstermelidir. Küçülen dünyamızda da tüm insanların kaderleri birbirine bağlıdır” diye konuştu.

Başkan Topbaş, dünyanın birçok yerinde değişik adlarla terörün kendisini gösterdiğini ve insanlığı tehdit ettiğini vurgulayarak, “Esasında terörizm bugün bir sektör, bir anlayış, bir mantık. Bu sektör, değişik ülkelerde değişik kisvelerle ortaya çıkıyor, kendine göre yandaşlar oluşturuyor. Bu sektöre destek verilmediği, iş havale edilmedeği takdirde bu sektör karşılık, taraf bulamayacaktır. Nerelerde hata yapıldığını tüm insanlık gözden geçirmesi gerekiyor.” diye konuştu.

İnsanların doğuştan var olan yaşam, inanç hakkına ne kadar saygı gösterildiğinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Topbaş, “Toleransları yeniden gözden geçirmek gerekiyor” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Samimi olarak bunun üstesinden gelebiliriz. Silahlarda vardır geri tepme, ileride terörizmde geri tepecektir ve o ülkeleri de etkileyecektir. Son 7 tane büyük canlı bomba eyleminin faillerine baktığınız zaman altı tanesi kardeş, ikişer kişiler. Bir tanesi de aile, çift. Demek ki ortak akıl, beyin var, üst akıl bunları yönetiyor. Paris’teki böyle, Ankara’daki, İstanbul’daki de böyle. Nedir bu? Bir üst akıl bunları yönetiyor, demek ki bir sektör oluşmuş. Bu sektörün önüne geçmek için bütün insanlara insancıl yaşam hakkını vermek gerekiyor. Yaşadıkları yerlerde mutlu olmalarını sağlamak zorundayız. Maddi hırslar, çok daha zenginliğe gitmek gelecek kuşakları tehdit edecek sonuçları verir.”

Başkan Topbaş, dünyada kaos oluştuğunu ve bunun da bütün insanlığı tehdit eder hale geldiğini ifade ederek, özellikle terör örgütlerinin finans ağlarını ortadan kaldıracak bir çalışmaya girmek gerektiğini söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Eğer biz dünyanın geleceğinin kararmasını istemiyorsak ve dünyadaki barışçıl ortamın rüzgârının esmesini istiyorsak, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm küresel örgütler, yerel bölgesel örgütler ve hükümetler buna akılcı çözümleri bulmak zorunda. Terör sorunun çözümü için geç kalmamak gerekiyor. Tüm yönetimlerin, her birinin ilişkileri insani boyuta çekerek, beraberce çözüm aramak gerekiyor.”

Türkiye’nin Suriye’den gelen mültecilere de kapılarını açarak ev sahipliği yaptığını hatırlatan Başkan Topbaş, “Türkiye tüm dünyaya örnek olacak bir tavır ortaya koymuştur. Türkiye esasında insanlığı kurtardı. Güneyde güvenli bir bölge ortaya çıkarma fikri oluştu. İnsanların kendi kültürüyle, değerleriyle orada yaşaması gerekiyor. Avrupa’da 310 kişiye bir göçmen düşüyor, Türkiye’de 26 kişiye bir göçmen düşüyor. Avrupa tedirgin” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Buna bakmak ister misiniz..
Buna bakmak ister misiniz..