gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur? Tedavisi Nedir?

20 Nisan 2024 - 09:32

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Cumhuriyet Üniversitesi Göz Hastalıkları Prof. Dr. Toker, bebeklerin gözündeki çapaklanmanın kendiliğinden geçmemesi halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

Son Güncelleme :

20 Nisan 2016 - 10:04

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Cumhuriyet Üniversitesi Göz Hastalıkları Prof. Dr. Toker, Bebeklerde Göz Çapaklanmasının kendiliğinden geçmemesi halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Toker, bebeklerin gözündeki çapaklanmanın kendiliğinden geçmemesi, kızarıklığın devam etmesi ve göz kapağında şişlik oluşması halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

Bebeklerde Göz Çapaklanması

Toker, çapaklanmanın yenidoğanlarda çok sık görüldüğüne işaret etti. Çapaklanmanın, göz yaşı kanalının tıkanarak gözün kendini temizleyememesine veya bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıktığını anlatan Toker, yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemi düşük olduğu için daha çabuk enfeksiyon kapabildiklerini ifade etti. Toker, “Aile, çocuğun gözünü temizlerken ya da yıkadığı esnada mikrop bulaşabilir, doğum sırasında anneden bulaşabilir, hapşırıkla da bulaşabilir.” diye konuştu.

Bebeklerde Göz Çapaklanması

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Ailenin, bebeğin gözündeki çapaklanmanın ne kadar sürdüğüne ve yoğunluğuna dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Toker,”Bazısı hafif seyreder ama dışarıdan bulaşan mikropların yaptığı enfeksiyonlar göz kapağını yapıştırır ve kızarma yapar, göz kapağı şişer. Bebeklerde göz çapaklanması normaldir.

Ama özellikle gözde kızarma, göz kapaklarını yapıştıracak derecede yoğun şekilde çapaklanma meydana geldiyse bunlar ‘keratit’ denilen gözdeki saydam tabaka iltihaplanmasına neden olabilir. Bunların da daha ileri aşamaları özellikle menenjit mikrobunun yaptığı enfeksiyonlar göz kaybına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir.

Her ne olursa olsun çapaklanma kendiliğinden geçmiyor, kızarıklık devam ediyor ve göz kapağında da şişlik meydana geliyorsa hekime başvurmalı. Aksi takdirde çocukta göz kaybı meydana gelebilir” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.