gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir

4.Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

20 Nisan 2024 - 06:40

4.Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

4. Hafta Hamilelik: Bu hafta embriyonik gelişimin başladığı ve 10 hafta daha süreceği başlangıç evresidir. Bu dönem içerisinde bebeğinizin organları oluşmaya ve hatta bazıları işlev görmeye başlayacaktır.

Son Güncelleme :

23 Mayıs 2022 - 13:15

4.Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

4.Hafta Hamilelik: Bu hafta embriyonik gelişimin başladığı ve 10 hafta daha süreceği başlangıç evresidir. Bu dönem içerisinde bebeğinizin organları oluşmaya ve hatta bazıları işlev görmeye başlayacaktır. Yani bu haftalar, en hassas olduğu ve gelişimini sekteye uğratabilecek her türlü olumsuzluktan sakınılması gerektiği dönemdir.

4.Hafta Hamilelik

Embriyo 4. haftada haşhaş tohumu büyüklüğündedir ve 2 katmandan oluşmaktadır: Bu katmanlar tüm organlarının ve uzuvlarının gelişeceği epiblast ve hipoblasttır.

4.Hafta Hamilelik

İlkel plasenta da iki katmandan oluşmaktadır. Hücreler rahim duvarına kadar uzanan tüneller oluşturur ve bu sayede gerekli vitamin ve oksijen alışverişini sağlar. Plasenta bu haftanın sonunda işlevini yerine getirecek gelişime ulaşacaktır. Bu hafta amniyotik kese de embriyoyu sararak onu korumaya başlamıştır.

Hayatınız ne yönde değişiyor?

Hamileliğinizin daha yeni farkına varmış olabilirsiniz. Bu haftanın sonunda evde yapacağınız gebelik testi pozitif çıkacaktır. Pozitif sonucu aldıktan sonra ilk hamilelik kontrolü için hazırlanabilirsiniz.

Çoğu doktor 6 hafta gebelikten önce kontrole çağırmamaktadır. Ancak özel bir durumunuz var ise, daha önceki gebeliğinizde sorun yaşandıysa veya sürekli bir ilaç kullanmak durumundaysanız zaman kaybetmeden doktora görünmeniz gerekmektedir. Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra kesinlikle reçetesiz hiçbir ilacı almamaya da dikkat edin.

Alınması gereken vitaminler ve beslenme düzeni

Planlanmış bir gebelik yaşıyorsanız halihazırda folik asit alıyorsunuz demektir. Gebeliğinizi yeni öğrendiyseniz de günlük 400-600 mikrogram folik asit içeren bir çoklu vitamin alabilirsiniz.

Önünüzdeki 6 hafta sizin ve bebeğiniz için hayati önem taşımaktadır. Plasenta ve göbek bağının gerekli besin değerleri ve oksijeni taşımaya başlamasıyla plasenta tam kapasite çalışmaktadır. Ayrıca sadece kendiniz için bebeğiniz için de besleniyorsunuz demektir. Demir, kalsiyum, folik asit ve protein açısından zengin besinleri tüketmeye dikkat edin.

Hamilelikte kesinlikle çiğ et tüketmemeye dikkat edilmelidir. Bu tür besin maddelerine dokunduktan sonra da eller bol su ile yıkanmalıdır.

Hijyene Özen Gösterin

Hamile kalma çalışmaları ve hamilelik dönemi boyunca hijyene daha fazla önem vermeniz gerekebilir. Vücudunuza giren her mikrop, virüs ve bakteri bebeğin gelişimini engelleyebilir.

4.Hafta Hamilelik

Eğer evinizde kedi besliyorsanız dikkat!

Bazı kedilerde “toksoplazmoliz” denilen bir enfeksiyon söz konusudur. Kedi dışkısıyla temas, kedinin dokunmuş olabileceği ve parazit bulaşmış bir besin maddesinin iyice yıkanmadan yenmesi sebebiyle anne aracılığıyla bebeğe de bulaşabilir.

Özellikle erken dönemde bebeğe bulaştığında beyin hasarı, beyinde su toplama, görme ve işitme bozuklukları, gelişme geriliği, zeka geriliği ve epilepsi gibi ciddi sorunlara neden olabilen toksoplazmadan uzak durmanın en etkili yolu hijyendir. Bu nedenle kediyle temastan kaçınılmalı, eller ve tüketilecek besinler bol su ile yıkanmalıdır.

Kaynak: Babycenter.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.