Başakşehir Belediyesi, dünyada 318 merkezde bulunan ve Türkiye’de ise ilk olma özelliğini taşıyan Canlı Laboratuvar (Living Lab)’ı hayata geçiriyor .
İlçede kurulacak olan Canlı Laboratuvar dünya çapında kullanılan bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanarak vatandaşların işini kolaylaştıracak projeler üretecek. Birçok alanda inovasyon ve uygulama imkanı sağlayacak olan merkez şimdiden merak konusu oldu.
AİLE HEKİMİNİN YÜKÜNÜ AZALIYOR
İlk etapta Başakşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda hayata geçirilecek olan İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi, 3 bin metrekare bir alanda kurulacak. Bir çok alanda yeni projenin üretileceği Canlı Laboratuvar aynı zamanda Başakşehir‘in sağlıklı insanların çoğunlukta olduğu bir ilçe haline gelmesine katkı sağlayacak. Canlı Laboratuvarın ilk girişimci projesi ‘Mobil Sağlık Ölçüm ve Tarama Sistemi” oldu.
Sistem ilçedeki Aile Hekimliği Merkezleri’nin yükünü de hafifletecek. Sistem sayesinde vatandaşlar aile hekimine veya herhangi bir sağlık kurumuna gitmeden, şeker, tansiyon, kolesterol gibi 18 farklı alanda sağlık testlerini yaptırma ve öğrenme imkanı bulacak. Vatandaşların ‘Mobil Sağlık ve Tarama Merkezleri’nde sağlıkları ile yaptıracağı testlerin sonuçları anında aile hekiminin bilgisayarlarına aktarılacak.
HİZMETLERİ HIZLANDIRACAK
Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Living-Lab’lerin belediyelere sağladıkları ekonomik katma değerin dışında, şehirlerin daha gelişmiş, daha verimli, daha hızlı hizmet imkanı sağlayacağını belirterek, ‘Avrupa Birliği Living Lab’a 40 milyon euro bütçe ayırdı. Biz bu projede ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri), enerji tasarrufu ve temiz çevre konularını seçtik. Bu temalarda kazanımlar hedefledik. Biz İstanbul denince ilk akla gelen ilçenin Başakşehir olmasını hedefliyoruz’ dedi.