Kadir Topbaş İstanbul trafiği için ne gerekiyorsa yapacağız

19 Nisan 2024 - 13:16

Kadir Topbaş İstanbul trafiği için ne gerekiyorsa yapacağız

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sinyalizasyon sistemlerinde yeni bir uygulamaya geçileceğini belirterek, sinyalizasyonların gelen araçları sayıp yeşil ve kırmızının süresini kendisinin ayarlayacağını söyledi.

Son Güncelleme :

30 Ocak 2013 - 8:22

Kadir Topbaş İstanbul trafiği için ne gerekiyorsa yapacağız

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sinyalizasyon sistemlerinde yeni bir uygulamaya geçileceğini belirterek, sinyalizasyonların gelen araçları sayıp yeşil ve kırmızının süresini kendisinin ayarlayacağını söyledi. Kadir Topbaş İstanbul trafiği

’21. Yüzyılın Başkenti İstanbul’ konulu toplantıda konuşan Topbaş, trafikte uygulanacak yeni yöntemleri şöyle anlattı:

“Bir durakta engelli bir vatandaş varsa otobüs bunu yüz metre kala algılayacak ve ona göre yanaşacak ve vatandaşı alacak. Dünyada böyle bir örnek yok ve biz şu an bunu planlıyoruz. Yine aynı şekilde bir otobüs kavşağa geldiğinde sinyalizasyon onu algılayacak ve yüz metre kala yeşil faz açarak ona yol verecek. Bir şey daha yapıyoruz, sinyalizasyonlar akıllı hale geliyor. Sinyalizasyonlar artık gelen araçları sayacak, hangi taraftan fazla araç gelmekte ise ona göre fazlarını değiştirecek, yeşili fazla yakacak. Bu hem zaman hem yakıt tasarrufu her şey…Bunları İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapıyor ve örnek teşkil ediyor.”

Kadir Topbaş İstanbul trafiği için ne gerekiyorsa yapacağız

Kadir Topbaş İstanbul trafiği için ne gerekiyorsa yapacağız

Topbaş, göreve geldikleri andan itibaren İstanbul’a 34 milyar dolar yatırım yaptıklarını belirterek, “Bu yılki yatırım bütçemiz 4,5 milyar dolar. Başta ulaşım ve altyapı olmak üzere her alanda birçok yatırım gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının ve işadamlarının sorularını yanıtlayan Topbaş, “Dünyanın bütün büyük başkentlerinde simgesel yapılarla bu şehirleri anıyoruz. Eyfel Kulesi ve Özgürlük Anıtı gibi. İstanbul’da simgesel hale gelecek bir yapı için çalışma var mı” sorusunu “İstanbul’un kendisi simge. İstanbul’u İstanbul yapan öğelerin başında İstanbul Boğazı, Tarihi Yarımada ve Haliç gelmekte. Bu üç öğe İstanbul’u İstanbul yapan değer” diyerek İstanbul’un farklı özelliklerini sıraladı. Topbaş, son dönemde simge olabilecek bir yapının yapılmadığını söyledi.

3. HAVAALANI VE KANAL İSTANBUL

Topbaş, Büyükçekmece civarında turizm yatırımı yaptıklarını söyleyen bir işadamının yeni havaalanı ve Kanal İstanbul projesinin son durumu hakkında sorduğu soruyu, “İstanbul’daki değişimi karşılayabilecek yatırımlar yapmak zorundayız. Ve değişimin getirdiği erişim imkanlarını kurgulamamız gerekiyor. Bundan dolayı 3. havaalanı yılda ilk etapta 100 milyon ama arkasında 150 milyon ulaşabilecek yıl kapasiteli bir havaalanı haline getirilmesi hedeflendi.

Ve buda dünyada ilk 5 arasına girecek en büyük havaalanlarından bir tanesi olacak. Ve buraya erişim, metro projeleri üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl itibariyle havaalanı ihalesi yapılıyor. Bunun için çok talip var yurtiçi ve yurtdışından. Kanal İstanbul ile ilgili de bu yıl içerisinde ihalesi yapılır diye ifade edeceğim. Çünkü merkezi yönetim. Biz koordineli çalışmak durumundayız” diye cevapladı.

Topbaş, trafik sorunu ile ilgili bir soru üzerine de “Bütün büyük kentlerde kent ulaşımı gündemde. New York’ta 850 kilometre metro var ama yetmiyor. Bütün dünyada bu sorun var. İstanbul belediyesi olarak bizim yatırımlarımızın yüzde 55’şi ulaşımla ilgili. Bugüne kadar metroya 7 milyar dolar yatırım yaptık. Dünyada hiçbir ülkede belediyeler direk olarak belediyeler kendi metrolarını yapmıyor. Biz tamamını yapıyoruz, sorunu çözelim diye. Kadir Topbaş İstanbul trafiği

Şu anda 1 milyon 400 bin kişi raylı sistem kullanıyor. 2006’da 7 milyon insan kullanabilir hale gelecek. Bunlar uzun vadeli çözümler. Bunun yanında metrobüs gibi kısa süreli çözümler de geliştirmeye çalıştık ve yatırımlarımız devam edecek. Şimdi tek bir merkezden bütün sistemi entegre edip bir komuta merkezinden takip edilecek” dedi. DHA

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.