gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir adana psikolog ankara psikolog antalya psikolog kayseri psikolog izmir psikolog

Yazar Ömer Lekesiz Başakşehir Söyleşilerine Katıldı - Kayaşehir İstanbul

23 Nisan 2024 - 23:32

Yazar Ömer Lekesiz Başakşehir Söyleşilerine Katıldı

Edebiyatçı-Yazar Ömer Lekesiz Başakşehir Belediyesi’nin düzenlediği kültür-sanat söyleşilerine katıldı.

Son Güncelleme :

27 Aralık 2014 - 11:00

Yazar Ömer Lekesiz Başakşehir Söyleşilerine Katıldı

İlgiyle takip edilen köşe yazılarının yanı sıra öykü, inceleme ve denemeleriyle de tanınan Edebiyatçı-Yazar Ömer Lekesiz Başakşehir Belediyesi’nin düzenlediği kültür-sanat söyleşilerine katıldı.

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Haluk Dikbaş ve Başakşehirli vatandaşlar katıldı.

Edebiyatçı-Yazar Ömer Lekesiz

‘Sanat, Edebiyat Bizim Neyimize!’ başlıklı söyleşisinde Edebiyatçı-Yazar Ömer Lekesiz konuklarıyla günümüz edebiyatına farklı bir bakışla sohbet etti. İnsanlar neden Sanat yapar? Sanat bizim için neden önemlidir? Sorularına yanıt aradı. Lekesiz, “Sanat kendini beğenmek, kendini beğenmek vasıtasıyla beğenilmek üzerine kurulu bir uğraştır.

Sosyal medyada oluşturduğu şeyi paylaşma gayretleri de buna temas eder. Sanat önümüzde bulunan, çoğu zaman görmediğimiz şeyleri görünür kılmak için var. Farklı bir olarak sunmak için vardır. Bu sanatı yaparken de içinden geldiğiniz kültürden etkilenerek yaparız. Kendi zamanınızın duyuşu, görüşü, zihniyeti içersinden bir şey söylemiş olursunuz. Bu bakımdan da sanat içinde bulunduğu kültüre katkı yapmak anlamına gelir. Sanatçının duruşu toplumsal bir zemin kazanır.”dedi.

‘Kültür, zihniyet eleğinden geçenlerdir’

Sadaka vermek bir zihniyeti, hayata karşı bir tepkiyi ortaya koyar. Sadakanın veriliş tarzları ise kültür meselesidir, diyen Lekesiz sözlerini şöyle sürdürdü, “Sadaka veren Allah(c.c)’ın ona verdiğini vermiş oluyor. Zihniyet ve kültür sanatı etkiler. Yunus Emre, Mevlana, İsmet Özel kendi zamanının diline göre söyleyeceğini söylemiştir. Zihniyet içine doğduğumuz düşünce ve şeylerin tamamıdır, kültür zihniyet eleğinin içinden süzülüp gelebilen şeydir. Biz yaptığımız sanatta kendimiz olarak sanat yaparız, başkasına göre sanat yapmayız. Biz kendimiz olarak sanatı yapmazsak o zaman özgünlük ortaya çıkmaz.”

‘Batı ve İslam sanatı farklar üzerine oturur’

Batı ve Doğu sanatını da karşılaştıran Lekesiz, “Batı olmasa sanatsal manada aynamızdır. Batı olmasa kendi yaptığımız sanatı göremiyoruz. Biz de batı için ayna durumundayız. Batı ve İslam sanatı çatışma üstüne değil farklar üzerine oturur. Bizim sanatımız Batı’da yapılan şeylerin yapılamamasından dolayı değil, Batı’da yapılan şeylere tenezzül edilmemesinden dolayı seçkin olan bir sanattır.

Sanat zaman ve mekan ayakları üzerine oturmak zorundadır. Zaman bir nispet üzerinden var ettiğimiz şeydir. Zaman’ın bize tenezzülü yoktur. Zaman’da vakitler üretiyoruz. Bizim zaman anlayışımızda döngüsellik vardır. Mekan’ın kendisi bir zuhurdur. Varlıkların da ortaya çıkabildiği şey mekanla mümkündür. Mekan bir zarftır. Her şeyin bu zarfa dolması gerekir. İnsan bedeni zarftır. Mekan bir zorunluluktur. ”dedi.

Söyleşi sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Lekesiz’e Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.