Saliha Erdim 'Aile İçi İletişim Nasıl Olmalı?' - Kayaşehir İstanbul

29 Mart 2024 - 05:20

Saliha Erdim ‘Aile İçi İletişim Nasıl Olmalı?’

Başakşehir Belediyesi Bilgievi Söyleşileri Psikolog, eğitmen Saliha Erdim’in katıldığı programla devam etti.

Son Güncelleme :

21 Aralık 2015 - 10:14

Saliha Erdim ‘Aile İçi İletişim Nasıl Olmalı?’

Başakşehir Belediyesi Bilgievi Söyleşileri Psikolog, eğitmen Saliha Erdim’in katıldığı programla devam etti. Güvercintepe Bilgievi’nde gerçekleşen söyleşide Saliha Erdim ailede fertler arasında sağlıklı bir Aile içi İletişim kurma ve devam ettirmenin yollarını anlattı.

‘Sıkılı bir yumrukla tokalaşılmaz’

Sevilen yazar, çocuklukta yaşadığımız acı ve mutlu anılarımızın üzerinden çok zaman geçse de unutulmadığının altını çizerek şunları kaydetti, “ Halk arasında bir söz vardır, Allah’ın iyi kulu ile iyi gününe doyum olmaz, derler.

Aile İçi İletişim Nasıl Olmalı?

Bazı insanlar vardır, yanına gittiğiniz zaman size duruşuyla ferahlık kazandırır. Nasılsınız der, güler yüzlüdür, sıkıntınızı açarsınız anladım, çok zor bir durum olmalı ama Allah kolaylık versin der, dua eder, ben ne yapabilirim der. Yani paylaştığınızda sizi pişman etmez. En azından bir dua edersiniz en azından bir huzurlu rahatlamış olarak yanından ayrılırsınız.

Saliha Erdim 'Aile İçi İletişim Nasıl Olmalı?'

Saliha Erdim ‘Aile İçi İletişim Nasıl Olmalı?’

Ama bazıları da vardır. Siz daha azınızı açacak olursunuz, çocukluğundan beri başından geçenleri sayıp döker ve içinizi karartır. Sıkılı bir yumrukla tokalaşılmaz, denir. Size suratı asık, hani çok sempatik sevecen bir yaklaşım göstermeyen, gittiğiniz zaman hiç mutlu olmuş gibi davranmayan birisinin evine kolay kolay gitmek istemezsiniz. Ama evi ocağı bir baraka ama sevgisiyle dünyaları satın alacak kadar gönlü zengin, öyle insanlarla birlikte olursunuz ki, hiç çorbası falan yoktur.

Bir kuru soğana bir yumruk vurur, tuza banarsınız yavan ekmekle bir tas suyla yersiniz. Ama onun o dostluğunun yanında o kadar mutlu olursunuz ki o soğan ekmek size bal gibi gelir. Bu vesileyle burada, insanın parası, pulu, tahsili, makamı şu bu elbette önemlidir, ama daha önemlisi insanlıktır. Eğer insan olmayı başaramamışsak, inanın hayatının tadı çekilir. Paramız var ama evde huzurumuz yok, paramız var çocuklarımız eve gelmiyor, paranız var eşinizle bir damlalık huzurunuz yok o parayı rahatça harcayacak psikoloji de yok, gönül rahatlığı da yoksa malın mülkünde önemi kaybolur.”

‘İnsanlar değişken şeylere göre değer kazanmaz’

Meslek hayatında karşılaştığı vakalardan da örnekler veren Erdim, “Anne babalar bana çocuğumuz bize yalan söylüyor, diye geliyorlar. Bende, oğlum yalan söylüyor değil, ben oğluma yalan söyletiyorum diyelim diyorum. Çünkü korkan çocuk yalan söyler. Ne yaparsan yap sen benim canımsın hepimizin hataları var paylaşalım gel anlat belki de sen benden başka bu hatayı kimse yapmamış diye düşünebilirsin ama belki ben gençliğimde senden daha çok büyüğünü yaptım. Bana anlatırsan birlikte mücadele ederiz. Hiç endişe etme ben seni sadece oğlum olduğun için seviyorum, şeklinde yaklaşmalısınız.

Hayat her şeyi gösteriyor insana, bir ara varlıklı oluyorsunuz bir ara yoksul oluyorsunuz, bir ara iyi oluyorsunuz bir ara kötü oluyorsunuz, bir ara başarılı oluyorsunuz bir ara başarısız oluyorsunuz. İnsanlar değişken şeylere göre değer kazanmaz. Bizde hiç değişmeyen özellikler olmalı, bizde eşimizde ve çocuklarımızda. İşte o zaman hayat manalı ve anlamlı oluyor. Mesela nedir hiç değişmemesi gereken şeyler birincisi doğru sözlü olmaktır” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.