Pedagog Mehmet Teber: Mutlu Anneliğin Sırları - Kayaşehir İstanbul

28 Mart 2024 - 11:58

Pedagog Mehmet Teber: Mutlu Anneliğin Sırları

Aralık Ayı Bilgievi Söyleşileri Pedagog Mehmet Teber’in katıldığı program ile sona erdi.

Son Güncelleme :

21 Aralık 2015 - 10:19

Pedagog Mehmet Teber: Mutlu Anneliğin Sırları

Aralık Ayı Bilgievi Söyleşileri Pedagog Mehmet Teber’in katıldığı program ile sona erdi. Mutlu anneliğin sırları hakkında bilgiler verdi.

Her ay birbirinden farklı konu ve konukları ile bölge kadınlarına yeni ufuklar açan Bilgievi Söyleşileri Pedagog Mehmet Teber’i ağırladı. Şahintepe Bilgievi’nde gerçekleşen programda Teber, annelere geniş bir perspektifte rehberlik etti. ‘Annelerin dünyasına yolculuk’ üst başlığında Mehmet Teber, “Geçmişten günümüze annelik daha da zorlaştı.

Annelerimiz eskiden suyunu dereden getirmek zorunda idi, tarla ile uğraşıyordu, ekmeğini kendi pişirmek zorunda idi, bir değil en az üç çoğu vardı. Yani çok yoruluyorlardı. İlk bakıldığında şimdiki anneler rahatlamış gibi görünüyor. Çamaşır, bulaşık makinaları var, ekmeğimizi fırından alıyoruz, tarlada çalışmıyor.

Mehmet Teber Kimdir

Pedagog Mehmet Teber: Mutlu anneliğin sırları

Köydeki kadın annelerimiz bir üretimin içerisindeydiler. Üretmek mutluluk verir, faydalıyım hissi verir. Şimdi ise annelerimiz bir şey üretemez hale geldi. Toplum annelerin elinden üretimi aldı, tüketimi verdi. Günümüz annelerinde üretmenin mutluluğunun yerini tüketmeden alınan haz almaya başladı. Eskiden anne çocuğu doğururdu, biraz baktıktan sonra çocuğu ya sokağa ya büyüklere bırakır kendi işine bakardı. Anne çocukla yapışık değildi.

İlla annesinin beslemesine de gerek yoktu, köydeki diğer kişiler çocuğun eline bir şeyler verir, beslerdi. Köyden şehir hayatına geçiş yapınca anne 24 saat çocukla birlikte yaşar hale geldi. Sürekli bir arada olmak her iki tarafı da yıpratmaya başladı. Çocuğun bağımsızlaşması da zorlaşmaya başlıyor, pısırık çocuklar oluyorlar. Artık annelerin çocuklarını bırakabilecekleri yerlerde kalmadı. Annenin de kendi başına kalabileceği zamanı kalmadı. Sürekli bir arada olunca anne de çocuğa istemediği tepkiler verebiliyor, bağırabiliyor. Sonrasında da pişmanlıklar başlıyor. Önceden çocuk tüm mahallenin çocuğuydu, herkes sahiplenirdi. Şimdi kimsenin çocuğu bizi ilgilendirmiyor. Çocuk tamamen anneye kaldı.”

‘Pedagogsuz, psikologsuzda annelik olur’

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Teber, “Annelik fiziksel olarak kolaylaştı ama psikolojik olarak daha zorlaştı. Çocukla ilgili tüm işlerde anneye kaldı. Herkes anneden bir şey bekler durumda. Anne de bu sefer yetersizlik hissi ortaya çıktı. Bu da içten içe anneyi tüketiyor, sinirli hale getiriyor. Anneler günü yetiştirmeye çalışıyor. Annenin iç dünyasındaki karışıklık çocuğa da yansıyor.

Bizim gibi uzmanlar daha çok konuştukça annelerdeki yetersizlik hissi daha da artıyor. Bilip yapamadığın bilgi rahatsızlık hissi yaratır. Annelik çok doğal bir şey. Önceden doğum hayatın bir parçasıydı, annelerin çoğu evde doğum yapıyordu. Uzmanlar buraya el attıkça doğum tıbbi ve daha zor bir süreç haline geldi. Annelikte böyle doğal bir süreçtir.

Pedagogsuz, psikologsuzda annelik olur. Emzirme koçu, uyutma koçu, tuvalet koçu, uyku koçları ortaya çıkmaya başladı. Artık annelerin elinden annelikte yavaş yavaş alınmaya başladı. Bu nedenle de annelik zorlaşıyor. Annelik zor değil, kriterleri var; çocuğunu koruyor musun? Onlar için iyi bir şeyler yapmaya çalışıyor musun? O zaman sen iyi bir annesin. Yanlışlarımız olabilir, çocuklar bu kadar kırılgan varlıklar değildir. Annelik içgüdüsel bir şeydir.

Geçmişte atalarımızın çocuk yetiştirmede kullandığı bilgilerden faydalanmak gerektiğini vurgulayan Pedagog Mehmet Teber “Eski yanlış dedik, yeni ile de ne yapacağımızı bilemedik. Bu sefer çocuk yetiştirmede ortada kalmış bir nesiliz. Bu nedenle çocuklarımız da bocalıyor. Yeni bilgiler mutlu çocuklar mutlu anneler ortaya çıkartmadı. Bir taraftan yeni şeyler öğrenelim ama bir taraftan da anne babalarımızın çocuk yetiştirme tekniklerini de unutmamalıyız” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.