Dünyanın en büyük havalimanı hangisi? - Kayaşehir İstanbul

28 Mart 2024 - 13:11

Dünyanın en büyük havalimanı hangisi?

Başbakan Binali Yıldırım partisinin grup toplantısında İstanbul’da devam eden dev projelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Son Güncelleme :

02 Kasım 2016 - 18:33

Dünyanın en büyük havalimanı hangisi?

Başbakan Binali Yıldırım partisinin grup toplantısında İstanbul’da devam eden dev projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul’da.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 30 Ekim’de gerçekleştirilen İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda ele alınan konulara ilişkin konuşan Yıldırım, dünya şehri İstanbul için geleceğe yönelik yatırımların, mega projelerin gözden geçirildiğini anlattı. Başbakan Yıldırım şunları söyledi:

“Yedi tepeli İstanbul‘a, yedi büyük proje kazandırıyoruz. Bunlardan 5’i bitti. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İzmir-İstanbul Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü. Osmangazi Köprüsü, dünyanın dördüncü büyük köprüsü. Avrasya Tüneli. Bunu da biliyorsunuz 20 Aralık’ta açarak, inşallah İstanbulluların hizmetine sunacağız.

Dünyanın en büyük havalimanı

Dünyanın en büyük havalimanı hangisi?

Avrasya Tüneli deyip geçmeyin, iki kıtayı iki dakikada geçeceğiniz, denizin altında 106 metre derinlikten seyahat edeceğiniz bir projeden bahsediyoruz. Dünyada bu derinlikten geçen başka hiçbir denizaltı tünel yok. En derini Amerika’da, 44 metre. Türkiye’nin farkı da bu olsun dedik. Biz, inanıyoruz ki zor hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır. İşte bu proje öyle bir proje. AK Parti’nin hizmet anlayışı budur.”

Dünyanın en büyük havalimanı

İstanbul‘a yönelik diğer iki mega projeye de değinen Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir tanesi dünyanın en büyük havalimanı. Başladığımızda bazılarının alay ettiği, bazılarının da Gezi olaylarıyla protesto edip, yapımını engellemeye çalıştıkları 200 milyon yolcu kapasiteli havalimanının da ilk etabını 26 Şubat 2018’de hizmete alıyoruz.

Bu haliyle bile 90 milyon kapasiteyle dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğine sahip. Geldik diğer büyük projeye, yedinci büyük eser Kanal İstanbul. Kanal İstanbul’un çalışmasını da Ulaştırma Bakanlığımız büyük ölçüde tamamladı. İnşallah yakın zamanda bunun için de adımları atacağız. Kanal İstanbul sadece bir su yolu projesi değil, aynı zamanda İstanbul’un güzelliklerine güzellik katacak bir yaşam merkezi haline gelecek. Böylece Cenabı Mevlamızın bize bahşettiği o güzel boğaz, bugün içinde bulunduğu tehlikeden kurtarılmış olacak. Bütün yanıcı, patlayıcı malzeme taşıyan gemiler Kanal İstanbul’a yönlendirilmiş olacak.”

“Çanakkale geçilmez’ dedik, ama düşmana geçilmez”

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale 1915 Köprüsü’nün ihalesine çıkıldığını anımsatan Yıldırım, “İnşallah bir aksilik olmazsa 2017, 18 Mart’ta ilk kazmayı vuruyoruz. ‘Çanakkale geçilmez.’ dedik ama düşmana geçilmez. Dost için köprüyle de geçilir, gemiyle de geçilir, havadan da geçilir” dedi.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün bu işler nasıl oluyor. Türkiye’de ne değişti, Türkiye petrol mü buldu, doğalgaz mı buldu, gömü mü buldu? Bunların hiçbiri yok. Zihniyet değişti zihniyet. Ülkesini, milletini seven, milleti hizmeti ibadet gibi gören AK Parti geldi. İstikrar geldi, güven geldi, bütün yollar açıldı. Yolları böldük hayatları birleştirdik, yolları böldük milleti birleştirdik, gönülleri birleştirdik. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. Bölünmüş yollarda trafik yüzde 100’ün üzerinde aktı.

Motorlu araç sayısı 8 milyondan, 20 milyonun üzerine çıktı. Ama ölümlü kazalarda hayatını kaybeden insan sayısı yüzde 63 azaldı. Bırakın bu kadar insanın hayatını kurtarmayı eğer bu yollar bir insanın hayatını kurtarmaya vesile olduysa bunun bedeli cihanda ödenmez. Bir dünyaya bedeldir, bir cihana bedeldir. Ne diyor bizim ecdadımız, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ AK Parti’nin de felsefesi budur, anlayışı budur, hizmeti budur.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.