İstanbul’a 11 yılda milyonlarca ağacın yanı sıra 20 milyon 761 bin metrekare aktif yeşil alan kazandırıldı. tabiat parkı
İstanbul‘da parklar, korular ve şehir ormanlarının oluşturduğu yeşil alan 11 yılda yüzde 71 arttı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, kente 11 yılda milyonlarca ağacın yanı sıra 20 milyon 761 bin metrekare aktif yeşil alan kazandırıldı. Park, bahçe ve kent ormanlarının sayısı artırılırken, ağaçlandırma-peyzaj çalışmaları ve dikey bitkilendirme uygulamalarıyla kent görünümüne estetik bir değer katıldı.
İstanbul’un yeşil alanı
İl genelinde 442 park projesini tamamlayan belediye, 142 köye 142 park yaptı. Parklara, çocuklar için bin 305 adet çocuk oyun grubu yerleştirildi. Yenikapı Sahili, Maltepe Sahili Yaşam, Spor, Kültür ve Eğlence Parkı, Zeytinburnu Çırpıcı Kent Parkı 1. Etap, Topkapı Kültür Parkı, Sultangazi Cebeci Şehir Parkı, Sultangazi Gazi Şehir Parkı, Sultanbeyli Göleti Parkı, Maltepe Başıbüyük Parkı, Arnavutköy Şehir Parkı, Göztepe Parkı, Sancaktepe Şehir Parkı, Tuzla Botaş Parkı, Marmara Parkı (Osmanlı Bahçesi), Atakent Mahallesi Parkı, Başakşehir Onurkent Parkı, Sancaktepe Osmangazi Mahallesi Semt Parkı, Başakşehir Kayabaşı Mahallesi Parkı ve Esenler Bölge Parkı hizmete açıldı.
Geçen yıllarda en çok ses getiren projelerden biri de “lale” oldu. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında İstanbul’un çiçeği, lalesi ve gülü Şile, Beykoz, Silivri, Çatalca ile İzmir Bayındır’da yetiştirildi. 2006 ile 2014 yılları arasında bin 214 üretici, toplam 119 milyon mevsimlik çiçek üretti. Silivri’de ve Arnavutköy’de 32 üretici köylünün yılda 5 milyon lale soğanı üretmesi sağlandı. İstanbul’u 7 milyon 817 bin 260 adet Meilland Gülü ile süsleyen belediye, Pamukova, Geyve, Akyazı, Yenişehir, Kestel ve Çınarcık’ta 63 üretici aileden yıllık 2 milyon 50 bin adet Meilland Gülü aldı.
İstanbul’un akciğeri
İstanbul’daki korular, doğal su kaynakları, sosyal etkinlik alanları ve farklı bitki örtüleri, kentin yoğunluğundan uzaklaşmak isteyenlere doğayla iç içe vakit geçirme imkanı sağlıyor. Kentte denetlenen 12 koru bulunuyor. “Kentin akciğeri” olarak değerlendirilen korular, sakız, servi, çam, erguvan, ıhlamur, kestane, çınar ve fıstık çamı gibi çok sayıda ağaç türünü barındırıyor. İstanbul’da belediyenin himayesindeki korular arasında da Beykoz Korusu, Büyük ve Küçük Çamlıca Koruları, Fethipaşa Korusu, Florya Atatürk Korusu, Emirgan Korusu, Hıdiv Korusu, Harem Korusu, Osmangazi Korusu, Gülhane Parkı, Yıldız Korusu (Parkı), Hacıosman Korusu vatandaşların uğrak yerleri arasında öne çıkıyor.
Sarı, Pembe ve Beyaz Köşk olmak üzere üç tarihi yapının yer aldığı Emirgan Korusu 452 bin metrekarede yer alırken Yıldız Korusu’nda (Parkı) ise 368 bin 826 metrekare alanda 3 çocuk oyun alanı, 2 spor alanı, 70 metrekare yürüyüş parkuru ve yapay gölet bulunuyor.
Çamlıca Koruları, doğasıyla hafta içi ve hafta sonu vatandaşların yoğun ilgisini çekerken, Beykoz Korusu da 279 bin 292 metrekarelik alanıyla Beykoz ile Paşabahçe arasındaki sırttan başlayarak Karadeniz’e, Riva’ya kadar uzanıyor.
Üsküdar’da 134 bin 150 metrekare yüz ölçümüne sahip Fethipaşa Korusu İstanbulluların en çok tercih ettiği yeşil alanlar arasında bulunuyor. Avrupa Yakası’nda ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olan Gülhane Parkı da tabiatla vakit geçirmek isteyenlerin uğrak yerlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.
Vatandaşların hafta sonları piknik yapıp eğlenebildiği önemli yeşil alanlardan biri de kent ormanları. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri kent ormanlarının bakımı kapsamında, Belgrad Ormanı’nda Bentler Tabiat Parkı, Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı, Kömürcü Bendi Tabiat Parkı ve Neşet Suyu Tabiat Parkı’nda hizmet veriyor.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla birbiri ardına inşa edilen Topuzlu Bendi(1750), Valide Bendi (1796) ile 2. Sultan Mahmut Bendi’nin (1839) yer aldığı Bentler Tabiat Parkı da en eski mesire yeri olarak ilgi görüyor.
Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı da Belgrad Ormanı’nda en son hizmete açılan tabiat parklarından biri olurken, parka gelenler, her mevsim birbirinden güzel tonlara bürünen ormanın güzel manzaraları eşliğinde doğayla baş başa kalabiliyor. İstanbul’un yeşil alanı