Kalp Sağlığını Korumanın Yolları- Kalp Sağlığı için Neler Yapmalı?

19 Nisan 2024 - 10:00

Kalp Sağlığını Korumanın Yolları- Kalp Sağlığı için Neler Yapmalı?

Başakşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Sağlıklı Yaşam Okulu’, kalp sağlığı semineri ile devam etti.

Son Güncelleme :

02 Mart 2015 - 13:13

Kalp Sağlığını Korumanın Yolları- Kalp Sağlığı için Neler Yapmalı?

Başakşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Sağlıklı Yaşam Okulu’, kalp sağlığını semineri ile devam etti. Kalp sağlığını korumanın yolları

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere konuşmacı olarak Medipol Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Prof Dr. Bilal Boztosun katıldı. Boztosun, kalp sağlığı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kalp Sağlığını Korumanın Yolları

Prof Dr. Bilal Boztosun, “Kişilerde damarlarda sertlik yaşanmaya başladığı zaman göğüste ağrılar başlar. Çabuk yorulmalar ve nefes darlıkları da kişide görülmeye başlar. Bizim istediğimiz şudur, vücudunuzun size verdiği ipuçlarını anlayıp, hemen tedbirimizi almalıyız. Yaşam tempomuz, yaşam kalitemiz kalp hastalıklarını belirler. Kalp krizi olmadan tespit etmek gerekiyor. Kalp hastalığının da belirli yaşları var.

Kalp Sağlığını Korumanın Yolları

Kalp Sağlığını Korumanın Yolları- Kalp Sağlığı için Neler Yapmalı?

Kişi eğer erken yaşta kalp hastalığına yakalanmışsa yüksek ihtimal hastanın ailesinde de böyle bir rahatsızlık vardır. Erkek hastanın ailesinde kalp hastalığı varsa onyedisinde bile kalp rahatsızlığı görülebilir. Bayanlar bu açıdan daha şanslı. Kadınlarda ise 55 yaşından sonra kalp rahatsızlıkları artıyor. Erkekler bayanlardan daha fazla dikkat etmek zorunda. Ailede kalp hastalığı varsa çok yakın takip etmek gerekiyor.”

‘Ağrı hissetmeden ayakta kalp krizi de geçirilebiliyor’

İnsanlar yediklerini yakabiliyorsa sorun yoktur, esas sorun yakamayanlarda diyen Boztosun, sözlerine şöyle devam etti “Herkese kolesterol zararlı diye bir şey yok, kişilere bakmak lazım. Şeker hastalarında kalp damar hastalığı hem de bacak damarlarında problem çıkabiliyor. Kişinin on yıllık şeker hastalığı varsa ona anjiyo yapmadan damar hastası kabul ediyoruz. Hastanın tedavisini de ona göre yapıyoruz. Kilo da önemli bir etkendir. Hareket etmiyoruz. Streste yine kalp hastalığına yakalanma oranını yükseltir.” Kalp sağlığını

Kalp hastalığı belirtilerine de dikkat çeken Boztosun, “Kalp krizi ağrısı her zaman sol tarafta olacak diye bir şey yoktur. Kimisinde göğüste baskı kimisinde ise ağrı yapar. Nokta gibi ağrılar bizi korkutmaz, daha çok ağrı yayılıyorsa endişe duymak gerekir.

Bazı hastalarımız göbek çevresinde ağrı olduğu zaman mide ağrısı ile karıştırabiliyorlar. Bulantı kusması olan pek çok hasta en son aşamada bize geliyor. Özellikle şeker hastalarında ve ağrı eşiği yüksek olan hastalar hiç rahatsızlık hissetmeden ayakta bile kalp krizi geçirebiliyorlar” dedi. Kalp sağlığını korumanın yolları

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.