Kanal İstanbul'un güzergahı Yılan Hikayasi Oldu - Kayaşehir İstanbul

19 Nisan 2024 - 14:32

Kanal İstanbul’un güzergahı Yılan Hikayasi Oldu

Kanal İstanbul için 5 güzergah üzerinde çalışmalar gerçekleştirildiğini anlatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, etüt faaliyetlerinin sürdüğünü ve toplamda 4 bin metreyi bulan 162 sondaj yapıldığını söyledi.

Son Güncelleme :

07 Ekim 2017 - 9:35

Kanal İstanbul’un güzergahı Yılan Hikayasi Oldu

Kanal İstanbul için 5 güzergah üzerinde çalışmalar gerçekleştirildiğini anlatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, etüt faaliyetlerinin sürdüğünü ve toplamda 4 bin metreyi bulan 162 sondaj yapıldığını söyledi. Kanal İstanbul’un güzergahı

Çılgın proje olarak anılan ‘Kanal İstanbul’da çalışmalar hızlandı. Konuyla ilgili bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul projesinde son olarak 5 güzergah alternatifinde detaylı çalışma ve sondajlar yapıldığını söyledi. Arslan, etüd proje çalışmalarının temmuzda başladığını ve şu ana kadar toplamda 4 bin metreyi bulan 162 sondaj yapıldığını ifade etti. Arslan, “Çalışmalar sonunda, tatlı su kaynaklarını, tarım arazilerini dikkate alarak, çevreye en az olumsuz etkisi olacak, hatta olumlu etkisi olacak alternatifleri de çalışarak güzergahı netleştireceğiz” dedi.

Daha önce yapılan çalışmalarda 3 alternatif güzergah belirlendiği açıklanmış, hatta Başbakan Binali Yıldırım, spekülasyonlara dikkat çekerek, “Güzergahı resmen tanımlamadık. Herkes fal bakıyor” açıklamasında bulunmuştu. Dün Bakan Arslan tarafından yapılan ‘5 alternatif güzergah’ açıklaması, gözleri yeniden Kanal İstanbul’un muhtemel geçiş noktalarına çevirdi.

Bölgelerin değerleme uzmanlarına göre bu 5 güzergah Küçükçekmece-Başakşehir-Arnavutköy, Silivri Evcik Barajı’ndan Karadeniz’e bağlantı hattı, Kınalı’dan Silivri’ye olan hat, Büyükçekmece’de paralel doğu ya da batı aksı. Proje büyüklüğü ve Marmara’dan Karadeniz’e bağlantısı açısından bu 5 güzergahın muhtemel geçiş rotalarından olabileceği vurgulanıyor.

En güçlü 3 ihtimal

Kanal İstanbul için 5 muhtemel güzergah içinde en güçlü adaylar ise öncelikle Küçükçekmece’den başlayıp Başakşehir-Arnavutköy hattına kadar olan alan. Burada projenin Küçükçekmece Gölü’nden Karadeniz’e çıkabileceği ifade ediliyor. İkinci ihtimal ise Kanal İstanbul’un Silivri etrafından Karadeniz’e yönelmesi. Son olarak da Büyükçekmece Gölü’nden devam etmesi ihtimali var.

Uzmanlara göre Kanal İstanbul’un göllerden ve göllere bağlı vadilerden geçmesi maliyet açısından daha avantajlı. Örneğin, proje Küçükçekmece Gölü’nden başlayıp Altınşehir Vadisi’ne geçerse 45 kilometrelik kanalın 20-25 kilometresi doğal vadide ilerleyebilecek. Burasının sadece derinleştirilmesi yeterli olacak. Uzmanlar aynı zamanda ‘rezerv alan’ olarak boş bırakılan bölgenin büyük ihtimalle proje için değerlendirileceğini kaydediyor.

Kamulaştırma engeli

İki paralel hat boyunca doğu ve batı aksı olmak üzere iki ihtimali barındıran Büyükçekmece’de ise ‘kamulaştırma maliyetlerinin’ engel teşkil ettiği belirtiliyor. Buna göre, belirli arkeolojik alanlar ve kamulaştırma bedellerinin göz önünde bulundurulduğu kaydediliyor.

Kınalı bölgesinden başlayıp Silivri’den Karadeniz’e çıkacak bir alanın ise halen planlara dahil olduğu, ancak ‘doğal eşik’ nedeniyle bölgenin farklı alanlarının değerlendirildiği ifade ediliyor.

DERİNLİĞİ 25 METRE

43 kilometre uzunluğunda olması planlanan Kanal İstanbul için daha önce Panama ve Hollanda kanallarında incelemeler yapılmıştı. Kanal İstanbul,  her iki yakasında toplam 100 bin konut inşa edilerek yaklaşık 500 bin kişinin yaşayacağı bir şehir haline getirilecek.

Bu konutların bulunacağı binalar en fazla 6 katlı olabilecek. Kanal İstanbul’da 6 tane de köprü inşa edilecek. Proje ilk açıklandığında nüfus 1.2 milyon kişi olarak öngörülmüş ancak nüfus yoğunlaşması nedeniyle düşürülmüştü.  Kanal İstanbul’un  projesi alt kısımdan kesik V harfi şeklinde hayata geçirilecek.Projedeki kanalın derinliğinin ise 25 metre olacağı hesaplanıyor.

‘Birçok finansman modeli olacak’

Projenin büyüklüğü nedeniyle karma finansman modelinin uygulanabileceğini dile getiren Bakan Ahmet Arslan, “Yap-işlet modeli, kamu olarak yapılan işler ve gelir ortaklığı yöntemiyle yapılan işler var. 42-43 kilometrelik, dünyanın en büyük gemilerinin geçeceği kanaldan bahsediyoruz. Kanalın etrafının düzenlenmesi, etrafındaki çarpık yapılaşmanın ortadan  kaldırılması, kentsel dönüşüm, yapay adaların yapılması, her birinin özellikle finansman modeli biraz birbirinden farklı olacak. Dolayısıyla birçok finansman modeli aynı anda bu projede kullanılır olacak” dedi.

Arslan, rekreasyon alanları yaratılacağını, çıkacak hafriyatla 3. havalimanı ve kömür ocağı çukurlarını dolduracaklarını anlattı. Böylece yeşil alan olarak İstanbul’a nefes aldıran yerler yaratacaklarını bildiren Arslan, kanalda oluşturulacak yapay adalara ilişkin çalışmanın da eş zamanlı yürüyeceğini söyledi. Arslan, “Hedefimiz, çalışmaları kısa sürede bitirip projeyi ülkemize kazandırmak. Bir an önce etapları tamamlayıp, ihale edip işe başlamak istiyoruz. Önemli mesafe katettiğimizi ifade etmekte fayda var” dedi. Kanal İstanbul’un güzergahı

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.