İGDAŞ, doğalgaz kullanımında hem güvenlik hem de verimlilik sağlayan tedbirleri hatırlattı. Doğalgazın, doğru kullanıldığında en güvenli yakıt olduğunu vurgulayan İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik, “Kışa girmeden önce güvenli doğalgaz kullanımının temel kurallarından, Kombi bacası temizliğini ve kombi bakımlarını mutlaka yaptırın” dedi.
Kombi bacası
Ekim ayının gelmesi ile birlikte havalar soğumaya, doğalgazlı ısıtma cihazları da daha yoğun şekilde kullanılmaya başladı. İGDAŞ, doğalgaz kullanıcılarının olumsuz olaylarla karşılaşmaması için baca temizliğinin ve kombi, şofben, soba gibi doğalgazlı cihazların bakımlarının kış başlamadan mutlaka yaptırılması gerektiğini hatırlattı. Odun veya kömür kullananların da bu konuya mutlaka dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan İGDAŞ, baca temizliğinin ve doğalgazlı cihaz bakımlarının düzenli olarak yetkili kişilere yaptırılmasının önemine dikkat çekti.
Tesisata İGDAŞ’tan izinsiz müdahale suç
İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Güvenli doğalgaz kullanımı için tüm abonelerimizin, kışa girmeden önce baca temizliğini ve kombi, soba ve şofben gibi cihazlarının bakımlarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Bu bakımlar güvenlik kadar verimlilik ve dolayısıyla tasarruf anlamına da geliyor” dedi. Yetkisiz usta ve firmalara yaptırılan en küçük bir değişikliğin bile hayati tehlikeleri beraberinde getirebileceğini ve kanunen de suç olduğunu hatırlatan Mehmet Çevik, “Bacalarınız için ‘İtfaiye Yetkili Baca Temizleme Firmaları’nı, kombileriniz için de mutlaka cihazın yetkili servisini çağırın. Ayrıca, hane içindeki doğalgaz tesisatlarının bakımını da sadece ‘Doğalgaz Sertifikalı Firma’lara yaptırın. Tesisatlarınıza İGDAŞ’ın bilgisi dışında asla müdahale etmeyin. Unutmayalım; doğalgaz, doğru kullanıldığında en güvenli yakıttır” dedi.
Güvenliğiniz için sadece 1 dakika
Güvenlik için dikkat edilmesi gereken konuları 11 maddede sıralayan İGDAŞ, doğalgaz kullanıcılarının bir dakikalarını ayırarak bu maddeleri okumaya davet ediyor:
1. Tesisatlarınıza İGDAŞ’a bilgi vermeden kesinlikle müdahale etmeyin ve yetkisiz kişilere müdahale ettirmeyin.
2. Bacalı cihazların bulunduğu odalarda ve mekanlarda kesinlikle yatmayın, uyumayın. Bacalı cihaz bulunan odanın kullanım amacını değiştirirken mutlaka İGDAŞ’a haber verin.
3. Gazınızı açtırdıktan sonra tesisatınıza yeni bir cihaz bağlatmanız gerekirse, mutlaka bu durumdan İGDAŞ’ı haberdar ediniz. Bunun için 153’ü arayarak bize ulaşabilirsiniz.
4. Pencere veya duvarınıza monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da doğalgazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezlerinizi asla iptal etmeyin ve kapatmayın.
5. Ocağınızı temizlerken ocağı doğalgaz tesisatına bağlayan esnek bağlantı elemanını çektirmeyin. İşlevselliğini ve sızdırmazlık özelliğini sık sık kontrol etmeyi unutmayın.
6. Yakıcı cihazlarınıza her yıl ısıtma sezonu başında yetkili servisler aracılığıyla bakım yaptırın. Bacalı cihaz kullanıyorsanız, cihazınızın baca sensörünün çalışıp çalışmadığını yetkili servise mutlaka kontrol ettirin.
7. Bacalı cihazınızın bulunduğu odada CO (Karbonmoksit) algılama cihazı kullanın. Temin edeceğiniz Karbonmoksit algılama cihazının gerekli kalite şartlarını sağlayıp sağlamadığını http://urunvize.gazmer.com.tr/APPS/SEARCHPRODUCT.NSF web adresinden kontrol ediniz.
8. Bacalarınızı baca gazının kimyasal yapısından veya diğer dış etkenlerden dolayı deformasyona uğraması ihtimaline karşı yılda en az bir kez itfaiye tarafından yetkilendirilen baca temizleme firmalarına kontrol ettirin.
9. Doğalgaz tesisatlarınıza her yıl ısıtma sezonu başında sertifikalı firmalar aracılığıyla genel kontrol ve bakım yaptırın. Sertifikalı firmalara www.igdas.istanbul web adresinden ulaşabilirsiniz.
10. Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden bacalı cihaz kullanırken baca gazı sızıntısına karşı daha dikkatli olun. Bacalı cihaz bulunan odadaki menfezlerinizin açık olmasını sağlayın ve kesinlikle kapatmayın.
11. Doğalgaz boru ve bağlantı elemanlarını, önce antipas boya ile sonra yağlı boya ile boyayın. Boyama işleminde su bazlı boya kesinlikle kullanmayın.
Kombi baca temizliği kaç yılda bir yapılır?
Doğalgaz bacaları yılda bir, normal bacalar yılda iki, lokanta ve yemek fabrika bacaları ise 15 günde bir defa yetkili ve ehliyetli firmalara temizlettirilmelidir.