Mavi Marmara Davası: israil hesap veriyor - Kayaşehir İstanbul

12 Ekim 2024 - 15:09

Mavi Marmara Davası: israil hesap veriyor

Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda saldırarak 9 Türk’ü şehid eden İsrailli askeri yetkililer bugün ilk defa uluslararası bir davada yargılanacak.

Son Güncelleme :

27 Kasım 2012 - 12:46

Mavi Marmara Davası: israil hesap veriyor

Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda saldırarak 9 Türk’ü şehid eden İsrailli askeri yetkililer bugün ilk defa uluslararası bir davada yargılanacak.

Siyonist yönetimin, Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine baskın yaparak 9 vatandaşımızı şehid eden İsrailli katillerin gıyaben yargılanacağı dava bugün İstanbul’da başlıyor. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin baktığı Mavi Marmara Davası’nın ilk duruşması saat 09:30′da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.

3 GÜNDE 150 KİŞİ İFADE VERECEK

Davanın görüleceği Çağlayan Adliyesi önünde stantlar kurulacak ve katılımcı vatandaşların duygularını dile dökebileceği serbest kürsü oluşturulacak. 3 gün sürmesi beklenen duruşma için mahkeme heyeti 150 kadar müştekiyi ifade vermesi için çağırdı. Geri kalan 340 müşteki ise bulundukları illerde ifade verecekler. Davada ilk etapta yabancı aktivistlerin ifade vermesi bekleniyor.

EN BÜYÜK ULUSLARARASI DÂVÂ

Antalya Limanı’ndan 29 Mayıs 2010′da 37 ülkeden 300′ü Türk olmak üzere 573 yolcusuyla yola çıkan Mavi Marmara Gemisi’ne Akdeniz’deki uluslararası karasularında 31 Mayıs 2010 sabahı baskın yapan İsrail donanmasına mensup asker ve yetkililer hakkında, Türkiye vatandaşı 9 şehidin yakınlarının yanısıra yaralanan ve zarar gören aktivistler de müdahil oldu. 37 ülkenin vatandaşlarının müdahil olduğu dava “en büyük uluslararası dava” niteliği taşıyor.

İSRAİL’E İLK DEFA HESAP SORULUYOR

Dava süreciyle ilgili bilgi veren İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gülden Sönmez, bugün Çağlayan Adliyesi’nde başlayacak ve dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi ve İstihbarat Başkanı Amos Yadlin’in yargılanacağı ve 37 ülkenin vatandaşlarının taraf olduğu Mavi Marmara Davası ile ilk defa İsrail’den hukuki düzeyde hesap sorulduğunu söyledi.

Gülden Sönmez, Gazze’ye uygulanan ablukayı kaldırmak için insani yardım yüküyle uluslararası sularda İsrail’in müdahale ettiği gemiyle ilgili ilk teklifin Özgür Gazze Hareketi (Free Gaza Movement) isimli bir sivil toplum kuruluşundan geldiğini, daha önce de birçok kez küçük teknelerle Gazze’ye yola çıkan grupların olduğunu kaydetti. İHH’nın da destekleriyle başlatılan yardım çalışmalarının toplum nezdinde de kabul gördüğünü ifade eden Sönmez, “İHH’ya teklif gelmesiyle çalışmaya başladık. Diğer ülkelerdeki bağlantılarımız ve Türkiye halkının Filistin meselesine duyarlılığı birleşince konu uluslararası boyuta taşındı” dedi.

9 KİŞİ ŞEHİD OLMUŞ, 56 KİŞİ YARALANMIŞTI

Daha önce İngiltere, İspanya, Yunanistan, Avrupa, Amerika ve Ortadoğu’dan sanatçı, aydın, aktivist, bilim adamı ve parlamenterlerin bir araya geldiği grupların teknelerle Gazze’ye yardım ulaştırmaya çalıştığına değinen Sönmez, topladıkları yardımlarla filonun finanse edildiğini anlattı. Mavi Marmara Gemisi’ndeki Müslüman, Hıristiyan, Yahudi veya ateist farklı kültür ve ırklardan insanların bulunduğuna dikkati çeken Sönmez, İsrail’in saldırısında 9 insani yardım gönüllüsünün öldüğünü, 56 kişinin de yaralandığını belirtti. Sönmez, yaralı aktivistlerden Uğur Süleyman Söylemez’in halen yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyledi.

İSRAİL’İN SUÇLARI TESCİLLİ

Mavi Marmara’ya saldırı anından itibaren bütün hukuk mecralarında mücadele yürüttüklerini belirten Avukat Sönmez, “Birleşmiş Milletler (BM) düzleminde yapılan çalışmalarla BM İnsan Hakları Konseyi’nin hazırladığı raporun Cenevre’de onaylandığını, 40′tan fazla ülkenin kabul oyuyla İsrail’in suçlarının tescil edildiğini” ifade etti. Rapora göre, İsrail’in ablukasının gayrihukuki olduğunu ve bu ablukayı kırmaya çalışan sivil çalışmaların yasal olduğu, uluslararası sularda insan hakların hukukuna aykırı olarak İsrail’in kasten adam öldürme, işkence, kötü muamele, hürriyeti kısıtlama, haberleşme hürriyetini kısıtlama, gasp ve benzeri suçları işlediği delilleri hukuki dayanaklarıyla kabul edildi.

37 ÜLKENİN MÜDAHİL OLDUĞU İLK ULUSLARARASI DÂVÂ

Türkiye’de saldırı anından itibaren başlatılan hukuki süreç 28 Mayıs 2012′de hazırlanan iddianamenin kabulüyle dava açıldığını kaydeden Sönmez, 6 Kasım’da Çağlayan Adliyesi’nde başlayacak ve dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi ve İstihbarat Başkanı Amos Yadlin yargılanacağı ve 37 ülkenin vatandaşlarının taraf olduğu Mavi Marmara Davası ile “ilk defa İsrail’den hukuki düzeyde hesap sorulduğunu” söyledi.

490 ŞİKÂYETÇİ VAR

Sönmez, diğer askerlerle ilgili soruşturma dosyasının da savcılıkta devam ettiğini, bilgiler tamamlandıkça diğer şüphelilerin de davaya dahil olacağını, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun dahil olduğu siyasilerle ilgili çalışmaların da devam ettiğini kaydetti. Sönmez, davada 490 şikayetçi bulunduğunu bildirdi.

KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILABİLİR

Mavi Marmara saldırında görev alan bir askerin, İsrail dışına çıkamadığı için bütün kariyer planlarının sona erdiği gerekçesiyle İsrail devletine 200 bin dolarlık dava açtığını hatırlatan Sönmez, İsrail Ordusu yetkililerinin de Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) tarafından aranabileceğini ifade etti. Mahkemeye gelmemesi durumunda çıkacak yakalama kararının Aşkanazi, Marom, Levi ve Yadlin hakkında INTERPOL’un kırmızı bülten kararı alabileceğini söyleyen Sönmez, “Bu uluslararası nitelikte, 37 ülkenin vatandaşlarının taraf olduğu bir dava olduğu için uzun sürecektir. İstisnai bir dava olduğu için süreci yaşayarak göreceğiz. Hiçbir hakimin önüne böyle bir dosya gelmedi. Usûl açısından bir sonraki aşamalarda sanıklar gelmezse yakalama kararı çıkması gerekir” diye konuştu.

DÂVÂ İÇİN SPOR SALONU LAZIM

İHH Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) gözlemcileri, Cezayir ve Yemen’den hukukçu gözlemcileri, eski Gazze Adalet Bakanı, Fransa Parlamentosu Yeşiller Partisi’nden gözlemci milletvekilleri ve dünyanın birçok ülkesinden davayı izlemeye geleceğine dikkati çekerek, “Böyle bir dava için spor salonu lazım” dedi. Sönmez, adliye önünde hayatını kaybedenler adına davayı takip etmek isteyen vatandaşların geleceğini, bu tarihi davaya şahitlik etmek için çok sayıda katılımcı beklediklerini ifade etti.

reklam3

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.