Omurga sağlığı için ne yapmalıyız?

28 Mart 2024 - 12:45

Omurga sağlığı için ne yapmalıyız?

Kısa süre önce resmi açılışı yapılan Başakşehir Kadın Aktivite Merkezi (BAKMER)’nde söyleşiler tüm hızı ile devam ediyor.

Son Güncelleme :

12 Mayıs 2015 - 15:04

Omurga sağlığı için ne yapmalıyız?

Kısa süre önce resmi açılışı yapılan Başakşehir Kadın Aktivite Merkezi (BAKMER)’nde söyleşiler tüm hızı ile devam ediyor. Omurga sağlığını korumanın yolları

Sağlıklı yaşam için ilçe kadınlarına rehberlik eden BAKMER’de ‘Omurga Rahatsızlıkları’ konulu söyleşi düzenlendi. Merkezin konferans salonunda gerçekleşen programda Vücut Geliştirme Milli Takım Antrenörü Zuhal Özkan, omurga ve bel sağlığını korumanın yollarını anlattı.

Omurga sağlığı için

Başakşehirli kadınların ilgi gösterdiği söyleşide Zuhal Özkan, “İnsanların %80’inden fazlası hayatlarının bir döneminde bel ağrısı çekerler. Bel ağrıları en sık 30 – 50 yaşlar arasında görülür. Bu hastalığa kadın ve erkeklerde aynı oranda rastlanır. Hareketsiz iş ve yaşam düzeni olanlarda, ağır kaldıranlarda, uzun süreli araç kullananlarda, zayıf bel ve karın kasları olanlarda duruş bozukluğu olanlarda, sigara içenlerde ve stres altında olanlarda bel ağrıları daha sıklıkla görülür” dedi.

Omurga sağlığını korumanın yolları

Omurga’da eğrilikler olarak tanımlanabilecek olan ‘skalyoz’ hastalığını da hastalık teşhisi konmuş olan bir katılımcı üzerinden anlatan Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü, “Skolyoz bir hastalık değil, bir bulgudur ve pek çok hastalığın ortak bulgusu olarak karşımıza çıkabilir. Skolyoza çoğu hastada bir deformite de eşlik eder ve bu durum kendisini kaburga kamburluğu (rib hump), skapular belirginlik ve belde düzleşme olarak belli eder.

Pelvik asimetri ve Kaburga kamburluğu; Oldukça sık görülen bir deformitedir. Çoğunlukla büyüme çağında ortaya çıkar. Skolyoza neden olan faktörler okul çağı öncesinde etkili olmaktadır. Deformite genelde 14 yaş öncesi belirgin olmaya başlar. Okul çağı öncesi erkeklerde biraz daha fazla görülmesine karşın adolesan dönemde kızlarda 3-5 kat fazla görülür. Skolyoz primer olarak omurga hastalığı olmayıp, omurgaya etkiyen mekanik güçler sonucu ortaya çıktığından etyolojik faktörlerin araştırılması önemlidir”

‘Romatoid artrit en sık görülen iltihabi eklem hastalığıdır’

Zuhal Özkan, halk arasında iltihaplı romatizma olarak da bilinen Romatoid Artrit ile ilgili de bilgiler paylaştı, “Romatoid artrit en sık görülen iltihabi eklem hastalığıdır. Genellikle Kronik bir durumdur. Yani süreklidir ancak zaman zaman alevlenmeler olur. Eklemlerde ağrı, şişlik, katılık ve fonksiyon kaybına neden olabilen iltihabi bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha sık görülür. Görülme sıklığı 20-50 yaşları arasında en fazla olmakla beraber çocuklarda ve gençlerde de görülmektedir.

Romatoid artrit ilerledikçe eklemi destekleyen ve dengede tutan kaslar, bağlar zayıflar ve normal işlev göremez hale gelir. Bu etkiler, romatoid artritte sık görülen ağrı ve eklem hasarına yol açar. Romatoid Artritli kişiler istirahat ve egzersiz arasında iyi bir denge kurmalıdır. Hastalığın aktif olduğu dönemlerde daha fazla istirahat, hastalığın daha iyi olduğu dönemlerde daha fazla egzersiz yapılmalıdır.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.