Çocuk Gelişimi Uzmanı Hatice Kübra Tongar Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Hakkında Bilgi Verdi - Kayaşehir İstanbul

19 Nisan 2024 - 19:43

Çocuk Gelişimi Uzmanı Hatice Kübra Tongar Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Hakkında Bilgi Verdi

Başakşehir Belediyesi, Aralık ayı Bilgievi söyleşileri Hatice Kübra Tongar’ın katıldığı programla başladı.

Son Güncelleme :

11 Aralık 2015 - 14:35

Çocuk Gelişimi Uzmanı Hatice Kübra Tongar Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Hakkında Bilgi Verdi

Başakşehir Belediyesi, Aralık ayı Bilgievi söyleşileri Hatice Kübra Tongar’ın katıldığı programla başladı. Çocuk Gelişimi Uzmanı Hatice Kübra Tongar, Hz. Muhammed (sav) başta olmak üzere peygamberlerin çocukların talim ve terbiyesi konusunda altın öğütlerini kıssalarla anlattı.

‘Allah (C.C) bize cenneti hatırlatmak için evlatlarımızı vermiştir’

Altınşehir Bilgievi’nde gerçekleşen söyleşi programında Hatice Kübra Tongar, “Kabe ile çocuk arasında çok ilginç bir benzeşim olduğunu düşünüyorum. Müslümanlar dünya hayatında sürgündedirler ama bazı anlar da vardır ki bize cenneti hatırlatır, yaşatır. Bunlardan biride Kâbe’dir. Kâbe’ye baktığınız da cennet böyle bir şey olmalı dersiniz. Bu cennet hissini birde çocuklarımız da yaşarız. Kendi çocuğumuz bile olsa avucunu elimize aldığımız da o el ruhumuza işler. Allah (C.C) bize cenneti hatırlatmak için evlatlarımızı vermiştir” dedi.

‘Adetlerle anne babalık yapmak yerine ayetlerle anne babalık yapmalıyız’

Bizlerde çocuklarını cennet nimeti olarak gören Peygamberlerin yolundan gitmeliyiz, diyen Tongar neden bilim referanslı değil de din referanslı gittiğini ise şu sözlerle anlattı, “Bizim zihni kodlarımızda çelişki yaşıyoruz. Din dediğimiz şeyi sadece ibadet olarak algılıyoruz. Çocuk yetiştirmeyi de pedagoji üzerinden konuşuyoruz. Oysa din hayatın kendisidir. Bütün bilimlerin kaynağı ve ulaşacağı yer de din sisteminin kendisidir. Cep telefonu bile alsak önce kullanma kılavuzuna bakıyoruz.

Biz insanın her merhalesinde o sistemi yaradan onu en iyi bilir, demeliyiz. Kur’an da ki ayetlerin hepsi ey insan diye gelir. Biz insansak o ayetlerin muhatabıyızdır. Adetlerle anne babalık yapmak yerine ayetlerle anne babalık yapmalıyız. Zor olan anne babalık mı? Yoksa biz mi zorlaştırıyoruz? Geleneklerimize o kadar sıkı sarılıyoruz ki çocuğumuz üzerinde ki davranış ve yöntemlerimizin Kur’an-i mi, değil mi olduğunu bilemiyoruz. Doğru anne babalık Allah (C. C) benim nasıl anne baba olmamı istiyoru araştırmak ve onun arkasından gidebilmektir.

Çocuk eğitimi dediğimiz de tuvalet eğitimi, yatağı ayırma, sütten kesme de var. Kur’an da işi ehline sorun, der. Kur’an bize hayat sınırları çizer. Helal dairenin ne olduğunu çizer. Bu ayrıntıları da biz peygamberlerin hayatından öğrenebiliriz. Peygamberimizin nasıl bir eş, nasıl bir baba olduğunu çok bilmiyoruz. Sadece Peygamberimizin hayatına bakarak bile çok büyük bir pedagojik okuma yapabiliriz. Bugün pedagogların söylediği uyguladığı yöntemleri peygamberimiz zaten uyguluyordu.”

Evlatlarınızla zaman zaman sorunlar yaşanabilirsiniz, diyen Tongar, “Bu aşamada şunu hatırlamak gerekiyor, siz evlatlarınızın sahibi değil emanetçisisiniz. Bunu bilirseniz çocuklarınızdan endişe etmezsiniz. Evladımın sahibi bana onu nasıl yetiştirmem gerektiğini de peygamberleri ve onların eşleri vasıtası ile gösteriyor, demek gerekiyor” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.