Ramazan'da Nasıl Beslenmeliyiz? İftarda ve Sahurda Neler Yenmelidir?

18 Nisan 2024 - 22:01

Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz? İftarda ve Sahurda Neler Yenmelidir?

Gıda Hareketinin Başkanı Kemal Özer Başakşehir Kadın Aktivite Merkezi (BAKMER)’nin düzenlediği söyleşiye katıldı.

Son Güncelleme :

15 Haziran 2015 - 9:39

Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz? İftarda ve Sahurda Neler Yenmelidir?

Gıda Hareketinin Başkanı Kemal Özer Başakşehir Kadın Aktivite Merkezi (BAKMER)’nin düzenlediği söyleşiye katıldı. Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz?

Araştırmacı yazar Özer, söyleşide Başakşehirlilere Ramazan’da sağlıklı oruç tutmanın ve doğru beslenmenin ipuçlarını verdi.

Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz?

Bakmer’de gerçekleşen söyleşide Kemal Özer, gıda ile gelen tehlikeleri sıraladı “Müslümanlar beslenmeyi eski kitaplar üzerinden okumaya çalıştıkları için hataya düşüyorlar. Gıda artık beslenme aracı olmaktan çıkıp toplumları yönetme aracı haline geldi. Gıdaya bakışımız geleneksel bilgi üzerinden yürümemesi gerekiyor.”

İftarda ve Sahurda Neler Yenmelidir?

Ramazanda beslenme konusunda üç tip hata yapıldığını vurgulayan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü, “Beslenme davranışları Ramazan öncesi gibi artarak devam ediyor. İkincisi iftar ve sahurda yenen gıdaların sıralanış biçimi. Üçüncüsü ise ikram ve zekatın verilme biçimidir. 2003 Ramazan ayında Türkiye’de 4 Milyar Dolarlık Gıda dağıtılmıştır. 4 Milyar Dolar ile İstanbul’da ev alsaydık 60 bin evsizin ev ihtiyacını görürdük, 200 bin kişinin evini orta standartta döşeyip, evlendirebilirdik.

Somali’nin bir yıllık geliri kadardır bu para. Müslümanlar doğru zekat vermeyi büyük oranda unuttular. Ramazan’da vücudun organlarının istirahata ihtiyacı vardır. Ramazan’da doğru beslenme ile bedenimizdeki yeme içme kaynaklı hastalıkları da ortadan kaldırmış oluruz. Yeme içme konusunda bizim tek modelimiz vardır. O’da Peygamberimizdir. Ramazan’da Peygamberimizi örnek almalıyız.

‘Çocuklarınızı da mutlaka sahura kaldırın’

Özer, Ramazan’da beslenme konusunda da katılımcılara örnek menüler verdi “Sahur’da kahvaltı yapmak yanlıştır. Sahur’dan bir saat önce uyanmalıdır. Mümkünse 5 bardak su içilmelidir. Ardından iki rekat namaz kılınmalıdır. Su namaz süresince vücutta ulaşması gereken noktalara ulaşacaktır. Meyveleri yemeliyiz. Tatlı ile meyve bir arada olmaz. Meyve olarak beyaz dut, şeftali, kiraz yiyebiliriz. Meyveleri mevsiminde tüketin. Çocuklarınızı da mutlaka sahura kaldırın.

Ramazan'da Nasıl Beslenmeliyiz? İftarda ve Sahurda Neler Yenmelidir?

Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz? İftarda ve Sahurda Neler Yenmelidir?

Eti hafta bir olmadı iki tüketebilirsiniz. Hastalıkları artıran en önemli neden et yemektir. Eti yemeninde en iyi yolu da haşlamadır. Ekmek yerken çay ya da sıvı içmek doğru değildir. Yaz mevsimindeyiz, Ramazan’da tuzsuz kalmak sorun yaratır. İftar’da tuz almakta fayda vardır. Tuz’da mutlaka kaya tuzu olmalıdır. İftarımızı su ile açmalıyız. Ardından hurma, karpuz, ya da kavun, salatalık yemeliyiz. Sofraya ezan okunmadan 15 dakika önce oturun. 15 dakika gıdaya bakın, onu verene şükredin, bakarak yemeği sindirin. Bunu yaparsanız size şifa olur”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.