

Suriye’deki dahil cenk dolayısıyla Türkiye’ye yerleşen Suriyeli sayısı 2 milyonu aştı. Büyük şehirlerde yaşamını sürdüren Suriyeliler, çocuklarının eğitim sorununu çözmek için kendilerine özel okullar açmaya başladı.
İstanbul’da özel ve vakıf okullarının sayısı 40’ı buldu…
Türkiye’de yaklaşık olarak 2 buçuk milyon Suriyeli mülteci yaşıyor. Bunların çok büyük bölümü sınır bölgesindeki kamplarda kalıyor. Burada kalmak istemeyenler ise başta İstanbul, Başkent Ankara , İzmir, Antalya, Gaziantep ve Adana gibi vilayetlerde ikamet ediyor. Bu şehirlerde yaşamını sürdüren Suriyeliler ise zamanla kendilerine küçük yaşam alanları oluşturmaya başladı. Büyük şehirlerde bazı semtler artık ‘Suriye Mahallesi’ diye anılıyor. Kendilerine ait mahalleleri, dükkanları mevcut bulunan Suriyeli mülteciler çocuklarının eğitim sorununu çözmek için ise kendi özel okullarını açıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde bulunmayan bu Suriye okullarının İstanbul’daki sayısı 40’ı buldu. Okulların bir kısmı öğrencilerden aylık ücret alırken bir kısmı ise vakıfların ve belediyelerin destekleri ile ayakta duran okullar.
Fatih’te 7 okulları var
En çok Suriyeli okul mevcut bulunan semtlerin başında ise Fatih, Esenler, Bağcılar, Zeytinburnu, GOP, Başakşehir, Sultangazi, Üsküdar ve Ümraniye geliyor. Fatih’teki okulların sayısı ise 7. İstanbul’da aylık ücret alan ve servis, kantin hizmeti vererek bu işi ticarete döken ve hedefinde zengin Suriyelilerin çocukları olan okulların sayısı ise 10’u geçmiş durumda. Bunların aylık ücretleri 200 ile 400 lira arasında değişiyor. Çoğunlukla Esenler, Bağcılar, Sultangazi, Gazi Mahallesi ve Esenyurt gibi semtlerde mevcut bulunan okullar ise dönemlik 200 ile 300 lira ücret talep ediyor.
Belediyeler destek
Bu okullara çeşitli yardım vakıfları ve ilçe belediyeleri maddi destekte bulunuyor, okullara bina tahsis ediyor. Bütün bu okullar bir apartmanı ya da bir iş hanının bazı katlarını kiralanarak oluşturulmuş. Okullarda çalışan öğretmenlerin hepsi Suriye’den gelmiş. Bütün okullarda Suriye müfredatına uygun eğitim veriliyor, dönem sınavları bu haftalarda yapıldı, kitaplar Suriye’den getirtilmiş. Çoğunun girişinde tabelalar ve veri (bilgi) levhaları bulunuyor. Ancak bu okulların hiç birinde eğitim ruhsatı yok.
Anasınıfı olan da var
Ümraniye’deki Namık Kemal okulunda anasınıfı da var. Okulun tüm masraflarını Suriyeli Sıba Gaibow adında bir kadın karşılıyor. Telefonla ulaştığımız Gaibow, kendisinin hem Türk hem Suriye insanları olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi: “Öğrencilerden dönemlik 200 lira alıyoruz. Bina kirası ve personel giderlerini ben karşılıyorum. Veremeyen öğrenciden nakit almıyoruz. Kitap ve eğitim giderlerinin tümü bana ait. Oradaki savaştan kaçan çocukların eğitimi için elimden geleni yapıyorum.”
Başakşehir’deki bir alışveriş merkezinin bir katında Suriyelilerin okulu var. Alt sert da tekrar Suriyelilerin gittiği poliklinik. En üst kat ise düğün salonu.
Şam’daki okulu taşıdılar
İstanbul Gaziosmanpaşa Karayolları Mahallesi’nde bu sene eğitim vermeye başlayan Fatih Sultan Mehmet Suriye okulunda 225 talebe eğitim alıyor. 3 katlı bir apartman kiralanarak okula dönüştürülmüş. Çalışan personel içinde idari kadro ve öğretmenlerin dışında muhasebeci, özel emniyet , hizmetli ve sekreterlik var. Okulda tam gün eğitim veriliyor. Tamamen Suriye’den gelen öğretmenlerin çalıştığı okulda Suriye müfredatına göre eğitim veriliyor. Aynı kadro bundan evvel Şam’daki özel okulda hizmet veriyormuş. Okulun aylık bedeli 400 lira.
Okulların tamamı ruhsatsız
Neredeyse her ilçede bir tane açılan bu okullarla ilgili bilgisine başvurduğumuz İstanbul İl Milli Eğitim Özel Okullar Şubesi Bölüm Şefi Ergün Azim hiçbirinin ruhsatının bulunmadığı belirtti : “Resmi olarak bu okulların eğitim vermesi yasak. 5580 Sayılı Özel Okullar Kanununa göre bu okulların ruhsat alması lazım gelir . Bize iki okul müracaat yaptı ancak birisi evrak yetersizliği öbürü ise fiziki şartları sağlayamadığı için reddedildi. Bu tür yapılar tümünün merdiven altı hizmet veren kurumlardır. Bazı belediyeler değişik şekillerde bu kurumlara destek oluyor. Mağdur oldukları için kimse ses çıkartmıyor.”
Tam teşekküllü Suriye hastanesi
Suriyeliler okulların yanında özel poliklinikler ve sıhhat merkezleri açmaya başladı. Genellikle kendilerine ait ruhsatsız özel okullarla aynı binada açtıkları bu merkezlerde sadece Suriye halkı tedavi olabiliyor. Bunun dışında bunlar Sağlık Bakanlığı’nın ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün bilgisi dışında kaçak olarak yapılıyor. Geçen hafta Fatih bölgesinde ortaya çıkan ve içerisinde eczane olan poliklinikten akabinde bu defa Başakşehir’de tam teşekküllü sıhhat merkezleri belli oldu . İçerisinde neredeyse tüm sıhhat hizmetlerinin verildiği bu merkezde muayene ücretleri 25 liradan başlayıp 800 liraya kadar çıkıyor. Ayrıca sıhhat merkezinde bir diş polikliniği de bulunuyor.
Muayene 25 TL
Başakşehir’deki poliklinikte sıhhat merkezinde Suriye’den gelen doktorlar çalışıyor. Genellikle gündüz dokuz ’dan 3’e kadar aleni olan bu merkezde bedel tarifesi başka yerlere göre biraz daha pahalı. Muayene ücretleri 25 liradan başlıyor 800 liraya kadar çıkıyor.
‘Savaşta da olsak eğitim gerekli ’ vatan