Sınav kaygısı ile baş etmenin yolları - Kayaşehir İstanbul

29 Mart 2024 - 11:25

Sınav kaygısı ile baş etmenin yolları

Bakmer söyleşilerinde bu hafta öğrencilere ve ailelere yol gösterecek olan “Sınav Kaygısı Yönetimi” konusu ele alındı.

Son Güncelleme :

01 Mart 2017 - 11:14

Sınav kaygısı ile baş etmenin yolları

Bakmer söyleşilerinde bu hafta öğrencilere ve ailelere yol gösterecek olan “Sınav Kaygısı Yönetimi” konusu ele alındı. Katılımcıların dikkatle dinlediği söyleşide öğrencileri başarıya götürecek yollar anlatıldı.

Medıcal Park Hastanesi Prof. Dr. Ercan Abay’ın sunumuyla gerçekleşen söyleşiye sınava hazırlanan birçok öğrencide katıldı. Sınav kaygısı ve depresyon yönetimi üzerine önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Ercan Abay bu işte en büyük desteğin aileler olduğunun altını çizdi.

Sınav bilgiyi ölçer zekayı değil

Sınav kaygısının zihinsel, fiziksel, duygusal ve davranışsal belirtileri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan Abay, “ Olumsuz beklentiler, ya başarısız olursam, kendini kıyaslamak, başkalarının daha iyi olduğunu düşünmek, çalışmaya rağmen hatırlayamayacağını düşünmek, bilgiye değil sonuca odaklanmak, aileyi hayal kırıklığına uğratacağı korkusu, olumsuz sonucun tüm hayatınızı etkileyeceğini düşünmek gerçekleşebilecek bir başarıyı başarısızlığa sürükler. Unutmamak gerekir ki sınavda, konuyu ne kadar bildiğiniz ölçülür, zekanız ya da değeriniz ölçülmez. Kaygı ise yeterli çalışmamaktan kaynaklanırsa bu normal bir tepki olarak kabul edilir. Sınava çalışmak kaygıyı azaltır” dedi.

Sınav öncesi, sınav esnası ve sınav sonrası

Sınavdan önce öğrencilerin yapması gerekenleri sıralayan Abay,” Tüm bilgiyi son günde tekrarlamak yanlış yöntemdir ve kaygıyı arttırır. Ana hatlar gözden geçirilebilir. Beslenme, uyku, egzersiz, ders dışı sosyal etkinlikler sürdürülür. Ortalama bir çalışma hızı tutturulur ve aralar verilir. Başarısız olacağınızı değil, yeterince çalıştığınızı ve iyi yaptığınız sınavları düşünün. Sizi rahatlatacak, ılık bir banyo, arkadaşlarla sohbet, hafif egzersizler gibi etkinlikler de bulunun. Sınav günü ise Hafif, kafeinsiz kahvaltı yapıp, sınav alanına biraz erken gidilerek, dikkati dağıtan şeylerden uzak durulur. Eğer beklemek kaygı yaratırsa dergi ya da gazete okunabilir. Sınav sırasında en önemli unsur iyi bildiğiniz konudan başlamaktır. Hatırlamadığınız soruyu geçin. Bilmediğinizde kendinizi suçlamayın. Emin değilseniz ilk akla gelen cevabınıza güvenin. Sona doğru aceleci olmayın. Erken çıkanlar olur, paniklemeyin. Kaygınızın arttığını hissettiğiniz an derin derin nefes alarak kendinizi rahatlatın”dedi.

Ailelere öneriler

Kaygı bulaşıcı bir duygudur. Aile de sınav sürecinde çocuğunun geleceği konusunda çeşitli kaygılar yaşar. Bu kaygıyı kontrollü yaşamak gerekir uyarısında bulunan Prof. Dr. Ercan Abay, “ Kaygıyı önleme konusunda aileler çocuklarıyla konuşmalı ve ortak eylem planları geliştirmelidir. Öğrenci ile ilgili doğru beklentiler oluşturulmalıdır. Bu nedenle öncelikle öğrencinin akademik performansı hakkında doğru bilgi edinilmeli, buna göre beklenti oluşturulmalıdır. Hedefe giden yolda aile çocuğunu yapıcı cümlelerle desteklemeli, zorunluluk içeren cümlelerden uzak durmalıdır. Çocuk önceki başarıları veya başkaları ile kıyaslanmamalıdır. “Geçen yıl daha başarılıydın, komşunun çocuğu sana göre daha başarılı.” gibi cümleler kurulmamalıdır. Çocukla okul yaşamı ve sınav hazırlık süreci ile ilgili konuşurken empatik bir tutum benimsenmeli, etkin dinlenme becerileri sergilenmeli ve çocuğun sözü kesilmemelidir. Sınavlar sadece birer fırsattır. Bu fırsatların bir şekilde telafisi vardır. Aile, öğrenciye sınavın bir ölüm-kalım meselesi olmadığını, yararlanılması gereken bir fırsat olduğunu, bu fırsat kaçırılsa bile hayatta başka fırsatların onu beklediğini, bir kapı kapanırsa başka bir kapının açılacağı belirtilmelidir” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.