Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı ’nın yıkılarak AVM ve konut yapılması projesinden geri adım atılmayacağını bu sözlerle ifade etti.
Yavuz Sultan Selim adı verilen 3. Boğaz Köprüsü’nün temel atma töreninde “Eğer tarihe saygınız varsa, önce o Gezi Parkı denilen yerin tarihi nedir onu araştır bak. Orada tarihi yeniden ihya edeceğiz” diyen Başbakan Erdoğan, 31 Mart Ayaklanması’nın bastırılmasından sonra vasfını yitiren Topçu Kışlası’nı yeniden inşa edileceğini açıkladı. Kışla, ‘İşgal İstanbul’unda ve sonrasında Taksim Stadyumu olarak kullanılmış 1940 yılında da mimar Henri Proust tarafından yıkılmıştı.
Taksim Gezi Parkı
Yıkımdan 71 yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Topçu Kışlası’nı yeniden yapma kararı aldı. Ancak Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu belediyenin değişikliğine onay vermese de bu karar Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından bozuldu ve Topçu Kışlası’nın yeniden yapımının önü açıldı.
Fakat sanılanın aksine Perşembe günü Taksim Gezi Parkı’na getirilen dozerin Topçu Kışlası inşaatıyla ilgisi yok. Yedi ay önce başlayan Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Gezi Parkı’nın Harbiye çıkışında kaldırımı genişletmek için bazı ağaçlar kesildi. İşte Taksim Dayanışması’nın Gezi Parkı’ndaki direniş de bundan sonra başladı.
Parkta eylem sürüyor
Başbakan Erdoğan’ın açıklamasını yaptığı saatte Taksim Dayanışması’nın parkta oturma eylemi sürüyordu. Sanatçılar, sivil toplum gönüllüleri, aralarında BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin’in de bulunduğu siyasetçiler Pazartesi akşamından beri aralıklarla Gezi Parkı’na gelerek eyleme destek veriyor.
Dün öğle saatlerinde polisin biber gazlı müdahalesine ve belediye çalışanlarının çadırlarını sökmesine rağmen eylemlerine son vermeyen aktivistler mücadelelerinden ödün vermeyeceklerini söylüyor.
Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, yalnız Taksim Gezi Parkı ’nın değil, kıyıların ve ormanların da arasında olduğu birçok kamusal alanın ranta peşkeş çekilmek istendiğini söylüyor. Yapıcı, “Burada polis ablukası eşliğinde verilen mücadele, kamusal taleplerin ve itirazların seslendirildiği her alanda halka karşı kullanılan polsi şiddetinin sonlandırılması içindir. Kentine, yaşam alanına, geleceğine sahip çıkan herkesi Gezi Parkı’na çağrıyoruz” dedi.
Perşembe gecesinden bu yana parkta bulunan Taksim Dayanışması’ndan Cem Tüzün ise bu inşaatın koruma kurulu onayladığı projeye aykırı olarak devam ettiğini durdurulması için büyükşehir ve ilçe belediyesine başvurduklarını söyledi.
Eylemciler: Kentimize ve geleceğimize sahip çıpmak için buradayız
“Yalnızca ağaçlarımız, parklarımız değil ormanlarımız, tohumlarımız da risk altında, pervasızca hepsine saldırıyorlar. Direnişe bir yerden başlamak gerek, İstanbul bizim kentimiz olduğuna göre geçmişize, bugünümüze ve yarınımıza sahip çıkmak için doğru yerdeyiz “diyor Greenpeace aktivisti de olan Cenk Levi ekliyor, “Bakın bugün 3. Boğaz Köprüsü’nün temeli atılıyor, kısa bir süre sonra 3. Havalimanı sonrasında Kanal İstanbul umudunu yitirmeden bir şeyler yapmalıyız”.
Levi yalnız değil. Etrafında Şevval Sam’dan Levent Üzümcü’ye Mehmet Ali Alabora’dan Nejat Yavaşoğulları’na birçok sanatçı var. Ancak aynı anda park çevresindeki eylemci sayısı birkaç yüzü geçmiyor. 16 milyondan fazla bir nüfusu olan İstanbul gibi bir metropolde bu sayı az değil mi? 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Füsun Doğan’a göre, durum hiç şaşırtıcı değil çünkü özellikle polis şiddeti itirazı olan insanları korkutuyor. Doğan, “Birçok arkadaşım Twitter’dan olaya tepki gösteriyor ama hem aile baskısından hem de kendi korkularından buraya gelemeye cesaret edemiyorlar” diyor.