Trabzon Çal Mağarası Hakkında - Kayaşehir İstanbul

18 Mart 2024 - 23:22

Trabzon Çal Mağarası Hakkında

Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağaranın içinden küçük bir dere akmakta olup, mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunmaktadır.

Son Güncelleme :

12 Kasım 2016 - 20:12

Trabzon Çal Mağarası Hakkında

Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağaranın içinden küçük bir dere akmakta olup, mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunmaktadır.Mağaranın Yeri Çal Mağarası Trabzon İli Düzköy İlçesi’nin 5km. güneybatısında denizden 1050m. Yüksekte Çal köy Beldesi içerisinde yer almaktadır. Mağara girişi, Çal köy’ünden Çayırbağı Beldesi’ne giden stabilize yolun 1.km’sinden Kulaklık deresi üzerinde bulunmaktadır. Mağaranın Şekli Çal Mağarası bir yer altı su kanalıdır. Mağaranın girişi, geniş olmakla birlikte içerisindeki genişlik sürekli değişmektedir.

Tavan yükseklikleri kırık sistemlerine bağlı olarak büyük değişkenlik göstermektedir. Girişten sonra 200.m.’de iki kola ayrılmaktadır. Sola ayrılan kol yaklaşık 150 m. Uzunluktadır. Bu kolun sonundaki odada dolinden gelen suyun aktığı bir baca vardır. Sağ kolun ulaşılabilen kısmı yaklaşık 400 m.’dir. Bu kolun yaklaşık 60.m.sinde küçük bir göl ve çağlayan yer almaktadır

Trabzon Çal Mağarası

Çalköy, Trabzon ilinin Düzköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Dünyanın en uzun 2. Mağarası olan ÇAL MAĞARASINI barındırır. Trabzon iline 36 km., Akçaabat ‘a 27 km. ve Düzköy’e 6 km. uzaklıkta olan Çalköy Beldesi 1990 yılında Akçaabat’a bağlı bir belde iken 1990 yılında Düzköy nahiyesinin ilçe olmasıyla Düzköy’e bağlanmıştır.

ÇALKÖY Belediyesi 6360 Sayılı Kanunla 2014 yılında kapatılmıştır ve artik Düzköy´e bağlı bir Mahalledir.

Çalköy, Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri olan Çal Mağarası’na ve piknik yapmak için Mesire Alanları’ na sahiptir. Gezi için ideal bir yer. Trabzon, Akcaabat ve ilçesi Düzköy’den rahatca ulaşılabilecek bir yer.

1979 yılında belediye teşkilatı kurulan Çalköy 417 hektar bir alana sahip olup doğusunda Düzköy ilçesi kuzeyinde Taşocağı mahallesi ve Gökçeler mahallesi güneyinde Çiğdemli Alazlı ve Çayırbağı beldesi ile batısında Tonya ilçesi ile komşudur. 2010 nüfus verilerine göre Çalköy’ün nüfusu 2160 dır. Orta mahalle, Çeşmeler ve Camili mahallesi olmak üzere üç büyük mahallesi vardır. Hane sayısı 750 dir. Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Beldede geçim kaynaklarının yetersizliği belde insanını göçe zorlanmıştır.

Başta İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Yalova, İzmit, Adapazarı olmak üzere 5 bine yakın insanımız bu illere göç etmek zorunda kalmıştır. Çalköy’de yaşayan insanların % 80’i Almanya olmak üzere Fransa , Avusturya vb. ülkelerde çalışmaktadır. Değişim ve gelişime açık olan ve çağa ayak uyduran Çalköy insanı çalışkanlığı ile beldemizi Trabzon ilinin en modern ve çağdaş bir beldesi haline getirmiştir. Son 5 – 6 yıldan beri beldemizde yayla ve mağara turizmi önem kazanmakta bu amaçla çalışmalar devam etmektedir. Özellikle bu uğurda 14 yıl Çalköy’e Belediye Başkanlığı yapmış, hizmet etmiş, büyüğüyle küçüğüyle herkesin takdirini kazanmış merhum Hayri SAMASTİ beldeye, yayla ve mağara turizmini kazandırmıştır. Sadece bu hizmetlerle kalmayıp beldemizi Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmıştır. Yine Çalköy’de yetişmiş eli öpülesi insanlarımız Avrupada şerketler kurmuş, sadece Çalköy’ü tanıtmakla kalmamış, buralara Çalmahallenin ismini altın harflerle yazdırmışlardır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.