Doç. Dr. Abdullah Erdem Başakşehir'de Çocuk Kalp Hastalıkları ve Tedavisi Hakkında Konuşuldu - Kayaşehir İstanbul

28 Mart 2024 - 10:48

Doç. Dr. Abdullah Erdem Başakşehir’de Çocuk Kalp Hastalıkları ve Tedavisi Hakkında Konuşuldu

Başakşehir Kadın Aktivite Merkezi (BAKMER)’de kalp hastalığı olan çocuklarda ki belirtiler konuşuldu.

Son Güncelleme :

13 Haziran 2015 - 9:17

Doç. Dr. Abdullah Erdem Başakşehir’de Çocuk Kalp Hastalıkları ve Tedavisi Hakkında Konuşuldu

Başakşehir Kadın Aktivite Merkezi (BAKMER)’de Çocuk Kalp Hastalıkları ve Tedavisi hakkında konuşuldu.

İstanbul Medipol Üniversitesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Erdem, ‘Kalp Hastalıklı Çocuklarda Belirtiler’ başlıklı söyleşide çocuklarda kalp hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Doç. Dr. Abdullah Erdem, “Anneler genelde çocuğum koşarken morarıyor, çabuk yoruluyor şikâyetleri ile bize geliyorlar. Bende kendi çocuklarım olana kadar pek çok şeyin farkında değildim. Beş yaşındaki oğlum akşama kadar parkta koşturuyor, oynuyor.

Çocuk Kalp Hastalıkları

Akşam eve dönerken de beni kucağına al diyor. Ailelerde çocuk kucak istediği için kap rahatsızlığı var zannediyor. Yine kalp hastalığının belirtilerinden olan parmaklarda morarma konusunda da çocukların soğukta gezerken el ve ayakları buz gibi olabilir, morluk olabilir. Ama bu soğukta normaldir” dedi.

Doç. Dr. Abdullah Erdem Başakşehir'de Çocuk Kalp Hastalıkları ve Tedavisi Hakkında Konuşuldu

Doç. Dr. Abdullah Erdem Başakşehir’de Çocuk Kalp Hastalıkları ve Tedavisi Hakkında Konuşuldu

‘Down Sendromlu hastalarda kalp hastalığı riski fazladır’

Doğumsal kalp rahatsızlıklarının yüz yirmi beş kişide bir görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü, “25-30 yaş arasında ki bir kadın sağlıklı bir doğum yaptığı zaman daha öncesinde anne karnında hiç kontrol edilmemişse onun çocuğunun kalp sorunu olması yüz yirmi beşte birdir. Bazı özel çocuklarda mesela Down Sendromlu hastalarda kalp hastalığı riski çok fazladır.

Kalp hastalığı sonradan da olabilir. Özellikle tekrarlayan boğaz iltihapları sonrasında beş yaşın üzerindeki çocuklarda kalp romatizması ile karşılaşıyoruz. Küçük çocuklarda ateşi 5 -6 gün antibiyotik kullanılmasına rağmen düşmeyen çocuklarda kalbin damarlarına bağlı bir hastalık vardır.

Kalp hastalıkları ikiye ayrılıyor; doğuştan ve sonradan kalp hastalıkları olmak üzere kalp hastalıkları ikiye ayrılır. Doğuştan kalp hastalığı; yaratılış sırasında oluşan kapak, yapısal bozukluklar delikler ve darlıklardır. Sonradan oluşan kalp rahatsızlıkları ise; romatizma, iltihaba bağlı kalp hastalıkları olabilir.”

Çocukların kalp ile ilgili şikâyetlerde bulunabilmesi için belirli bir yaşta olması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Abdullah Erdem, “Çocuklara neren ağrıyor diye sorduğumuzda göğsünü gösterir yani kalbini kalp ağrısı iman tahtası dediğimiz tahtanın arkasında olur. Parmakla gösterilecek ve iğne batması tarzında değildir. Gerçek kalp ağrısı sıkıştırıcı tarzdadır ve ölüm korkusunu hisseder” dedi. BAKMER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.