YÖK Başkanı üniversite giriş sınavı açıkladı! - Kayaşehir İstanbul

19 Nisan 2024 - 00:51

YÖK Başkanı üniversite giriş sınavı açıkladı!

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç üniversite sınavı konusuna ilişkin son dakika açıklamasını gerçekleştirdi

Son Güncelleme :

27 Ekim 2017 - 14:14

YÖK Başkanı üniversite giriş sınavı açıkladı!

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç üniversite sınavı konusuna ilişkin son dakika açıklamasını gerçekleştirdi. Saraç, “Testlerle ilgili değişiklik olmaz. Sistemde yeni bir revizyon gündemde değil. Yeni sistem ile konsept değişiyor” şeklinde ifadelere yer verdi. üniversite giriş sınavı

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, CNNTürk’te katıldığı programda üniversiteye giriş sınav sistemi hakkında son dakika açıklaması gerçekleştirdi. Sınav sisteminde uygulanan testlerde bir değişiklik yapılmayacağını ve sistemde yeni bir revizyonun gündemde olmadığını belirten Saraç, yeni sınav sisteminde konseptin değiştiğini ve soru başına düşen sürenin arttırıldığını açıkladı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, “Sistemde yeni bir revizyon gündemde değil” dedi.  CNN Türk televizyonunda açıklamalarda bulunan Saraç, “Testlerle ilgili değişiklik olmaz” şeklinde konuştu. Saraç, sözlerine şu şekilde devam etti:

Yeni sistemde konsept değişiyor. Bir takım dersler önemsiz, bir takım dersler önemli noktasından hareket kesinlikle yok. Bazen yanlış anlaşılmalar olabiliyor. Biz felsebe grubu dedik. Zaten biz felsefe grubu dediğimizde felsefenin dışlanmadığını kabul etmemiz lazımdı. üniversite giriş sınavı

“TÜRKÇENİN KULLANIMI SORGULANACAK”

“Konsept değişikliğine gidiyoruz. Asıl amaç sözel ve sayısal okur yazarlığın sorgulanması” diyen Saraç, “Türkçe testinde bir coğrafya, tarih, din metni üzerinden Türkçenin kullanımı sorgulanacak. Temel matematikte fizik kimya coğrafya alanlarında sayısal yeterlilikleri sorgulamak istiyoruz” dedi.

”BU SİSTEMDE HAK KAYBI VE MAĞDURİYET YAŞANMAYACAK”

Yeni sistemdeki sınavın daha basit bir sınav olduğunu söyleyen Saraç, YSK’de sorunun niteliğine önem vereceklerini açıkladı. “Bu sistemde hak kaybı ve mağduriyetin yaşanmayacağını” ifade eden Saraç öğrencilere de tavsiyede bulunarak ‘Öğrenciler bol bol roman okusunlar’ dedi.

ÖĞRENCİYİ EZBERCİLİKTEN KURTARAN BİR SINAV

Bu daha basit, daha kolay yönetilebilir bir sınav. Öğrenciyi ezbercilikten kurtaran bir sınav.

”BU, ÖĞRENCİ DOSTU BİR SINAV”

Şimdi de rehber hocalara yönelik bir bilgilendirme yapacağız. Bu sınavın hangi bileşenlerden oluştuğunu anlatıyoruz. Bu öğrenci dostu bir sınav. Öğrenciyi de ezberden kurtaran bir sınav. Kurgumuz bir alana önem vermek değil. Sözel sayısal okuryazarlık sorgulanacak. Soru başına düşen süre artıyor.

FARKLI GÖRÜŞLERİ DİKKATE ALDIK

İlk açıklamamızda 150 ve 180 barajının ilk oturumda temin edilmesini şart koşmuştuk. Daha sonra farklı görüşler oldu. Bunları değerlendirmeye aldık. “150 ve 180 arası alan adayın ikinci oturumda çok iyi bir performans sergilerse ne olacak?” sorusu anlamlıydı.

Biz de ikinci baraj puanının hesaplamasında; ilk sınavın yüzde 40’ı, ikinci oturum testinin yüzde 60’ı etkili olsun dedik. Eleştirilerin hepsini dikkate alıyoruz. Bunlar adımların geliştirilmesine katkı sağlıyor.

BAZI DERSLER ÖNEMLİ, BAZILARI ÖNEMSİZ DİYE BİR ŞEY YOK

İlk sınavda temel yeterlilikleri sorgulamak istedik. Bunun için Temel Yeterlilik Testi (TYT) olarak adlandırdık. Amacımız sözel ve sayısal okur yazarlığın sorgulanması. Diğer dersleri sormayacağız algısı doğru değil. TYT’de Türkçe okuma anlama, sayısal düşünmeyi ve kavramları kastediyoruz. Sayısal okur yazarlık, grafik okuma, dört işlem yapma diyebilirsiniz. Türkçe’nin kullanımını sorgulayacağız. Matematikte sayısal yeterlilikleri sorgulamak istiyoruz. Bir takım dersler önemli, bir takımı önemsiz diye bir şey yok. Diğer dersleri sormayacağız düşüncesi yanlış. Biz bunu doğru anlatamamış olabiliriz. Diğer derslerin de muhakemesi testlerde sorgulanacak.

PUAN TÜRLERİNİ TAŞIMADIK

Hukuk, tıp öğrencisi ya da Türk dili ve edebiyatı öğrencisi olsun, bunları farklı puan türlerine taşımadık. Ama ileriki yıllarda taşınmayacağı anlamına gelmiyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.