4B kadro statüsü nedir 4B kadrosu hangi işçileri kapsıyor

18 Ekim 2024 - 08:38

4B kadro statüsü nedir? 4B statüsünde çalışanlar kimlerdir?

4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.

Son Güncelleme :

06 Aralık 2017 - 10:44

4B kadro statüsü nedir? 4B statüsünde çalışanlar kimlerdir?

4B statüsü, taşeron işçilere verilecek olan kadro görüşmelerinde önemli rol oynayacak. Henüz kadroda olmayanların ve 4C kadrosunda hizmete alınanların geçişinin yapılacağı 4B kadrosu, birçok kişiyi yakından ilgilendiriyor. Peki, taşeron işçilerin kadroya alınması ve 4C’li kamu çalışanlarının geçiş yapacağı 4B kadrosu ne anlama gelmektedir?

4B kadro statüsü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taşeron açıklamasında 4C statüsünde çalışanların 4B kadrosuna alınacağını söylemesi ardından 4 B grubu merak konusu oldu. Peki 4 B grubuna kimler girebiliyor? 4A ile arasındaki fark ne?

Devlet memurları yasasına göre 4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere dört ayrı kategoride çalışan bulunuyor. 4A’lılar iş garantisi bulunan klasik devlet memurlarını kapsıyor.  Devlet memurları yasasına göre 4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere dört ayrı kategoride çalışan bulunuyor. 4A’lılar iş garantisi bulunan klasik devlet memurlarını kapsıyor.

4: (A) grubu kadro ve (B) grubu kadro nedir?

• (A) grubu kadrolar; mesleğe KPSS’nin ardından kurumların kendi özel mevzuatları gereğince gerekli puanı almış adaylar arasında yapılan özel yarışma sınavı (yazılı ve/veya sözlü) ile yardımcı (stajyer) olarak girilen ve yetiştirme döneminin ardından yapılan yeterlilik sınavında başarı gösterilmesi üzerine asıl unvana ataması yapılan kadrolardır. (Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb)

Cumhurbaşkanı Erdoğan Korona

4B kadro statüsü nedir? 4B statüsünde çalışanlar kimlerdir?

(B) grubu kadrolar ise; kariyer meslek olarak anılan meslekler dışında kalan diğer kadrolar olarak tanımlanmıştır. (Örneğin, mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru, VHKİ vb.)

Bu kadrolara ilk defa atanacak personelin KPSS’ye girerek ÖSYM tarafından ilan edilecek KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri yapılmaktadır.

reklam3

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.