Kadınlar doğum borçlanması yoluyla anneler erken emekli olabilme imkanından faydalanabiliyor. Ayrıca engelli çocuğu olan kadınlarda ise yaş ve prim desteği imkanı sunuluyor.
Anneye Emeklilik
A Haber’de yer alan habere göre; işte annelerin erken emekli olmasını sağlayan formüller ve detayları…
1. Kimler kurumda çalışanlar borçlanma yapabilir?
Hangi kurumda olsun bütün SSK’lı kadın çalışanlar, kendi işini yapan Bağ-Kur’lular ve memur olan anneler doğum borçlanmasından yararlanabiliyor. İsteğe bağlı sigorta ödeyen Bağ-Kur’lu kadınlarında doğum borçlanması imkanı veriliyor.
Fakat borçlanma yapabilmek için doğumların ilk sigortalı olunan tarihten sonra olması şartı bulunuyor. Öte yandan doğan çocuğun sağ olması gerekiyor. Doğduktan sonra bir süre yaşayan çocuklar için yaşadığı süre kadar borçlanma gerçekleştirilebiliyor.
2. Staj sonrası süre borçlanması olabilir mi?
Normal koşullarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ve stajda olan sürelere dikkat edilmiyor. Fakat doğum borçlanmasında farklı bir uygulama söz konusu. Anneler eğer staj başladığı tarihin ardından doğum yapmışlarsa bu doğumları üç çocuğa kadar borçlanarak 2 bin 160 gün kazanmış oluyor. Emeklilik başvurusu nasıl yapılır?
3. Borçlanma hangi süreleri kapsıyor, ne kadar süre için yapılıyor?
Her çocuk için 2 sene yani 720 gün prim kazanılıyor. Çocuğun doğumunun ardından 2 sene içinde çalışılmayan süreler borçlanma ile kapatılabiliyor ayrıca primler emeklilik hesabında kullanılma imkanı sunuluyor. Borçlanma yapılması için o zaman dilimindeki primlerinin ödenmemiş olması gerekiyor. Eğer doğum yapan kadın doğumdan sonra çalışmaya başlamışsa o süreleri borçlanamaz.
4. Doğum anneye hangi avantajları sağlıyor?
Kadınlar doğumun ardından çalışmadıkları günlerin primlerini toplu olarak hizmet süresine ekletebiliyorlar. Bu şekilde üç çocuk doğuran bir kadın 6 senelik, yani 2160 günlük primi çalışmadan ödeyip emeklilik hesabında kullanabilme imkanı veriliyor.
5. Emekliliği öne almak mümkün mü?
Yaşını ve yılını tamamlamış bir anne, primi eksikse bu eksik primlerini çalışarak tamamlar. Yani; 2 bin 160 gün primi eksikse ve üç doğumu varsa altı sene çalışıp prim borçunu ödemesi gerekir.
6. Başvuru ne zaman yapılmalı?
Emeklilik yaşının tamamlanmasından önce yapılması daha yerinde olur. Çünkü bu zamana kadar çalışıp prim doldurulabilir. Fakat her sene ödeme tutarı yükseliyor, daha uygun ödeme yapmak istiyorsanız bugünkü şartlarda ödeme yapabilirsiniz.
7. Daha az süreyi borçlanma imkanı var mı?
Evet var. 2 senelik boşluğunuz olsa dahi eğer daha az prim gününe ihtiyaç duyuyorsanız o kadar borçlanabilirsiniz. Bir çocuk için 720 gün sınırı gösteriyor. İstekte bulunan 30 gün de borçlanabilir.
8. Ne kadar fiyat ödeniyor?
Doğum borçlanmasında en fazla ve en düşük bedeller brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. En az bedel bin 601 TL. Böylece bu sene bir aylık borçlanma için en az bin 601 TL ödenmesi gerekiyor. Üst limit ise bunun 7.5 katı olarak belirtiliyor.
9. Evlat edinen de yararlanır mı?
2 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen SGK’lı kadınlarda doğum borçlanması yapabilir. Öte yandan evlat edinilen çocuğun biyolojik annesi de doğum borçlanması yapma hakkına sahip.
10. Engelli çocuğu olan anneler için sağlanan emeklilik imkanı nedir?
Türkiye’de engelli çocuğu olanlara erken emeklilik imkanı sağlanıyor. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra çalışılan her döret senede bir sene prim eklenirken emeklilik yaşı da 1 sene düşüyor. Anneye erken emeklilik