Ramazanda Kilo Almamak İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

19 Mart 2024 - 04:48

Ramazanda Kilo Almamak İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

Doğru planlanan menülerle kilo kontrolünün sağlanabileceğini belirten Diyetisyen İpek, ramazan ayında kilo almaktan korkanlar için 10 altın öneride bulundu.

Son Güncelleme :

23 Nisan 2021 - 18:15

Ramazanda Kilo Almamak İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

Doğru planlanan menülerle Kilo Almayı Önleme niz mümkün olduğunu belirten Diyetisyen İpek, ramazan ayında kilo almaktan korkanlar için 10 altın öneride bulundu. Ramazanda Kilo

Ramazanda öğün sayısının azalması ve hareketsizleşen yaşantımızla birlikte yavaşlayan metabolizmanın kilo aldırabileceğine dikkat çeken Liv Hospital Samsun Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Aysun İpek, bu süreçte kilo almaktan korkanlar için 10 altın öneride bulundu. İpek, “Uzun süreli açlık sonrası porsiyon kontrolünü sağlayamamak, kilo alınmasına neden olur. Özellikle gece beslenmesinin ön planda olduğu bu dönemde sağlıklı tercihler yaparak kilo almamak hatta vermek mümkün olabilir” dedi.

Uzmanından Ramazan’da ara öğün uyarısı!

YEMEKLE MİDE DOLDRUMAMAYA ÖZEN GÖSTERİLMELİ

İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamaya özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan İpek, “Ani mide gerginliği; tansiyon yükselmesine, insülin gibi kan şekerini dengeleyen hormonların anormal salgılanmasına enden olabilir. Özellikle insülin direnci veya diyabeti olan bireylerin Ramazan ayı boyunca kan şekerini yavaş yükselten gıdalar ile beslenmeleri, şekerli gıdalar ve aşırı meyveden uzak durmaları gerekir” şeklinde konuştu.

Sahurda midenizi yormamak için ağır yemekler yemeyin!

Sağlıklı Beslenme için 10 ALTIN KURAL

Aysun İpek, “Ramazan ayını hem sağlıklı geçirmek hem de bu ayda kilo almamak için dikkat edilmesi gereken 10 altın kuralı ise şu şekilde açıkladı:

“İftarda 2 bardaktan (400 ml) fazla su içmeyin. Su tüketimine iftardan 1 saat sonra devam edin. Yemekle birlikte aşırı su tüketimi, sindirimi yavaşlatarak kendinizi uzun süre şiş hissetmenize neden olur. İftar yemeği, iftardan 2-2.5 saat sonra sağlıklı bir ara öğün ve sahur şeklinde 2 ana 1 ara öğün planlayın.

Bu öğün düzeni ile açlık seviyenizi kontrol altında tutabilirsiniz. İftardan sonraki ara öğünlerinizi kabuklu yemişlerden ceviz, fındık, badem vb ve yanına 1 meyve olacak şekilde planlayın. Tatlı krizlerinizi bu öğün ile önleyebilirsiniz. Haftanın 3 günü iftardan 2,5 saat sonra veya bir sağlık probleminiz yoksa iftardan 1 saat önce egzersiz yapın. Evdeki yürüyüş bandı, eliptik bisikleti kullanın veya online egzersiz programlarından faydalanın.”

Hamilelikte oruç riskli olabilir!

SAHURDAN 45 DAKİKA SONRA UYUYUN

Önerilerine devam eden İpek, “Sahurda mutlaka 1-2 yumurtayı ister haşlanmış ister omlet şeklinde tercih edin. Yumurta 36 saate kadar tok tutan altın besin olarak bilinir. Sahur öğününden ortalama 45 dakika sonra uyuyun. Sahurda yiyip hemen yatmayın. Sindirim için midenize zaman verin. İftarda daha çok tavuk, hindi, balık gibi sindirimi daha kolay olan beyaz eti tercih edin.

Yanında salata yerine daha çok pişmiş sebze tercih edin. Öğünlerinizi mutlaka iyi çiğneyin ve yavaş yiyin. İftardan hemen sonra asla meyve veya tatlı tüketmeyin. Eğer tatlı vazgeçilmezinizse, haftada 1-2 gün sahur öğününde tüketebilirsiniz. Her akşam iftardan 30 dakika sonra kimyon, rezene, nane veya papatya çayı için.” şeklinde aktardı

Ramazanda hazır çorbaya dikkat! Bağımlılık yapabilir

KİLO TAKİBİNDE HATALI ÖLÇÜMLERE DİKKAT

Ramazan ayında beslenme saatlerinin değişmesi ile kabızlık, hazımsızlık, şişlik, gaz problemleri kişinin kilo takibinde hatalı ölçümler ile karşılaşmasına sebep olabileceğini de hatırlatan İpek, “Bahsedilen altın kuralların uygulanması sorunları ortadan kaldırarak doğru kilo takibini destekleyecektir. Ayrıca Ramazan ayında oruç tutanlar öğleden sonrası 14.00-15.00 saatleri arasında tartılmalıdır” diye konuştu.  Ramazanda Kilo

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.