Yedi Güzel Adam Başakşehir’de - Kayaşehir İstanbul

18 Nisan 2024 - 12:48

Yedi Güzel Adam Başakşehir’de

‘Yedi Güzel Adam’ söyleşileri Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımı ile Başakşehir’de başladı. Yedi Güzel Adam Başakşehir’de

Son Güncelleme :

23 Aralık 2014 - 11:14

Yedi Güzel Adam Başakşehir’de

‘Yedi Güzel Adam’ söyleşileri Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımı ile Başakşehir’de başladı. Yedi Güzel Adam Başakşehir’de…
Başakşehir Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘Yedi Güzel Adam’ söyleşileri Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın konuşmacı olarak katıldığı özel bir programla başladı. Bakan Avcı, Zarifoğlu için ”duruşuyla, eylemiyle, nezaketiyle, sanatıyla tam bir prensti. Anadan doğma bir şairdi” ifadelerini kullandı.

Yedi Güzel Adam Başakşehir’de

Yedi Güzel Adam söyleşilerinin açılış programına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanı sıra Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Başakşehir Kaymakamı Kazım Tekin, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, İlçe Milli eğitim Müdürü Ramazan Yılmaz, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcıları Haluk Dikbaş, Murat Şahin, Hatice Demiralay katıldı.

Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Yedi Güzel Adam Söyleşileri’nin açılış programında Başakşehirliler salonun tamamını doldurdu.kayasehiristanbul.net

Yakın dönem Türk edebiyatına damga vurmuş Cahit Zarifoğlu, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Sezai Karakoç, Alâeddin Özdenören’in her birinin eserleri ve fikri kimliklerinin irdeleneceği ‘Yedi Güzel Adam’ söyleşileri 7 ay boyunca devam edecek.

‘Yedi Güzel Adam’ı yaşatmaya devam edeceğiz’

Programın ev sahipliğini de yapan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal yaptığı açılış konuşmasında, “Cahit Zarifoğlu Ağabeyimizin ismini Başakşehir kurulduğunda Sayın Cumhurbaşkanımız ilkokula verdi. Erdem Beyazıt’ın ismi yine bir okulumuza verildi. Akif İnan’ın ismi yeni bir İmam Hatip Lisemize ve Bilgievimize verildi. Rasim Özdenören isimli bir kütüphanemiz bulunuyor. Başakşehir’de Yedi Güzel Adam’ı yaşatmaya devam edeceğiz. Onların ilk yola çıktığı dönemde o güzel şeyleri yazmak o kadar da kolay değildi. Tüm bu zorluklara rağmen onlar düşüncelerini söylemeye devam ettikleri için Yedi Güzel Adam oldular. Bu güzel insanlar ülkemizi bu güzel günlere taşıyan isimlerdir. Bugün ilkini yaptığımız söyleşilerimiz yedi ay boyunca devam edecek.”dedi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Zarifoğlu’nu anlattı

Şair –yazar Cahit Zarifoğlu’nun konu alındığı ilk program Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın konuşmacı olarak katıldığı söyleşi ile başladı. Söyleşinin Moderatörlüğünü Asım Gültekin yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı program öncesinde söyleşinin yapıldığı Başakşehir Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile birlikte gezdi. Bakan Avcı sahneye çıkarken bir sürprizle karşılaştı. Şair dostu Cahit Koytak’ın Nabi Avcı’nın doğum günü için yazdığı şiiri bu programa özel bestelenmiş idi. O şarkı eşliğinde Bakan Avcı salona girdi, sahneye çıktı. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı konuşmasına Başkan Uysal’a teşekkür ederek başladı. Bakan Avcı, “Böyle bir programın düzenlemesine ev sahipliği yaptığı böyle güzel bir okulu kazandırdığı için teşekkür ederim. Allah (c.c) her ilçeye böyle güzel okullar, böyle güzel Başkanlar nasip etsin.”dedi.

Prof. Dr. Nabi Avcı yakın dostu olan şair –yazar Cahit Zarifoğlu ile tanışmalarını şu cümlelerle anlattı, “Kendisini 41 sene önce yüz yüze tanıdım. Tezkeresini aldığı gün İsmet Özel’in evinde karşılaştık. Çok güzel bir insandı, onu yakın tanımayanlara bile bu adam büyük bir sanatçı dedirten, bu anlamda kendini ele veren bir adamdı. 1975-1976 yılında Ankara’da Bahçelievler’de ev arkadaşlığı yaptık. Cahit Ağabey genelde odasında çalışırdı, sükunete ihtiyacı olduğunu bilen ‘çocuklar’ olarak gürültü etmezdik. Zarifoğlu’nun bazı kitaplarının mesela Yaşamak’ın kapaklarını ben yapmıştım.”

‘Zarifoğlu, tam bir prensti’

TV’de yayınlanan ‘Yedi Güzel Adam’ dizisini izlemediğini açıklayan Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı, bunun sebeplerini ise şöyle açıkladı, “Sizin tanıdığınız, sevdiğiniz gönlünüzde bir yere yerleştirdiğiniz bir sanatçıyı bir başkasının yorumuyla, bir başkasının oyunculuğu ile izlemek bana tehlikeli görünüyor, bu nedenle izlemiyorum. Ama bu dizinin pek çok faydası olduğunu, bu şairlerden hiç haberi olmayanların tanımaları açısından da faydalı buluyorum ve emeği geçenleri tebrik ediyorum.”

Cahit Zarifoğlu için prens benzetmesinin yerinde olduğunu belirten Bakan, “Zarifoğlu duruşuyla, eylemiyle, nezaketiyle, sanatıyla tam bir prensti. Anadan doğma bir şairdi. Zarifoğlu’nun Modern Alman Edebiyatının prensi Rilke ile yakın ilişkisi vardır. Buradan yola çıkarak Zarifoğlu’nun şiirini Rilke üzerinden okumamak gerekiyor. Zarifoğlu’nun şiiri anti entelektüel şiirdir.”

Bakan Avcı, konuşmasında Yedi Güzel Adam’ın yaşadığı dönemide şu sözlerle anlattı, “O dönemde sadece Eskişehir’de değil, Malatya’da, İzmir’de de, İstanbul’da, Erzurum’da edebiyat öbeklenmeleri oluyordu. Bu öbeklenmeler yer altı ırmakları gibi fikir ilgileri oluşturuyordu. Uzaktan uzağa bu öbeklenmeler birbirlerini de takip ediyorlardı. Eskişehir’deki öbekleşmemizin merkezinde de İmam Hatip Lisesi değil, Maarif Koleji vardı. Resim Öğretmenimiz değerli sanatçı Cevat Ülger çevresindde öbeklenmiştik.”

‘Zarifoğlu, kitap çevirisi yaptırarak bana destek oldu’

Zarifoğlu’nun kendisini maddi anlamda desteklediğini anlatan Bakan Avcı, “1970’li yılların başında ben evlilik hazırlığı yapıyorum. Cahit Ağabey durumumuzu biliyor, destek olmak için Ali Şeriati’nin İslam Sosyolojisi kitabını çevirmem için bana verdi, o günlerde akabe yayınlarını yönetiyor. Ben de aldım kitabı çevirmeye başladım, yarıya geldim baktım Akabe yayınlarının çizgisine aykırı durabilir gibi hisse kapılarak Cahit Ağabey’e söyledim o da sen devam et dedi. Sonra kitap çıkmadı. Ben de içimden kızıyorum, bana çıkmayan bir kitabın çevirisini yaptırdı, diye. Bir baktım kitap Düşünce Yayınları’ndan çıktı, çeviren Adem Rıza ismiyle(!).

Şair Koytak, Zarifoğlu için yazdığı şiirleri okudu

Söyleşiye katılan Şair Cahit Koytak, yaptığı konuşmaya Zarifoğlu’ndaki zarafeti sevenleri seviyorum ve ondaki imanı, insanı ve şiiri sevenleri selamlıyorum, sözleriyle başladı. Sağlığında rahmetliyle kişisel bir konuşmam olmadı yüz yüze iletişiminin de olmadığını belirten Koytak sözlerini bir anısı ile tamamladı, “Zarifoğlu’nun son sene-i devriyesinde Küplüce mezarlığında bir anma toplantısı etkinliği yapılacaktı. Ben biraz geciktim ve gecikmeden dolayı sıkıldım ve kalabalığın arkasında bir yere gizledim, kendimi. Ben vardığım zaman Nabi hocamız dostu hakkında konuşuyordu konuşmasını bitirdi. Başka toplantıya katılmak için oradaki çocukları öpe öpe mezarlıktan dışarı çıkıyordu, öğretmenim beni öpmeyecek misiniz? Benim içimde 6,5 yaşında on tane çocuk var, dedim. İşte o anda Zarifoğlu’nun beni kucakladığını hissettim.”
Şair Koytak, konuşmasının ardından Cahit Zarifoğlu için yazdığı 7 şiiri okudu. Her şiirin geçişleri Asaf Ekin’in Cahit Zarifoğlu’nun şiirlerinden bestelediği eserleri icrası ile gerçekleşti. Acz şiiri ise bestecisi Yusuf Goncagül tarafından seslendirildi.

Söyleşi Programının sonunda Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Şair Cahit Koytak ve Asım Gültekin’e teşekkür ederek gecenin anısı olarak tablo ve çiçek takdim etti.

Her ay bir güzel adam!

Başakşehir Belediyesi tarafından periyodik olarak gerçekleşecek olan ‘Yedi Güzel Adam’ söyleşileri 7 ay boyunca devam edecek.

Her ay bir güzel adamın ele alınacağı söyleşiler; Edebiyat ve düşünce dünyasına büyük etkiler bırakan ‘Maraş ekolünü’ temsil eden Yedi Güzel Adam’ı yakından tanıtmak, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla düzenleniyor. Edebi kimlikleri yanında aralarındaki dayanışma ve dostluklarıyla da genç yazarlara örnek olan 7 büyük edebiyatçı, onları tanıyan yakın dostları tarafından her ay özel programlarla anlatılacak.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.