gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir adana psikolog ankara psikolog antalya psikolog kayseri psikolog izmir psikolog mersin günlük kiralık ev konya günlük kiralık ev ankara günlük kiralık ev beylikdüzü günlük kiralık ev eskişehir günlük kiralık ev antalya günlük kiralık ev izmir günlük kiralık ev gaziantep günlük kiralık ev samsun günlük kiralık ev bursa günlük kiralık ev izmir temizlik şirketleri antalya temizlik şirketleri adana temizlik şirketleri mersin temizlik şirketleri ankara temizlik şirketleri adana klima servisi fethiye klima servisi bodrum klima servisi antalya klima servisi sultangazi klima servisi

Asgari Ücretli Nasıl Konut Alacak? - Kayaşehir İstanbul

26 Nisan 2024 - 20:30

Asgari Ücretli Nasıl Konut Alacak?

Neredeyse bankaların tamamı konut kredisi verirken, kredi talep eden kişilerin gelir belgesine göre değerlendirmede bulunmaktadır

Son Güncelleme :

15 Ekim 2016 - 19:32

Asgari Ücretli Nasıl Konut Alacak?

Asgari Ücretli Nasıl Konut Alacak? Neredeyse bankaların tamamı konut kredisi verirken, kredi talep eden kişilerin gelir belgesine göre değerlendirmede bulunmaktadır. Bu değerlendirme ise aylık kredi taksit tutarının gelir düzeyinin ne kadarına denk geldiğine göre yapılmaktadır.

Bankalar müşterilerine konut kredisi verirken, kredi taksit tutarının yüzde 50’yi, geçmemesine gayret eder. Bu değerlendirmeler sonucunda merak edilen sorulardan birisi de asgari ücretle çalışan bir kişi konut kredisi kullanabilir mi?

Asgari Ücretli Nasıl Konut Alacak?

Asgari Ücretli Nasıl Konut Alacak?

İçinde bulunduğumuz şu dönemde asgari ücretle çalışan bir kişinin maaşı 1.300 TL’dir. Asgari ücretle yaşamını sürdürenlerin konut kredisi alabilmesi için aylık ödemelerin maaşının yarısını geçmemesi gerekmektedir. Bu konuya bir örnek vermek gerekirse; şu anki konut kredilerinde en düşük faiz oranı yaklaşık yüzde 0,90 civarındadır.

Faiz oranının bu şekilde olduğunu düşünürsek, 120 ay vadeli 100 bin TL’lik konut kredisi kullanacak asgari ücretlinin, hiçbir ek gelir göstermeden 100 bin TL’lik kredi kullanması neredeyse imkansızdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise, bankalar her ne kadar konut kredisinde maaşın yüzde 50’sini geçmeme şartı arasa da taksit tutarı ile maaş arasındaki fiyat tutarı kritik ödeme olarak görülmektedir.

Asgari Ücretli Nasıl Konut Alacak?

Asgari Ücretli Nasıl Konut Alacak?

Bankalar, kredi talep edilen konutlara banka adına ipotek yapsa da kredi kullanacak kişilerden zaman zaman kefil talep edebilir. Yani asgari ücretle çalışan ve ek geliri olmayan kişilerin konut kredisi alabilmesi için mutlaka güvenilir bir kefil göstermesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu kişilerin konut kredisi alması neredeyse imkansız bir hale gelir. Asgari ücret alan kişilerin konut kredisi alabilmesi için maaşlarının yanında ilave olarak belgeleyebileceği ek gelir göstermesi de kredi kullanımında çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Asgari ücretle hayatını devam ettiren kişilere tavsiyemiz, bankalara göre daha kolay ödeme seçeneği sunan TOKİ’ye ait olan evlerden almalarını tavsiye ederiz. Konut tercihini buradan yapacak kişilere 240 ay vadeli 250 TL taksit imkanı ve 500 TL taksitle 120 ay vade seçeneği sunulmaktadır.

Dar gelirli olan kişiler için aylık ödeme tutarı ne kadar düşük olursa o kadar iyi olur. Çünkü asgari ücretle çalışan ve ek geliri olmayan kişilerin aylık almış olduğu tutar standartların altında kaldığı için bu kişilerin ödeme yaparken zorlanmaması gerekiyor.

Vatandaşı ilgilendiren bir diğer konu ise konut kredilerindeki yüksek faiz oranı. Bununla birlikte faiz oranlarının düşmesi için kamuoyunda heyecanlı bir bekleyiş sürüyor.

Merkez Bankası yapmış olduğu hamleler ile konut kredisi faizlerinde düşüş beklentisini canlı tutmaktadır. Bu çerçevede ev kredisi almak isteyenlerin bir süre daha beklemesini tavsiye ederiz. Şu anki kredi faiz oranları her ne kadar 2015 yılının son dönemlerine göre uygun olsa da vatandaşın beklentisi devam ediyor. İlerleyen günlerde faiz oranlarının yeniden şekillenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.