gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir adana psikolog ankara psikolog antalya psikolog kayseri psikolog izmir psikolog mersin günlük kiralık ev konya günlük kiralık ev ankara günlük kiralık ev beylikdüzü günlük kiralık ev eskişehir günlük kiralık ev antalya günlük kiralık ev izmir günlük kiralık ev gaziantep günlük kiralık ev samsun günlük kiralık ev bursa günlük kiralık ev izmir temizlik şirketleri antalya temizlik şirketleri adana temizlik şirketleri mersin temizlik şirketleri ankara temizlik şirketleri adana klima servisi fethiye klima servisi bodrum klima servisi antalya klima servisi sultangazi klima servisi ankara kombi servisi esenyurt kombi servisi gaziantep kombi servisi aksaray kombi servisi esenyurt kombi servisi esenyurt masaj salonu antalya masaj salonu ankara masaj salonu diyarbakır masaj salonu elazığ masaj salonu van halı yıkama eskişehir halı yıkama çorlu halı yıkama beylikdüzü halı yıkama malatya halı yıkama antalya saç ekimi izmir saç ekimi istanbul saç ekimi ankara saç ekimi çankaya elektrikçi keçiören elektrikçi çayyolu elektrikçi esenyurt elektrikçi bursa burun estetiği izmir burun estetiği ankara burun estetiği antalya burun estetiği kayseri burun estetiği

24.Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

20 Mayıs 2024 - 11:51

24.Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

24.Hafta Hamilelik: Bir mısır başağı büyüklüğündeki bebeğiniz normal bir insan görünümüne kavuşuyor. Düzenli olarak uzuyor ve kilo alıyor.

Son Güncelleme :

24 Mayıs 2022 - 7:55

24.Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

24.Hafta Hamilelik: Bir mısır başağı büyüklüğündeki bebeğiniz normal bir insan görünümüne kavuşuyor. Düzenli olarak uzuyor ve kilo alıyor.

24.Hafta Hamilelik

Beyni en hızlı büyüyen organları arasında ilk sıralarda. Akciğerlerinde bronşları gelişiyor ve solunum ağacı tamamlanıyor. Cildi hala oldukça ince ve transparan. Ancak kısa süre içerisinde o da kalınlaşmaya ve değişmeye başlayacak.

24.Hafta Hamilelik

Hayatınız nasıl değişiyor?

Son birkaç haftadır rahminizin üst kısmı büyüyor ve yükseliyor. Karnınız bir futbol topu büyüklüğüne ulaştı. Bu haftalarda çoğu kadına glukoz tolerans testi yapılır. Bu test sayesinde hamileliğe bağlı yüksek şeker olup olmadığı kontrol edilir.

Tedavi edilmeyen diyabet normal doğum ihtimalini azaltarak sezaryen doğuma yönelmeyi arttırır. Çünkü bebek normal doğum yapılamayacak kadar büyür. Ayrıca doğumda komplikasyon yaşanma riski de artar.

Erken doğuma dikkat

Hamilelik istatistiklerine bakıldığında % 10’luk bir oranla erken doğum söz konusudur. Erken doğumların 1/4’ü bebeğin alınması gerektiği için gerçekleştirilir. Erken doğum sebepleri arasında preeklampsi veya bebeğin gelişiminin durması bulunur. 37 hafta öncesinde gerçekleştirilen doğumlara erken doğum denir. Tıbbi gereksinimler dışında suyun gelmesi veya rahmin nedensiz açılması erken doğuma sebep olur.

Erken doğumun belirtileri nelerdir?

Vajinal akıntıda artma Vajinal akıntının dokusunda değişme(sulu, mukus benzeri veya kanlı akıntı)Vajinal kanama Karın ağrısı, adet sancısı benzeri ani kasılmalar Pelvik bölgede baskı ve ağrı(bebeğiniz kendini itiyormuş gibi bir his)Özellikle daha önce yaşamadıysanız bel ağrısı

Bu belirtilerin bazıları kafa karıştırıcı olabilir. Örneğin pelvik bölgede baskı veya bel ağrısı normal hamileliklerde de yaşanır. Ancak en ufak bir belirtiyi dahi göz ardı etmemek gerektiği için doktora başvurmak iyi olacaktır.

Erken doğum olacağını anladığımda ne yapmalıyım?

Erken doğum belirtilerini gözlemlediğinizde doktorunuzu arayın. En kısa sürede hastaneye gidin. Özellikle amniyotik sıvının akması gibi durumlarda tedbirli davranın. Hastaneye ulaştığınızda bebeğinizin kalp atışları ve enfeksiyon şüphesiyle idrarınız bir dizi teste tabi tutulacaktır. Vajina veya rahimden örnekler alınıp enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmek için laboratuara gönderilecektir.

Erken doğan bebeklerde yaşanabilecek sorunlar

Bebeğiniz normal doğum zamanına ne kadar yakın doğarsa yaşama şansı o kadar yüksektir, sağlık sorunu riski ise daha azdır. 34-37 haftalar arasında doğan bebeklerde genellik pek sorun yaşanmamaktadır. Bazı bebekler henüz 24 haftalıkken doğabilir. Ancak bu bebeklerin yaşam şansı da erken doğan ünitesindeki gelişmeler sayesinde gün geçtikçe artmaktadır. Ancak uzun süre kontrol altında tutulmaları gerekmektedir.

Erken doğum riskini arttıran faktörler

Erken doğum riskini arttıran bazı faktörler söz konusudur. İşte bu faktörler:

24.Hafta Hamilelik

Önceden erken doğum yapmış olmak Çoğul gebelik Tüp bebek yöntemiyle hamile kalmak Plasenta, rahim ve rahim yolu sorunları Sigara, alkol ve uyuşturucu Yetersiz beslenme Alt genital yol enfeksiyonları ve amniyotik sıvıyı etkileyen enfeksiyonlar Yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar Aşırı veya az kilolu olmak Aile içi şiddet veya bir yakının ölümü gibi psikolojik sorunlar Çoğul düşük veya kürtaj Fiziksel travma ve yaralanma

Erken doğum herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Bu nedenle erken doğum belirtileri görüldüğünde hemen doktora başvurmak gerekmektedir.

Bu haftanın aktivitesi

Bebeğiniz doğmadan önce evinizde yapmanız gereken düzenlemelere özen gösterin. Kırık ve dökük eşyaları onarın, duman detektörü taktırın, en kötüsüne hazırlıklı olmak için bir ev boşaltma planı belirleyin.

Kaynak: Babycenter.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.