gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir adana psikolog ankara psikolog antalya psikolog kayseri psikolog izmir psikolog mersin günlük kiralık ev konya günlük kiralık ev ankara günlük kiralık ev beylikdüzü günlük kiralık ev eskişehir günlük kiralık ev antalya günlük kiralık ev izmir günlük kiralık ev gaziantep günlük kiralık ev samsun günlük kiralık ev bursa günlük kiralık ev izmir temizlik şirketleri antalya temizlik şirketleri adana temizlik şirketleri mersin temizlik şirketleri ankara temizlik şirketleri adana klima servisi fethiye klima servisi bodrum klima servisi antalya klima servisi sultangazi klima servisi ankara kombi servisi esenyurt kombi servisi gaziantep kombi servisi aksaray kombi servisi esenyurt kombi servisi esenyurt masaj salonu antalya masaj salonu ankara masaj salonu diyarbakır masaj salonu elazığ masaj salonu van halı yıkama eskişehir halı yıkama çorlu halı yıkama beylikdüzü halı yıkama malatya halı yıkama antalya saç ekimi izmir saç ekimi istanbul saç ekimi ankara saç ekimi çankaya elektrikçi keçiören elektrikçi çayyolu elektrikçi esenyurt elektrikçi bursa burun estetiği izmir burun estetiği ankara burun estetiği antalya burun estetiği kayseri burun estetiği

30.Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

9 Mayıs 2024 - 09:59

30.Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

30.Hafta Hamilelik: Tepeden tırnağa 40 cm civarında olan bebeğiniz iri boy bir lahana büyüklüğünde. Etrafında bulunan ufak bir parça amniyotik sıvı gittikçe hacim kaybediyor.

Son Güncelleme :

24 Mayıs 2022 - 8:58

30.Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

30.Hafta Hamilelik: Tepeden tırnağa 40 cm civarında olan bebeğiniz iri boy bir lahana büyüklüğünde. Etrafında bulunan ufak bir parça amniyotik sıvı gittikçe hacim kaybediyor.

30.Hafta Hamilelik

Bebeğiniz geliştikçe de büyümeye devam edecek olan bu sıvı bebeğinize rahim içerisinde yer açıyor.

30.Hafta Hamilelik 30.Hafta Hamilelik

Bebeğinizin görme duyusu henüz çok keskin olmasa da hızla gelişimine devam ediyor. Doğum sonra da devam edecek bu gelişme sebebiyle bebeğiniz zamanının büyük kısmında gözleri kapalı olarak büyüyecek. Bebeğiniz gözlerini açık tutmaya başladığında ise sadece çok yakın mesafedeki nesneleri seçebilecek. Normal bir insanın görme yetisine sahip olması için ise belirli bir sürenin geçmesi gerekecek.

Hayatınız nasıl değişiyor?

Bugünlerde kendinizi dengesiz ve sakar hissedebilirsiniz. Uykusuzluk çekebilirsiniz. Denge kaybının sebebi elbette büyüyen göbeğinizle birlikte değişen ağırlık merkezidir. Hormonal değişiklikler sebebiyle de gevşeyen bağ doku ve eklemleriniz dengenizi kaybetmenize neden olabilir.

Bağ dokunun değişmesi sebebiyle ayaklarınız büyüyebilir. Bu dönemde yeni ayakkabılar almanız gerekebilir. Tüm bu rahatsızlıklar ve şikayetler sebebiyle ruh halinizde de değişiklikler gözlemlenebilir. Duygusal bunalımlar yaşadığınız geçici dönemler normaldir. Ancak bu durum geçmiyorsa mutlaka doktorunuzu görmeniz gerekmektedir. Unutmayın, siz mutlu olduğunuz müddetçe bebeğiniz de rahat bir şekilde gelişimine devam edecektir.

Doğumla ilgili genel korkular

Doğum yaklaştıkça geriliminiz artıyor mu? Kesinlikle yalnız değilsiniz! İşte hamileler arasında oldukça yaygın olan korkular ve sizi rahatlatabilecek bazı bilgiler.

Bu acıya dayanabilir miyim?

Yapılan bir ankete göre son 3 aylık dönemdeki anne adaylarının her 5’inden 1’i çekecekleri acıdan çok korkuyor. Hamilelerin çoğu kesinlikle ağrı kesici bir müdahaleyi tercih edeceklerini tahmin ederken doğum sırasında epidural yönteme başvurmaktadır. Hamilelerin bir kısmı ise ilaç kullanmadan doğum yapma taraftarıdır. Bu ağrı ve acıları rahatlama yöntemleriyle aza indirmeye çalışırlar. Çoğu zaman bu yöntemlerin işe yaradığı ve doğumu kolaylaştırdığı görülmüştür.

Epizyotomi gerekli mi?

Epizyotomi, doğumun gerçekleşmesi için yeterli vajinal açıklık meydana gelmediğinde yapılan, anüs ve vajina arasında doğumdan önce açılan bir kesiktir. Bazı hamilelerde bu bölge doğum esnasında kendiliğinden yırtılabilir. Bu yırtıklar belirsiz olabileceği gibi dikiş atılmasını gerektirebilecek durumlarda da olabilir. Bazı uzmanlar epizyotomi zorunluluğu bulunmadığını ve doğumdan 5 hafta önce bu bölgeye yapılacak düzenli masajların faydalı olacağını belirtmektedir.

Doğum esnasındaki bağırsak hareketleri

Kadınların %70’i doğum esnasında artan bağırsak hareketleri sonucunda istemsiz olarak tuvaletlerini yapacaklarından korkar. Anketlere göre % 39’luk bir kısım bu durumu yaşamıştır, ancak oldukça normal karşılanacak bu durumdan yalnızca % 22’lik kısım utanç duymuştur. İnanması zor olsa da böyle bir durum karşısında profesyonel olan doktorlar ve hemşirelerin göz bile kırpmayacağından emin olabilirsiniz.

Yapılan müdahalelerin hepsi gerekli mi endişesi Doğumunuzda size yardımcı olacak doktorunuz hamileliğinizin başından beri görüştüğünüz profesyonel biri olacağı için bu endişe nadirdir. Doktorunuz sizin ve bebeğiniz için en doğrusuna karar vermekle yükümlüdür. Ancak yine de güven konusunda endişeli iseniz bir gebelik ve doğum asistanı doğumunuz esnasında sizin danışmanınız olarak bulunabilir.

Sezaryen yaptırmak zorunda kalırsam

Her 5 kadından biri doğum esnasında sezaryen yaptırmak zorunda kaldığı için bu endişe çok da yersiz değildir. Normal doğuma odaklanmış, dersler almış ve en ideal doğumun normal doğum olduğuna hamileliği boyunca hazırlanmış bir anne adayının sezaryen ile doğurmak zorunda kalma korkusu anlayışla karşılanmalıdır. Bazı anne adayları sezaryenle doğurdukları için kendilerini tam bir kadın gibi hissetmediklerini söylemektedir. Tüm bu düşüncelerden ve endişelerden diğer annelerin tecrübelerini öğrenerek kurtulabilirsiniz. Doğumun ne kadar mucizevi bir olay olduğunu ve genellikle ufak sürprizlerle yaşandığını gördüğünde endişeleriniz azalacaktır.

30.Hafta Hamilelik

Hastaneye yetişemezsem korkusu

Hamileler arasındaki en yaygın korku hastaneye yetişememe korkusudur. Evde veya yolda doğum yapmak zorunda kalmak elbette istenmeyen bir durumdur. Ancak özellikle ilk doğumlarda evde doğum çok nadir görülür. Yine de bu korkudan sıyrılamıyorsanız mutlaka doktorunuzla konuşmalı ve böyle bir durumda yapılması gereken basit müdahaleleri öğrenmenizde fayda vardır.

Haftanın aktivitesi

Hamileliğiniz boyunca size her konuda destek olan eşinizle birlikte bebeğiniz için bir şeyler yapmaya ne dersiniz? Böylece kendisini gerçekten baba gibi hissetmesine de yardımcı olabilirsiniz. 30.Hafta Hamilelik

Kaynak: Babycenter.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.