Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal; Kanal İstanbul, 3. Havaalanı, 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve Marmaray’ın etkisiyle halen 360 bin olan nüfusun 5 yıl sonra 800 bini aşacağını belirterek, ilçenin 1 milyon nüfusa ulaşacak şekilde planlandığını açıkladı. Başakşehir nüfusu
Başakşehir ilçesinin İstanbul’un yeni yerleşim alanı olarak planlandığını belirten Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, halen 360 bin olan nüfusun, dev projelerin de etkisiyle 5 yılda 800 bin kişiye ulaşacağını söyledi. Uysal, metro, 3. havaalanı, 3. köprü, Kuzey Marmara otoyolu ve Marmaray’ın etkisiyle ilçenin hızla büyüyeceğini, Kanal İstanbul’un da Başakşehir’den geçmesi halinde ilçe nüfusunun 1.5 milyonu bulacağını kaydetti.
Başakşehir Nüfusu
Yerleşim alanı olarak İstanbul’un en büyük ilçesinin Başakşehir olduğunu belirten Uysal, şunları söyledi:
“Nüfusumuz İstanbul içinden gelenlerle artıyor. Ekonomik seviyesi daha iyi olanlar, daha düzenli bir yerde yaşamak isteyenler ilçemize geliyor. Sarıyer ve Beykoz daha büyük ilçeler ama yapılaşma alanları az. Bizim arazilerimizin tamamı yapılaşma alanı. İlçenin henüz yüzde 20’si yapılaşmış durumda. Bunun da yarısı düzenli, yarısı gecekondu bölgesi. Yeni dönemde yapılaşacak alan, ilçenin yüzde 80’ini oluşturuyor. Başakşehir İstanbul’un yeni vitrini. 20 yıl sonra, ‘Yeni İstanbul neresi’ dendiği zaman, Avrupa’da Başakşehir, Anadolu yakasında Ataşehir gösterilecek. Bütün projeleri bu vizyona göre hazırlıyoruz.”
Kanal İstanbul piyangosu
Kanal İstanbul için üç güzergah düşünüldüğünü belirten Uysal, şu bilgileri verdi:
“Birinci güzergaha göre Kanal İstanbul, Silivri’den Karadeniz’e çıkacak. İkincisi Büyükçekmece gölünden girecek ve oradan devam edecek. Üçüncü güzergaha göre de Küçükçekmece gölünden girerek Karadeniz’e çıkacak. Bu üç güzergahtan biri seçilecek. Büyükçekmece önemli bir içme suyu havzası, o nedenle devre dışı kalıyor. O zaman Silivri ya da Küçükçekmece gölünden geçecek.”
Müteahhitlerin takibinde
Kanal İstanbul projesinin göllerden ve göllere bağlı vadilerden geçmesinin maliyet açısından daha avantajlı olacağını kaydeden Uysal, şöyle konuştu: Dev projeler
“Küçükçekmece gölünden başlarsa 45 kilometrelik kanalın 20-25 kilometresi doğal vadide ilerleyecek, Burası sadece derinleştirilecek. Maliyet öbür tarafta 25-30 milyar olacaksa bu vadideki çalışmalar 10-15 miyar dolara bitecek.
Her şeye rağmen 3. köprü hadisesinde olduğu gibi Başbakanımızın ağzından, ‘Kanal şuradan geçecek’ sözü çıkmadığı zaman bunun kesinliği olmaz. Kanal İstanbul, Küçükçekmece gölünden başlarsa Altınşehir vadisinden geçecek. Bu mahallelerdeki insanlara çok ciddi katkısı olacak. Şayet geçmezse de bölgenin yapılaşması planladığımız şekilde devam edecek. Müteahhitler vatandaşın kapısını çalmaya başlamıştı ama Kanal İstanbul projesiyle bu görüşmeler şimdilik durdu.”
İki havaalanının ortası
Başakşehir ilçesinin Atatürk Havalimanı’na 13, 3. havalimanına 15 kilometre mesafede olduğunu ifade eden Uysal, şunları söyledi:
“İki havaalanının tam ortasındayız. Ulaşım akslarına bakınca 3. havaalanı bağlantı yolları ve 3. köprü bölgeyi çok ciddi şekilde canlandıracak. İlçemizi bu şekilde bütünleştirmeye çalışıyoruz. Basın Ekspres’ten gelen yol doğrudan yeni havaalanına giden bir yol olarak Başakşehir’den geçecek.” Dev projeler
Metro 1.5 ay önce açıldı
İstanbul’da ilk defa yeni kurulan bir ilçeye Büyükşehir Belediyesi’nin metro yatırımı yaptığını vurgulayan Uysal, şu bilgileri verdi:
“Başakşehir metrosunun açılışını 1.5 ay önce yaptık ve metro Olimpiyat stadının arkasına kadar geldi. Buraya metro gelmesinin haklı bir sebebi var. Burada 300 bin kişinin çalıştığı organize sanayi bölgesi yeralıyor.
Metro ilçenin yarısına kadar geldi, Bahçeşehir’e henüz gelmedi. Ulaşım konusunu İETT ile görüştük metrodan sonra otobüse binenler ya da otobüsten sonra metroya binenler tek ücret ödüyor. Bir vatandaş 1.95 TL ödeyip otobüse biner ve devamında metroya binerse bu sefer 5 kuruş ücret farkı ödüyor. Öğrenciler ise bu durumda sadece 1 kuruş fark veriyor.”
Başakşehir’de ulaşım probleminin henüz çözülmediğini belirten Uysal, şöyle konuştu:
“Ulaşım probleminin çözümü için iki şeye ihtiyacımız var. Birincisi Marmaray projesinin uzatılması. Marmaray, Halkalı’da bitiyordu. Hadımköy’e kadar 15 kilometre uzatma kararı çıktı. Ancak Kanal İstanbul projesinin nereden geçeceği bilinmesinden işe başlanmadı. Marmaray gelirse ilçenin batı tarafına da metro gelmiş olacak.”
Kuzey Marmara otoyolu
Ulaşım sorunun ikinci çözümünün ise Kuzey Marmara bağlantı yoluyla olacağını ifade eden Uysal, şunları söyledi:
“Önümüzden geçen mevcut otoban kilitlenmiş durumda. Sabah gidiş, akşam dönüş çok zahmetli. 3. köprü yapılınca biraz daha rahatlayacak ama yine kilitlenir. Mevcut otobana paralel olarak Kuzey Marmara bağlantı yolu var. O da Hasdal’dan giriyor Alibeyköy barajının önünden, Gazi Mahallesi’nin arkası, Başakşehir Belediye binasının önünden Güvercintepe’ye bağlanıyor, oradan da Çatalca’da 3. köprünün bağlantı yoluyla buluşuyor. Bu yol ilçemize ulaşımı çok rahatlatacak.” Dev projeler
Gişeleri kimse kaldıramadı umudumuz gişesiz yeni yol!
Başakşehir Belediye Başkanı Uysal, “Bir mahallesinden ötekisine giderken otoban gişelerinden geçen, dünyadaki tek belediye başkanıyım” dedi. Uysal, şöyle konuştu:
“Gişelerden muzdaribiz, sıkıntılıyız. Başbakan, ‘Gişeler kalkmalı’ diyor, Büyükşehir Belediye Başkanı, ‘Kalkmalı’ diyor ama gişeler orada duruyor. Onların kaldıramadığı şeyi ilçe başkanı olarak benim, ‘Kaldırıyorum’ deme gibi bir durumum yok. Şu anda ümidimiz, gişesi olmayan yeni bir yol yapmak! Kuzey Marmara bağlantı yolu inşallah onu sağlamış olur. O zaman gişeye ihtiyaç olmadan da ilçemizde bir taraftan bir tarafa geçeriz.” Başakşehir nüfusu
Emlakçıların uydu kenti!
Başakşehir ilçesi kurulurken üç ayrı belediyeden yer alındığını kaydeden Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, şunları söyledi:
“Bahçeşehir belde belediyesi olduğu gibi bize katıldı. İlçemizin yüzde 60’ı Küçükçekmece’den geldi. Bir kısım da Esenler’den geldi. Bahçeşehir ve Başakşehir düzenli olarak kurulmuş uydukentler. Ayrıca ikisinin arasında Altınşehir, Güvercintepe var. Orası da emlakçıların uydukenti!
İlçemiz üç ayrı bölge. Her bölge ayrı bir il, ayrı bir kültür gibi. O bölgede tapusuz insan yok. 200-300 metrekare arsaya vatandaş 1985’lerde 4-5 bin dolar ödemiş. 1371 parsel diye bir tek bir tapu var. 1680 dönümlük bir tapu. Emlakçılar burasını 6 bin 200 kişiye pazarlamış. Ama problem şu; emlakçılar arsaları ifraz yapmadan, hisseli satmış. Emlakçılar, ‘Burası yol, burası bilmemne’ demiş. Vatandaş emlakçının tarifine uyduğuna göre devlet kural koysa ona haydi haydi uyacak. Altyapısı yok ama 80-100 bin nüfus. Orada üç mahallenin altyapısını bitirdik. Üç mahallenin büyüklüğü Güngören kadar. Plan çalışmasını yapıp ifrazını gerçekleştirdik.”
Olimpiyat stadının yanına 2 bin 850 yataklı hastane
Olimpiyat stadının arkasında 2 bin 850 yataklı kent hastanesinin yapılacağını belirten Uysal, şu bilgileri verdi:
“Başakşehir İstanbul’un vitrini diyoruz. Hükümet ve Büyükşehir Belediyesi de ilçemizi böyle bir konumda görüyor. Bunun bir yansıması olarak 15 gün önce Başbakanın 15 kent hastanesi diye duyurduğu hastanelerden bir tanesi bizim ilçemizde, Olimpiyat stadının arkasında kurulacak. 2 bin 850 yataklı hastane 900 dönüm üzerine yapılacak. Çapa Hastanesi’nin 1000 yataklı olduğunu düşünürseniz yeni hastane Çapa’nın üç katı büyüklüğünde. Aynı şekilde Çapa 150-200 dönüm kadar. Kent hastanesi ise onun beş katı büyük bir alana kuruluyor.”