Başakşehir Belediyesi Kasım Ayı Kültür Sanat söyleşilerinde bu ay Demet Tezcan Başakşehir Söyleşileri programına katılarak özellikle başörtülü kadınların hak ve özgürlüklerinin korunması yolunda verdiği mücadeleyle tanınan yazar Şule Yüksel Şenler ’in hayatından kesitler sunuldu.
Başakşehir Kültür Merkezinde düzenlenen “Bir Çığır Öyküsü; Şule Yüksel Şenler” konulu söyleşi programına katılan gazeteci-yazar Demet Tezcan, bugün başörtülü kadının toplumsal yaşamda sahip olduğu hak ve özgürlüklere kavuşması yolunda verdiği mücadelenin, Şule Yüksel Şenler’in eseri olduğunu vurguladı. Tezcan, ”Şenler, dini motiflerin, simgelerin, anlayışın ve inanışların zor yaşandığı bir dönemde dünyaya geldi. Bu dinin çok fazla hayatta olmadığı bir dönemdir.
Demet Tezcan Başakşehir Söyleşileri
Bir avuç elitin büyük bir çoğunluğa tahakküm uyguladığı, hiç kimsenin başörtüsü giymediği ve başörtüsü giyenlerinde köylü olarak görüldüğü bir dönemde, Yüksel, metropolde başörtüsüyle, yazılarıyla ve konferanslarıyla adeta yaşadığı çağa isyan ederek, bu isyanın öncüsü oluyor” şeklinde konuştu.
28 Şubat döneminde alışık olduğumuz benzer baskıların benzerlerinin yaşandığı yıllarda mücadele veren Şenler’in hayatının, dini yasaklara karşı mücadele içinde geçtiğini vurgulayan Tezcan, ”28 Şubat yılları, kutsal simgelerimizden olan başörtüsünün sınıflandırıldığı ve yasaklandığı bir dönemdir. Bu sınıflandırmada, başörtüsü takanlar adeta alt tabakaya ait görüldüler.
Başörtüsü hizmetçilere ve köylülere has bir simge olarak görüldü. O dönemin elitleri başörtüsünü hizmetçilerinde gördükleri için buna tahammül ettiler ama kendi denkleri olan kişilerde gördüklerinde de sorun oluşturdular.
Şenler bir elit olarak başörtüsü taktığı için birçok haksızlığa uğradı ama hiçbir zaman pes etmedi ve başörtülü kadının idolü oldu” diye konuştu.