gaziemir çilingir denizli çilingir eskişehir çilingir sancaktepe çilingir sultanbeyli çilingir adana psikolog ankara psikolog antalya psikolog kayseri psikolog izmir psikolog mersin günlük kiralık ev konya günlük kiralık ev ankara günlük kiralık ev beylikdüzü günlük kiralık ev eskişehir günlük kiralık ev antalya günlük kiralık ev izmir günlük kiralık ev gaziantep günlük kiralık ev samsun günlük kiralık ev bursa günlük kiralık ev izmir temizlik şirketleri antalya temizlik şirketleri adana temizlik şirketleri mersin temizlik şirketleri ankara temizlik şirketleri adana klima servisi fethiye klima servisi bodrum klima servisi antalya klima servisi sultangazi klima servisi ankara kombi servisi esenyurt kombi servisi gaziantep kombi servisi aksaray kombi servisi esenyurt kombi servisi esenyurt masaj salonu antalya masaj salonu ankara masaj salonu diyarbakır masaj salonu elazığ masaj salonu van halı yıkama eskişehir halı yıkama çorlu halı yıkama beylikdüzü halı yıkama malatya halı yıkama antalya saç ekimi izmir saç ekimi istanbul saç ekimi ankara saç ekimi çankaya elektrikçi keçiören elektrikçi çayyolu elektrikçi esenyurt elektrikçi bursa burun estetiği izmir burun estetiği ankara burun estetiği antalya burun estetiği kayseri burun estetiği

‘Gen’ teşhisinde yapay zeka tıp dünyasında yerini aldı - Kayaşehir İstanbul

27 Nisan 2024 - 00:50

‘Gen’ teşhisinde yapay zeka tıp dünyasında yerini aldı

Bu çağın teknolojideki en son süper buluşlarından yapay zeka tıp dünyasında da artık çok önemli bir yere sahip olmaya başladı.

Son Güncelleme :

22 Eylül 2023 - 13:57

‘Gen’ teşhisinde yapay zeka tıp dünyasında yerini aldı

Bu çağın teknolojideki en son süper buluşlarından yapay zeka tıp dünyasında da artık çok önemli bir yere sahip olmaya başladı.

Konuyla ilgili büyük bir adımıysa Google’ın yapay zekâ program geliştirme şirketi DeepMind attı. DeepMind, nadir görülen bozuklukların teşhisini hızlandırmak amacıyla, DNA’da genetik mutasyonun hastalığa yol açma ihtimalinin olup olmadığını tahmin edebilen bir yapay zekâ programı geliştirdi.

“AlphaMissense” adlı program, DNA kodundaki yanlış genetik mutasyonlar (değişimler) hakkında tahminlerde bulunuyor. “Science” dergisinde yayımlanan çalışmada, insan proteinlerini etkileyebilecek 71 milyon tek harfli mutasyonun tamamını değerlendirmek için AlphaMissense kullanıldı.

Genetik uzmanları için 

Programın hassasiyetini yüzde 90’a ayarladıklarında, hatalı mutasyonların yüzde 57’sinin muhtemelen zararsız, yüzde 32’sinin ise muhtemelen zararlı olduğu öngörüsü ortaya çıktı. Geri kalanın etkisinin de belirsiz olduğu ifade edildi. Bilim insanları bu bulgulara dayanarak, mutasyonların hastalıklara nasıl yol açtığını inceleyen ve nadir görülen hastalıklara tanı koyan genetik uzmanları için tahminlerin yer aldığı ücretsiz bir çevrimiçi katalog yayımladı. Bu tür mutasyonlar genellikle zararsız ancak proteinlerin çalışma şeklini bozabiliyor ve kistik fibroz ve orak hücreli anemiden kansere ve beyin gelişimiyle ilgili sorunlara kadar hastalıklara neden olabiliyor.

Ne işe yarayacak?

AlphaMissense adlı yapay zekâ programının tahminlerinin, nadir görülen bozuklukların araştırılmasını ve teşhisini hızlandırmaya yardımcı olabileceği belirtildi.

Science dergisinde yazan Dr. Jun Cheng ve ekibi, programın ayrıca daha önce belirli bozukluklarla ilişkilendirilmemiş mutasyonları da belirleyebileceğini ve doktorları daha iyi tedavilere yönlendirebileceğini söyledi. yapay zeka tıp

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.