Yazarlar okurlarla buluşuyor projesi kapsamında Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Toki Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile buluştu.
Başakşehir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen “Siyer Yarışması” çerçevesinde Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın peygamber efendimizin hayatını anlatan üç eserini okuyan öğrenciler yarışmaya büyük bir ilgi gösterdi. Yazarın İslam öncesi Mekke Dönemi ve Hz. Muhammet, İslami Tebliğin Mekke Dönemi ve İşkence, İslami Tebliğin Medine Dönemi ve Cihad isimli eserlerini okuyan 305 öğrenci hem peygamberimizi daha yakından tanıma fırsatı buldu hem de yarışmada dereceye giren öğrenciler ödüller kazandılar. Ayrıca yarışmada dereceye giren öğrenciler, ödüllerini de bizzat kitapların yazarı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’dan aldılar.
İhsan Süreyya SIRMA
Yarışmada 1. olan Resul DÖNMEZ (10E) isimli öğrenci tam altın, 2.olanGülsüm ÖZERLİ(10B)isimli öğrenci yarım altın, 3.olan Esranur KADİRLA(10B) isimli öğrenci çeyrek altın ve ilk 10’a girmeyi başaran diğer öğrenciler de gram altın ödüllerini Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’dan aldılar. Ödül töreni sonrası yarışmada dereceye giren öğrenciler Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ile hatıra fotoğrafı çektirip yazara kitaplarını imzalatma imkanına kavuştular.
22 Mart 2013 Çarşamba günü Başakşehir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile buluşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma konuşmasında önemli mesajlar verdi:
İmam Hatip öğrencileri mezun olduğunda bir fizik formülünü bilmese bir denklemi çözemese büyük bir kayıp olmaz; ama tarihini, dinini bilmeyen İmam Hatip öğrencisi çok şey kaybeder. Çünkü tarihlerini bilmeyen ülkeler sömürülmeye mahkumdur, diyen yazar kendi gençliğinde yaşadığı yerde İmam Hatip Lisesi olmadığı için İmam Hatip mezunu olamayan ve bundan dolayı şimdiki İHL öğrencilerine imrendiğini söyleyen yazar geçmişte doğudaki şehirlerde İHL açılsaydı bugünkü problemlerin yaşanmayacağını söyledi.
Toki Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi
Örnek aldığı yazarlardan Muhammed Hamidullah’ın, siz İmam Hatipliler Allah’ın en çok sevmiş olduğu insanın yani peygamberin meslektaşısınız, sözünü de dinleyicileri ile paylaşan yazar sözlerini şöyle sürdürdü.
Allah peygamberi, dini anlatması için gönderdi, siz İmam Hatipliler de aynı şeyi yapıyorsunuz. Sakın biz İmam Hatipliyiz diye kendinizi küçük görmeyin. Bilakis peygamberin meslektaşısınız diye kendinizi sevin; ancak peygamberin meslektaşı olmak kolay değil. Çok çalışmanız gerekiyor. Öncelikle Kur’an-ı Kerim’i çok iyi bilmelisiniz, Kur’an’ı hem iyi okumalı hem de onun anlamını bilmelisiniz.
Çok güzel bir Arapça bilgisine sahip olmalısınız. Arapçayı güzel öğrenirseniz okuduğunuz Kur’an’ın hem lezzetini alırsınız hem de insanlara onu anlatırsınız. Hele bir de hafız olabilseniz…
Okumanın önemini özellikle vurgulayan yazar, Allah’ın ilk ayeti “oku” olduğu halde Müslümanlar okumuyor, okumadıkları için de Müslümanların başları dertten kurtulmuyor; kitap okuyun, kitap okumazsanız kültürünüz olmaz, kültürü olmayanın da topluma faydası yoktur, dedi.
Şiir okumanın da önemine değinen yazar, siz yarın başbakan, cumhurbaşkanı bile olsanız Necip Fazıl’dan Sezai Karakoç’tan ezbere şiir okuyamıyorsanız boşuna okumuş olursunuz, dedi.
İmam Hatiplilerin görevi peygamber gibi yaşamaktır, diyen yazar şimdiki gençlerin peygamberimizi tanıma konusunda en büyük hadis alimlerinden Buhâri’den bile daha fazla kaynağa sahip olduğunu ama bugünkü neslin Buhâri’deki ihlasa ihtiyacı olduğunu söyledi.
Çok dil bilenlere özendiğini, kendisinin ise fazla dil bilmediğini söyleyen yazarın Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca biliyor olması da dikkat çekti.
İHL öğrencilerine hedeflerini çok yüksek tutmalarını özellikle tavsiye eden yazarın konuşması Başakşehir Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Remzi Tuncer’in yazara bir buket çiçek takdimi ile sona erdi.
Program sonunda Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma yarışmada dereceye girenler ve izleyicilerle bir hatıra fotoğrafı çektirdi.